Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

"ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"

Αυτός είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Κεφάλαιο" και φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Δημήτρη Δελεβέγκου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κατά τη διαδικασία καθαρισμού των χρυσοφόρων τελμάτων της Ολυμπιάδας, μέσα στο α' εξάμηνο του 2013 παρήχθησαν 11.485 ουγγιές χρυσού (ή 0,33 τόνοι) με περιεκτικότητα 3,86 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο, από 826 ουγγιές που παρήχθησαν μέσα στο 2012.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ η εμπορική διάθεση του χρυσού αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα με βάση τις τρέχουσες τιμές του ευγενούς μετάλλου υπολογίζονται από την Eldorado στα 14,9 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερα η μικρότερα έσοδα λόγω της διακύμανσης της τιμής του χρυσού. 

Πάντως τα στελέχη της Eldorado εκτιμούν ότι η τιμή πώλησης του χρυσού δε θα πέσει κάτω από τα 1.300 δολάρια, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1.410 δολάρια.

Κατά τη γνώμη μας, το πιο σημαντικό όλων είναι ότι έστω και έμμεσα, χωρίς δηλαδή να έχει αρχίσει η εξορυκτική διαδικασία η Ελλάδα εισέρχεται στο χάρτη των χρυσοπαραγωγών χωρών του πλανήτη

Αξιοποιεί εμπορικά τα χρυσοφόρα κοιτάσματα της. Σίγουρα αυτή η αξιοποίηση θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και αξία όταν από το 2016 αρχίσει και η ευρείας κλίμακας παραγωγή χρυσού, αργύρου και χαλκού.