Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

'"ΟΧΙ ELDORADO GOLD ΔΕ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ ΕΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ"

Ετσι τιτλοφορείτε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο, κατά την άποψη  μας, το οποίο έχει ανέβει στη γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, το indymedia.org. 

Σας συνιστούμε να το διαβάσετε. Ακολουθεί σχόλιο του blog.

"είτε γιατί η "επένδυση"δέν είναι "βιώσιμη"λόγω τών αντιδράσεων τών κατοίκων,είτε γιατί οί τιμές τού χρυσού πέφτουν,είτε γιατί δέν θέλει νά βρεθεί εγκλωβισμένη στήν ελλάδα  μέ κυβέρνηση Σύριζα,η Eldorado Gold δέν μπορεί νά "σφυρίζει αδιάφορα", έχει σοβαρές ποινικές ευθύνες γιά τίς πρακτικές της στή μεθόδευση τού περιβαντολογικού εγκλήματος στή Χαλκιδική.Καταστροφή αρχαίου δάσους πού είναι σέ καθεστώς προστασίας,διατάραξη κοινωνικής γαλήνης,τρομοκρατία σέ βάρος τών κατοίκων είναι μόνο λίγες από τίς κατηγορίες πού τήν βαραίνουν καί πρέπει νά δικασθεί σάν εγκληματίας κατά τής ζωής .Αν δέν αναλάβει τό κόστος αποκατάστασης τού δάσους όσο γίνεται (γιατί τά δένδρα πού κόπηκαν είναι αναντικατάστατα),καί άν δέν καταβάλλει μιά μεγάλη αποζημίωση γιά ψυχική οδύνη καί ταλαιπωρία στούς κατοίκους τής Ιερισσού καί όσων άλλων κατοίκων χωριών αντιμετώπησαν τρομοκρατία,βασανισμούς,συλλήψεις,εξευτελισμό, παράνομη λήψη dna καί απειλές κατά τής ζωής καί τής σωματικής ακεραιότητας,δέν πρέπει νά φύγει από τή χώρα.Ελπίζω μαζί της νά κάτσει στό ειδώλιο τού κατηγορημένου κι η τριτοκομματική κυβέρνηση,αυτή η άθλια παρακρατική συμμορία,πού πίσω από τίς γραβάτες καί τά κουστούμια της  κρύβεται τό ζαρωμένο δέρμα τού φασισμού.Νά ξηλώσει μετά τίς περιφράξεις τά τσιμέντα της νά πάρει τίς λαμαρίνες καί τά εργοταξιά της καί νά πάει στό διάολο..

Στίς αρχές τού μήνα αυτού( ιουλ ´13),η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στό κόσμο barrick gold καταδικάστηκε από δικαστήριο τής Χιλής γιά περιβαντολογική μόλυνση από τήν επεξεργασία χρυσού στό μεταλλείο ανοικτού τύπου στή pascua lama.Εκατσε στό ειδώλιο μετά από μύνηση τών ιθαγενών τής περιοχής μέ τήν κατηγορία τής τοξικής μόλυνσης τών ποταμών καί τών λιμνών τους πού είναι οί ουσιώδεις πόροι γιά τήν καθημερινή ζωή τους.Τό δικαστήριο επέβαλε επίσης περιβαντολογική αποκατάσταση τής ζώνης γύρω από τό μεταλλείο,καί τήν υποχρέωση νά σεβαστεί τήν προστασία τού περιβάλλοντος(άργησε πολύ τό δικαστήριο,ούτε βέβαια είδε τόν στρατό καί αστυνομία τής κυβερνησής του, πού πυροβολούσε τούς ιθαγενείς στά βουνά όταν είχαν λοιώσει τά παπούτσια τους από τίς διαδηλώσεις γιά νά διώξουν τό μεταλλείο)...

ΟΧΙ ΕLDORADO GOLD δέν θά φύγεις έτσι...."

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG:  Προδήλως, ο συντάκτης του κειμένου γράφει υπό τον επηρεασμό της λανθασμένης εντύπωσης, που είχε σχηματίσει, ότι η Eldorado Gold προετοιμάζει την έξοδο της από την Ελλάδα. 

Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι΄αυτό, ούτε βέβαια για τη σωρεία μισών αληθειών ή ολόκληρων  ανακριβειών στις οποίες καταφεύγει για να "ντύσει" με επιχειρήματα την... απαίτηση μη φυγής της μεταλλευτικής εταιρείας από την Ελλάδα, δίχως να λογοδοτήσει προηγουμένως στη δικαιοσύνη. Είναι οι απόψεις του, οι οποίες αν και κρίνονται είναι σεβαστές.

