Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η... ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΜΚΟ ΚΑΙ Η ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ... ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ!!!


Μια ειλικρινής σχέση πάθους, όταν... γράφεται και ακούγεται από το «Ποντίκι», την «Εφημερίδα των Συντακτών», την «Ελευθεροτυπία», την «Αυγή», τον «Δρόμο της Αριστεράς», το «Left.gr», τον «Κόκκινο», το «Focus», το «ARD», το «Telesur», τη «ΝΕΤ», την «ΕΡΤ3»...!!! Από οπουδήποτε αλλού είναι... μαϊμού δημοσιογραφία!

Η αρχέγονη ΜΚΟ, κατά κόσμον «παρατηρητήριο...» έχει απόλυτο δίκιο..., που φωνάζει και διαμαρτύρεται για το ενημερωτικό ταξίδι, που είναι να κάνει η Eldorado σε δημοσιογράφους σε Χαλκιδική και Τουρκία και να ανησυχεί για το τι είδους ρεπορτάζ θα προκύψουν από αυτά τα ταξίδια.


Καταρχήν που ακούστηκε δημοσιογράφοι να έρχονται στη Χαλκιδική και να μην δίνουν τα διαπιστευτήρια τους στον ιδρυτή της αρχέγονης ΜΚΟ για να πάρουν την «ευλογία» και τη γνώμη του. 

Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας, το σημαντικότερο μείον αυτού του εγχειρήματος, το οποίο δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο και ένα πλήγμα στο γόητρο του εξωθεσμικού παραγοντισμού που ασκούν... οι αρχέγονοι στην περιοχή.


Επειδή όμως δεν έχουμε συνηθίσει το «παρατηρητήριο...» να κλαίγεται, παρά μόνο να πανηγυρίζει... Ετσι θα θέλαμε να προτείνουμε κάποιες λύσεις, οι οποίες θα βοηθούσαν στην κατεύθυνση της... ευθυγράμμισης αυτών των δημοσιογράφων, που αψηφούν «τα πολιτισμικά ήθη και τα έθιμα της παράκτιας ζώνης της ΒΑ Χαλκιδικής».


Μια λύση θα ήταν να τυπωθούν και να διανεμηθούν κατάλογοι με ρεπορτάζ από όλο το φάσμα των ΜΜΕ, που έχουν ήδη προβληθεί και έχουν λάβει από το αντιμεταλλευτικό λόμπι δάφνες πιστοποίησης «αντικειμενικής και ισορροπημένης δημοσιογραφικής παρουσίασης».


Αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να είναι τα εξής: 




Ένα... εκπληκτικό δημοσιογραφικό οδοιπορικό το οποίο παρουσιάστηκε στο ένθετο «Ε» της παλιάς «Ελευθεροτυπίας» το 2011. Κορυφαίο σημείο του ρεπορτάζ η παραδοχή της δημοσιογράφου, ότι πήγε στο Στρατώνι με εμφιαλωμένο νερό, καθώς όπως πληροφορήθηκε το νερό του χωριού ήταν ακατάλληλο λόγω τοξικότητας. Το ότι αυτοί που την ενημέρωσαν παρέλειψαν να της πουν, ότι το ίδιο νερό πίνει Στρατώνι, Ιερισσός, Νέα Ρόδα είναι απλή λεπτομέρεια στην οποία δεν αξίζει καν να σταθούμε.


2. Ένα ακόμη... λαμπρό ρεπορτάζ που έμεινε στην ιστορία για τις... αλήθειες που περιέγραψε και τη «διαφήμιση» που έκανε στη Χαλκιδική ήταν αυτό του Γερμανικού περιοδικού “Focus” , το οποίο είχε σαν «πηγή ενημέρωσης» την αρχέγονη ΜΚΟ.


 Ίσως η πιο... κρυστάλλινη αλήθεια, από τις πάμπολλες που έγραψε το Γερμανικό περιοδικό, ήταν η περιγραφή του σκηνικού συμπλοκής που έγινε στις 20 Μαρτίου στις Σκουριές ανάμεσα σε εργαζόμενους και... υπερασπιστές του περιβάλλοντος. 

Το παραθέτουμε αυτούσιο χωρίς σχολιασμό... «η εταιρεία προσέλαβε περίπου 100 ανέργους από την περιοχή, στους οποίους φέρεται ότι κατέβαλε € 1.600 ανά κάτοικο. Πρόκειται για μεγάλο ποσό για τους φτωχούς κατοίκους της υπαίθρου. «Η πρώτη σας δουλειά: να διώξετε τους διαδηλωτές που προσπαθούν να προστατεύσουν τις δασικές εκτάσεις και το νερό», αναφέρει η Ejolt. Πράγματι συγκρούστηκαν στην είσοδο του ορυχείου πολέμιοι του έργου με οπλισμένους με ρόπαλα εργαζόμενους της εταιρείας, οι οποίοι υποστηρίζονταν από ειδική μονάδα της αστυνομίας. Στα πλαίσια αυτού 15 από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με την Ejolt, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.» (... Όποιος αμφιβάλει ότι τα πράγματα έγιναν έτσι, ας το ξανασκεφτεί... Ο Χάρος βγήκε παγανιά!!!)


