Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Tρία είναι τα πιο ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους ξένους, που σκέπτονται  να επενδύσουν στη χώρα μας. 

Η …υποδοχή, που θα κάνει η Ελλάδα στους  επενδυτές, το «πολιτικό» χρήμα που ενδεχομένως θα χρειαστεί να καταβάλουν και, τα πολλά χρόνια, που πιθανώς θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι να εγκριθεί το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στη συζήτηση που άνοιξε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διημερίδας «Επενδυτικές Ευκαιρίες & Εμπόριο στην Ελλάδα» και στην οποία μετέχουν πολλοί Έλληνες πολιτικοί και επιχειρηματίες της διασποράς, κυρίως από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ.

Η Ελληνο-αμερικανίδα επιχειρηματίας Έλενα Παναρίτη, που για μία τριετία ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, είπε έμμεσα αλλά ξεκάθαρα πως οι κυβερνήσεις των κρατών, στα οποία οι πολυεθνικές έχουν τη βάση τους, έχουν και αυτές ευθύνη για το πώς λειτουργούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που επενδύουν στο εξωτερικό, εν προκειμένω στην Ελλάδα, δεν έχουν ευθύνη μόνο έναντι των μετόχων τους, αλλά και για το πώς ασκούν ethics government.

Η αναφορά επεκτάθηκε και στο γνωστό καυτό θέμα της Siemens, η οποία, όπως είπε η κ. Παναρίτη «έδινε μίζες παντού και τις περνούσε σαν διαφημιστικά κόστη».

Το κομμάτι προσέλκυσης ξένων επενδύσεων έχει απασχολήσει και τον Πήτερ Κατσαμπάνη, ομογενή βουλευτή στη Δυτική Αυστραλία. Από την περιοχή, που έχει σημαντική μεταλλευτική βιομηχανία και τεχνολογία όπως και δυναμικό κλάδο υδρογονανθράκων, υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και αμφιβολίες για στοιχεία που μπορεί να αυξήσουν το λεγόμενο sovereign risk, με αστάθμητες και απρόβλεπτες ενέργειες που μπορεί για παράδειγμα να αφορούν τη φορολογία. Βεβαίως, το θετικό είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ, ανήκει σε μία ένωση κρατών με σταθερό πλαίσιο, οπότε θα πρέπει να αμβλύνει ότι φοβίζει τις επιχειρήσεις.

Για τον Δημήτρη Γιάνναρο, πρώην καθηγητή Οικονομικών στη Βοστώνη και πρώην βουλευτή των Δημοκρατικών,  δύο είναι τα θέματα που απασχολούν όσους ξένους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα: Η διαφθορά και το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα» και, o μεγάλος χρόνος που απαιτείται μέχρι να εγκριθεί και να προχωρήσει μία επένδυση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης, αναφέρθηκε στην Eldorado Gold, τονίζοντας ότι  λειτουργεί βάσει Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία εκπόνησε ανεξάρτητος φορέας, ενώ η προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ από κατοίκους, απορρίφθηκε. Πρόσθεσε όμως ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί παράδειγμα όλων των αστοχιών της ελληνικής πραγματικότητας. Πιο συγκεκριμένα: Οι αντιδράσεις από πλευράς των πολιτών είναι κάποτε προσχηματικές. Η εταιρεία από τη μεριά της, υποστήριξε ο ίδιος, δεν αντιλήφθηκε την ευαισθησία του κόσμου ως προς το θέμα ενώ η κυβέρνηση δεν εξήγησε το τι ακριβώς θα γίνει στην περιοχή μη αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε.

Σχολιάζοντας σχετικά ο ομοσπονδιακός βουλευτής των Φιλελευθέρων στον Καναδά, Τζιμ Καρύγιαννης, ο οποίος επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη περιοχή στη Χαλκιδική, είπε ότι αντίκρισε ένα «ξυρισμένο βουνό και φράκτες με αγκαθωτά σύρματα» και κάλεσε τους επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα να λειτουργούν, όπως και στη χώρα τους.

Αναδημοσίευση από www.voria.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Πολύ ωραία λέξη η ΄"αστοχία". Καλύπτει πολύ... ανώδυνα το επώδυνο "καρκίνωμα" από το οποίο νοσεί  από γεννήσεως του το Ελληνικό κράτος.

 Ένα κράτος που στην πράξη δείχνει αδύναμο να αποβάλει τις παθογένειες και τις κακές συνήθειες του πολιτικού προσωπικού του, όπως επίσης και τα κακώς κείμενα από υποδομές "συγκυβέρνησης" και "συνδιαχείρισης", που έστησε υποτίθεται  για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του.  Εξελίσσεται όμως σε μια αδηφάγα και ακόρεστη λερναία ύδρα.

Ένα κράτος που συνεχίζει να παραμένει σε διαρκή ομηρία των συντεχνιών και των κρατικοδίαιτων συλλόγων και ΜΚΟ. Μια πολιτεία που δεν έβαλε όρια, κανόνες και φραγμούς όταν έπρεπε σε τίποτα και σε κανένα και τώρα την κατατρώνε τα "δικά της παιδιά", που ενώ αγαπάνε την πρόοδο και στηρίζουν ιδεολογικά το διεθνισμό, αίφνης έχουν γίνει ξενοφοβικά σε βαθμό υστερίας με τις ξένες επενδύσεις!

"Θεία δίκη"... 

Τελικά, η ζωή είναι γεμάτη "ανατροπές" και "εκπλήξεις". Τα ομορφότερα είναι μπροστά μας!