Εδώ βέβαια γεννάται ένα ζήτημα. Ποια δικαιοσύνη; Καθώς η Ελληνική δικαιοσύνη και οι αποφάσεις της δε γίνονται σεβαστές από τους αντιεξουσιαστές και τους πολέμιους της μεταλλευτικής, όταν δεν είναι αρεστές. 

Ίσως λοιπόν μια προσφυγή σ' ένα διεθνές δικαστήριο να ήταν μια... ουδέτερη και καλύτερη λύση για να μην έχουμε τις γνωστές παρενέργειες και παρερμηνείες, που εμφανίζονται από την πλευρά τους σε αντίστοιχες αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων.

Πέραν τούτου όλα τα υπόλοιπα, που γράφει ο συντάκτης εντάσσονται στα πλαίσια της νέας "θρησκείας", της νέας "δογματικής ιδεοληψίας", που έχει καλλιεργηθεί στους χώρους των αντιεξουσιαστών, οι οποίοι από καιρού εις καιρόν, δείχνουν να έχουν την ανάγκη να ανανεώνονται με νέες... ταυτίσεις, που ενσωματώνουν τις "προοδευτικές τάσεις και καινοτομίες" των σύγχρονων καιρών, όπως δύναται να προσφέρει ο ταχέως... εξελισσόμενος τομέας της οικολογίας.

Οι "Σκουριές" προφανώς συνέβαλαν στην ανανέωση των κυττάρων και του ενδιαφέροντος τους και ίσως γι' αυτό και ο συντάκτης, αλλά και ο ευρύτερος αντιεξουσιαστικός χώρος ενδόμυχα δε θέλουν προς το παρόν τη φυγή της Eldorado, καθώς προσφέρει "πνευματική τροφή" και... δουλειά για το σπίτι, παρά μόνο όταν εκείνοι θα το αποφασίσουν...

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του κειμένου, κατά τη γνώμη μας, είναι η αναφορά,που γίνεται για τους λόγους που θέλει να την "κάνει" η Eldorado και ένας εξ αυτών αποδίδεται στο... ΣΥΡΙΖΑ (!!!): "είτε γιατί δέν θέλει νά βρεθεί εγκλωβισμένη στήν ελλάδα  μέ κυβέρνηση Σύριζα", γράφει ο συντάκτης.

Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά νομίζουμε, ότι για πρώτη φορά ανοικτά ένα κείμενο του αντιεξουσιαστικού χώρου ταυτίζεται... γλυκά με την... εξουσία μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Να βοήθησαν τόσο πολύ οι "Σκουριές" για να ωριμάσει η πολιτική σκέψη και βούληση των αντιεξουσιαστών και από το εξωκοινοβουλευτικό τόξο να θέλουν μέσω του ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθουν στο κοινοβουλευτικό με αξιώσεις εξουσίας;

Δεν ξέρουμε. Εκτίμηση κάνουμε μέσω της ανάγνωσης των γραφομένων αυτού του άρθρου. 

Πάντως, σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται, ότι οι "Σκουριές" έχουν μεγαλύτερη πολιτική παρά οικολογική αξία..., της οποία τα νήματα κινούν οικονομικά συμφέροντα.

Το οικονομικά συμφέροντα της Eldorado τα γνωρίζουμε... Τα "άλλα" οικονομικά συμφέροντα, θα τα πληροφορηθούμε κάποια στιγμή;  Γιατί τέτοια μυστικοπάθεια;
 


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το χάπι φίλτατε σχολιαστή του blog δεν χρυσώνετε με τίποτα και ας έχει τόνους χρυσού η eldorado...!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Αμφιβάλω αν ο σχολιαστής του blog έκανε τον κόπο να διαβάσει όλο το άρθρο. Μόλις είδε τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ εκεί τελείωσε και το άρθρο γι αυτόν. Θα ήθελα πραγματικά να ξέρω που σας έχει τάξει ότι θα σας μετοικίσει η εταιρεία όταν θα έχετε καταστρέψει τον τόπο σας. Στο Παρίσι???

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @21 Ιουλίου 2013 - 8:50 π.μ.

Κάνεις λάθος. Ελπίζουμε όχι εσκεμμένα. Όταν γράφουμε "για μισές αλήθειες και ολόκληρες ανακρίβειες" του συντάκτη προφανώς και αναφερόμαστε σ' όλο το άρθρο του

Είναι όμως πράγματα τα οποία ανακυκλώνονται απο την πλευρά όσων τάσσονται κατά της μεταλλευτικής. Αυτό με το ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι το καινούριο. Και πάλι όμως δεν ξεπέρασε τις δυο παραγράφους.

Γνωστά πράγματα σε όλους τους παροικούντες της Ιερουσαλήμ. Δεν έιχαν όμως γραφτεί. Τώρα "μένουν στην ιστορία", όπως λέει και μια ψυχή!