3. Επειδή πιάσαμε τη... Γερμανική δημοσιογραφία, δε θα θέλαμε να προσπεράσουμε χωρίς «εύφημο μνεία» το άκρως... οικολογικό ρεπορτάζ που έκανε το κανάλι  ARD, όπου η ευαίσθητη δημοσιογράφος, όπως φάνηκε σε περιβαλλοντικά θέματα, από τη μία μαστίγωνε τη μεταλλευτική δραστηριότητας και τις επιπτώσεις της και από την άλλη χάιδευε τον αιωνόβιο ακτιβιστή, καθώς δεν του έκανε ούτε μια ερώτηση για το πως συνδυάζεται η οικολογική συνείδηση με το με τις εκατοντάδες μεζονέτες που έχουν χτιστεί πάνω στο κύμα της παραλίας των Κακουδίων, όπου γινόταν η συνέντευξη...


4. Είναι γεγονός, ότι στις... κορυφαίες δημοσιογραφικές παρουσιάσεις της αντιμεταλλευτικής υστερίας στη Χαλκιδική συγκαταλέγουμε και την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Είναι γεγονός»

Εκεί για όσους δε θυμούνται ήταν καλεσμένοι στο στούντιο ο ιδρυτής της αρχέγονης ΜΚΟ και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Χαλκιδικής. 

Τέσσερις μέρες πριν την προβολή της εκπομπής στήθηκε ενέδρα στην Ιερισσό σε μίνι λεωφορείο που μετέφερε εργαζομένους από τα μεταλλεία στα σπίτια τους.

Ένα  μήνα πιο πριν ο πρόεδρος του «παρατηρητηρίου...» προϊδέασε το πανελλήνιο από τη Θράκη για τα όσα θα ζούσαμε μιλώντας φόρα παρτίδα για «θανάτους παιδιών, σπασμένα κεφάλια και αναγκαίες συλλήψεις, αν αυτό απαιτήσει ο αγώνας».

Σαν να μην έγινε τίποτα και ποτέ απ’ όλα αυτά. Καμία ερώτηση από τους παρουσιαστές της εκπομπής στον αιωνόβιο ακτιβιστή. Η εκπομπή έπαιζε πλάνα από τη βόλτα των γυναικών της Ιερισσού στο υλοτομημένο δάσος των Σκουριών, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα: «Εδώ θα γίνει ο τάφος σας». Ούτε βέβαια γι’αυτό ερώτηση. Η... δημοσιογραφική ερώτηση που έγινε ήταν στον πρόεδρο του ΕΚΧ για το «πως αισθάνεται που βλέπει κομμένα αυτά τα δέντρα»!!!!!!! 





5. Αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα ρεπορτάζ που είδαμε για το μεταλλευτικό ζήτημα ήταν αυτό που έκανε ο «Εξάντας». Παρά του γεγονότος, ότι πουθενά στο ρεπορτάζ δεν άγγιξε ο δημοσιογράφος το ζήτημα της τρομοκρατίας και της βίας, που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων από την πλευρά των αντιδρώντων. 

Το ρεπορτάζ του θυμόμαστε χαρακτηριστικά, ότι ξεκινούσε με στιγμιότυπα από τα επεισόδια που έγιναν στις 21/10/2012 στις Σκουριές, όπου... προστάτες του περιβάλλοντος με σακίδια στην πλάτη, μάσκες και καδρόνια σε «περιοχή natura» έπαιζαν κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις...


Είμαστε βέβαιοι, ότι αν τώρα ξεκινούσε την ερευνά του ο «Εξάντας» έχοντας σαν δεδομένα την τρομοκρατική επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών και την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην Ιερισσό, το ρεπορτάζ του θα ξεκινούσε από την Ιερισσό.

Η  επίθεση στις Σκουριές, θα ήταν κάτι σαν... «παρεπιπτόντως έγινε και αυτό στις 17 Φεβρουαρίου» και αν το επέτρεπαν... οι περιρρέουσες συνθήκες.


6. Εξίσου... λαμπρή δημοσιογραφική στιγμή από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ήταν η ανταπόκριση που έδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από την ημερίδα που έκανε η ΔΗΜΑΡ στην Αθήνα για το «Χρυσό της Χαλκιδικής».

