Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

"Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΔΕ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"... ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ;

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

«Η καλή πορεία του δεν είναι αρκετή, ώστε να επιβραδύνει τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας»



«Ο ελληνικός τουρισμός δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung.



«Αν και οι τουρίστες στην Ελλάδα αυξάνονται, το όφελος για την εσωτερική αγορά είναι περιορισμένο. Τα χρήματα που ξοδεύουν κατά μέσο όρο οι τουρίστες μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια», διαβάζει κανείς στον υπότιτλο.


«Δεν αποκλείεται φέτος να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι από 17 εκατ. τουρίστες ξεπερνώντας τις προβλέψεις του τουριστικού κλάδου. Όμως η καλή πορεία του τουρισμού δεν αρκεί για να επιβραδύνει τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Πριν από μια εβδομάδα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα μεωθεί κατά 5%. Ο τουρισμός, η "βαριά βιομηχανία της Ελλάδας" συμβάλλει στην οικονομία της χώρας με 16,5%», επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.



«Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τουριστική πολιτική με συγκεκριμένους στόχους, αν και από το 2006 υπάρχει και πάλι υπουργείο Τουρισμού», συνεχίζει το δημοσίευμα.



«Η προσφορά στους επισκέπτες περιορίζεται στον ήλιο και τη θάλασσα. Στην ουσία η τουριστική πολιτική ασκείται από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προχώρησαν σε γενναίες μειώσεις των τιμών. Όμως αυτή η πολιτική τιμών έχει μειώσει τα έσοδα σημαντικά», δηλώνει, τέλος, στην εφημερίδα ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων Κεφαλληνίας Σπύρος Γαλιάτσος στη Neue Zürcher Zeitung.

Αναδημοσίευση από www.seleo.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Νομίζουμε, ότι  ο δημοσιογράφος της Ελβετικής εφημερίδας αν επέκτεινε  την ίδια έρευνα στη Χαλκιδική και ειδικότερα στη ΒΑ Χαλκιδική θα κατέληγε σε διαφορετικά συμπεράσματα, που ενδεχομένως να άλλαζαν και τον τίτλο της έρευνας τους

Αν για παράδειγμα ρωτούσε τη βουλευτίνα μας την κ. Ιγγλέζη, την μέτοικο βουλευτίνα του ΚΚΕ κ. Κανέλλη, τον ιδρυτή του "παρατηρητηρίου...", τους συντονιστές του "συντονιστικού της Ιερισσού" , κάποιους ξενοδόχους της Ουρανούπολης, ακόμη και το προεδρείο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής είμαστε σίγουροι ότι:

  •  θα του μιλούσαν για την... οικονομική ανάταση, που έχει προσδώσει στην τοπική οικονομία ο πρωτοεμφανιζόμενος "κινηματικός τουρισμός" με τους χιλιάδες ακτιβιστές που συρρέουν από την αρχή της σεζόν στην περιοχή, με τις παράπλευρες θετικές συνέπειες σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών που διατηρούν τουριστικές επιχειρήσεις. Από τους ξενοδόχους μέχρι τους ιδιοκτήτες ψιλικών...
  • θα του τόνιζαν για τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που απασχολούνται με πλήρη μορφή απασχόλησης στα ξενοδοχεία και τις άλλες επιχειρήσεις όλο το χρόνο, λόγω του "κινηματικού τουρισμού", που έχει παραγκωνίσει τον προσκυνηματικό τουρισμό, του Αγίου Όρους.
  • θα του έλεγαν και για τους άλλους κλάδους της οικονομίας που έχουν επωφεληθεί από την "κινηματική οικονομία". 
-Για παράδειγμα ο κλάδος των πλανόδιων πωλητών αναμνηστικών προϊόντων των SOSουδων της ΒΑ Χαλκιδικής. Ο κλάδος της μεταποίησης που τα φτιάχνει 

 -Σημαντικά επωφελείται και ο κλάδος των δικηγόρων της Χαλκιδικής, λόγω της βιοτεχνίας παραγωγής φασόν σε προσφυγές  και ασφαλιστικά μέτρα κατά της μεταλλευτικής επένδυσης. 

Τώρα αν  λόγω αυτών των δικαστικών κινήσεων μένουν χωρίς αντικείμενο κάποιοι δασεργάτες της ΒΑ Χαλκιδικής, είναι ήσσονος σημασίας. Δε θα χάσουμε το "δάσος της ανάπτυξης" για κάποιες μικρές παράπλευρες απώλειες... To "success concept" (ελληνιστί το... πετυχημένο σενάριο) των αντιδρώντων θα βρει τρόπους για να απασχοληθούν οι δασεργάτες.

-Αύξηση στα έσοδα τους έχουν και οι τυπογράφοι, που τυπώνουν τα εκατομμύρια φυλλάδια και αφίσες διαφημιστικής προβολής του... κινηματικού τουρισμού.

-Επίσης σημαντικά κέρδη εμφανίζει ο κλάδος της κηροποιείας και κατ' επέκταση της μελισσοκομίας, λόγω της κατανάλωσης χιλιάδων κεριών, που... ανάβουν όλοι οι παραπάνω κλάδοι για να μην σταματήσουν οι ευεργετικές επιδράσεις της... κινηματικής οικονομίας.

Ολότελα διαφορετική είναι  η κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Ευελπιστούμε, ότι θα διαδοθεί μέσα από τους διαύλους διάδοσης των πολέμιων της μεταλλευτικής για να πληροφορηθεί και η διεθνής κοινή γνώμη όλα τα... θετικά που έχουμε αποκομίσει από τη δική τους "αναπτυξιακή" δραστηριότητα.

Τα... καλά πρέπει να λέγονται και να διαδίδονται!