Μέρες πριν το αντιμεταλλευτικό μπλοκ διαμαρτύρονταν για το... μη ισορροπημένο πάνελ προσκεκλημένων εισηγητών στην ημερίδα. Σκόπιμα βέβαια, καθώς την ίδια μέρα... τα βαριά χαρτιά της αντιμεταλλευτικής διανόησης βρίσκονταν στην Αλεξανδρούπολη για αντίστοιχη ημερίδα. 

Στην Αθήνα από τη ΔΗΜΑΡ είχε κληθεί ο κ. Πετρίδης τοπογράφος μηχανικός από την Αλεξανδρούπολη γνωστός στην εκεί κοινωνία για τις θέσεις του ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

 Ενώ το παρόν στην ίδια ημερίδα έδωσε και ο καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ κ. Ελευθεριάδης, ο οποίος συμμετείχε, ως ερωτών (!!!)σε ζητήματα που όλως παραδόξως είχε θέσει στη σφαίρα της αντιμεταλλευτικής ρητορείας η  αρχέγονη ΜΚΟ. 

Το αποτέλεσμα; Το Αθηναϊκό Πρακτορείο άρχισε το ρεπορτάζ του από την τοποθέτηση του κ. Πετρίδη, συνέχισε με τις ερωτήσεις του κ. Ελευθεριάδη και στο τέλος έβαλε... και λίγες κουβέντες από τους επιστήμονες, που τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου.

 Σημαντική λεπτομέρεια;;; Ο κ. Πετρίδης δεν είχε πάει στην ημερίδα και αυτό που μετέδωσε το πρακτορείο ήταν αποσπάσματα από το χαιρετισμό που διαβάστηκε, χωρίς βέβαια αυτό να τονιστεί στο ρεπορτάζ....!!!! 


7. Θα κλείσουμε προς το παρόν... τον κατάλογο με τα αντικειμενικά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», που αναφερόταν στο επεισόδιο που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου σε καφέ της Ιερισσού, όπου ένας εργαζόμενος σε εργολαβία στα μεταλλεία σήκωσε την καραμπίνα του για να εκφοβίζει την ομάδα νεαρών κατοίκων της Ιερισσού, που δεν τον πλάκωσαν στο ξύλο, έπειτα από παρεξήγηση που έγινε ανάμεσα τους. 

Την επόμενη μέρα η αρχέγονη ΜΚΟ έβγαλε το «εισαγγελικό πόρισμα» της, που δεν ήταν άλλο από τη... βεβαιωμένη πρόθεση του νεαρού εργαζομένου να ξεπαστρέψει κόσμο που αντιτίθεται στην επένδυση. Το πόρισμα αυτό λίγες μέρες αργότερα το απέσυρε το «παρατηρητήριο...» για λόγους που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί. Όποιος ψάχνει το πόρισμα... μπορεί να το βρει σχεδόν αυτούσιο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο: «Το φαρ ουέστ της Χαλκιδικής».
 

Αν τίποτα απ’ όλα αυτά τα... αντικειμενικά ρεπορτάζ δε νουθετήσει πάλι τους δημοσιογράφους, που θέλει να κάνει η Eldorado περιοδεία στα μεταλλεία της και πάλι νομίζουμε πως υπάρχει λύση για να τους φέρει το «παρατηρητήριο...» στα ίσια τους. 


Μπορεί και εκείνο να διοργανώσει ένα αντίστοιχο «ταξίδι γνωριμίας», με τους τόπους που κατά εκείνο θα πλήξει η τοξικότητα της μεταλλείας σε Χαλκιδική και Τουρκία. 

Λεφτά δεν έχει; Εδώ γυρίζει ταινίες... και τον κόσμο σε ταξίδια, σε τέτοια ζητήματα θα κολλήσει; Το αποκλείουμε...Λύσεις υπάρχουν. Καλή διάθεση μόνο να υπάρχει και χωρίς περιττές καχυποψίες... 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πωλητη δεν ξερω τι λες και τι δεν λες για το παρατηρητήριο που σου έχει γίνει εμμονή άλλα δες και αυτό τώρα για να βάλεις λίγο μυαλό που είσαι μόνο ειρωνεία και εξυπνάδες παιδικίστικες..

http://respentza.blogspot.gr/2013/04/blog-post_2152.html

αυτά να σε ανησυχούν και όχι το παρατηρητήριο!!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι δημοσιογράφος της ΕΣΗΕΑ ήταν σε ενημερωτικό ταξίδι της Κόκα Κόλα. ποιός είναι και που πήγε μαζί με την κόκα κόλα που ως γνωστόν πάει με όλα;