Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΔΟΧΗ ΗΡΩΩΝ ΣΤΟΥΣ 2 ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ (Βίντεο)

Στιγμές έντονης συγκινησιακής φόρτισης εκτυλίχθηκαν το απόγευμα στην Ιερισσό κατά την άφιξη των δυο κατοίκων, που το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την άρση της προφυλάκισης τους με περιοριστικούς όρους, καθώς από τις 14 Απριλίου είχαν κριθεί προφυλακιστέοι ως εμπλεκόμενοι στην καταδρομική έφοδο, που σημειώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Οι συγγενείς τους, οι φίλοι και οι συγχωριανοί τους επιφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή. Τους περίμεναν στην είσοδο της Ιερισσού και τους συνόδεψαν με πομπή στο χωριό όπου άλλοι κάτοικοι τους περίμεναν για να τους ράνουν με δάφνες και ροδοπέταλα.

Αναμφίβολα, στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής δεν άρεσε αυτή η δικαστική εξέλιξη, καθώς είναι πολύ νωπές οι εγκληματικού χαρακτήρα πράξεις, που έχει ζήσει σε βάρος της η μεταλλευτική κοινότητα των Μαδεμοχωρίων Χαλκιδικής από τους δήθεν προστάτες του περιβάλλοντος της.

Ωστόσο, οι αποφάσεις τις δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές απ' όλους, όσο και αν απέχουν από το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ακόμη και ένας κατηγορούμενος είναι αθώος, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Σε αντίθετη περίπτωση η ολοκληρωτική ζουγκλοποίηση της κοινωνίας μας δεν απέχει και πολύ μακριά.

Από την άλλη και οι κάτοικοι της Ιερισσού είναι άνθρωποι. Πολλοί απ' αυτούς ακόμη δεν έχουν καταλάβει σε τι παγίδα τους έριξαν εκείνοι που τους έπεισαν για καρκίνους, θανάτους και άλλα πολλά για να αποκρύψουν τους αληθινούς λόγους που πολεμούν με τόσο φανατισμό τη μεταλλευτική.

Έζησαν όμως δύσκολες στιγμές εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσαν οι λεονταρισμοί ορισμένων και άνοιξαν μακροχρόνιους λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη. Έχουν λοιπόν και αυτοί δικαίωμα να ξεσπούν και να χαίρονται και μάλιστα υπερβολικά στο μικρόκοσμο, που τους έχουν φτιάξει οι... συντονιστές τους.







6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι ΗΡΩΕΣ;Αν μας ρωτήσουν θέλετε: την φυλακή για σας η την "ελληνικός χρυσός" στην στην Β Α Χαλκιδική; να είστε σίγουροι ότι ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση προς @15 Οκτωβρίου 2013 - 2:56 μ.μ

Είναι σεβαστή η θέληση σου.

Νομίζουμε ότι όμως εκφράζεις μόνο τον εαυτό σου, καθώς τα συνθήματα που ακούγονται στο βίντεο δεν επιβεβαιώνουν την προσωπική βούληση σου.

Η μεγαλοστομία σου είναι μάλλον μεγαλύτερη από το συγκεκριμένο θέλω σου.

Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.

Ανώνυμος είπε...

2:56 ΡΕ ΣΥ ΚΑΛΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΟΥ. ΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΟΤΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΚΟΒΩ.
ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

΄΄...ο ψεύτηs kai ο κλέφτηs τον
πρώτο χρόνο χαίρoνται" λέει ο λαόs..

Σοφία Δ. είπε...

Παιδιά, για ποιού εγκληματικού χαρακτήρα πράξεις κρατείται κάποιος προφυλακισμένος για 6 μήνες, είμαστε με τα καλά μας? Εκτιμώ το ότι συνιστάτε στους φίλους σας ειρήνη και σεβασμό στη δικαιοσύνη,και καλά κάνετε εφόσον έχουμε ακούσει στο παρελθόν για φασαρίες μεταξύ κατοίκων, ακόμη και συγγενών. Αλλά από εκεί και πέρα δεχτείτε επιτέλους ότι είναι εκθαμβωτικά προφανές πλέον ότι η πλευρά της εταιρίας είναι λάθος. Λέτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι μαζί σας. πριν λίγες ημέρες είδαμε πάνω από 35000 ανθρώπους στη συναυλία αλληλεγγύης, και στις πορείες τους είδαμε από 10.000 ανθρώπους. Δεν γίνεται ο Σύριζα να τους μάζεψε αυτούς τους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, αφού δεν μπορεί να τους μαζέψει καν στις δικές του πορείες στην Αθήνα για τα δημοσιονομικά μέτρα κλπ. Λέτε για εγκληματικές πράξεις, κι ότι δεν απειλείται η δημόσια υγεία. Δεν μάθαμε για τις διαρροές τοξικών από τα οχήματα της εταιρίας? Μπορείτε να αρνηθείτε οτι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κι ότι τίθεται θέμα σωστής εφαρμογής των κανονισμών ασφάλειας και υγειινής? Ξέρετε τι βαρειές ποινές έχουν δωθεί για τέτοιες παραλείψεις σε περιπτώσεις που υπήρχαν θύματα? Αυτά τα πράγματα είναι επιλήψιμα για εγκληματικές πράξεις. Εαν η εταιρία δεν φροντίζει σωστά ένα θέμα όπως η μεταφορά τοξικών, και έχει κάποιες δραστηριότητες χωρίς νόμιμες άδειες όπως ακούσαμε για την αποθήκευση στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, πως εγώ να την εμπιστευτώ για σεβασμό στο περιβάλλον. Επιπλέον, μαθαίνουμε και για τα προβλήματα που φέρνουν στο περιβάλλον οι διάφορες μέθοδοι εξόρυξης και από άλλες χώρες, και από άλλους επιστήμονες, δεν είμαστε απομονωμένοι από τον κόσμο για να μας παραπλανήσουν τα ελληνικά κομματικά συμφέροντα. Λυπάμαι που το λέω, γιατί κάποτε είχα πιστέωει κι εγώ ότι πρόκειται για φόβους εξ'αιτίας της άγνοιας των κατοίκων, αλλά δεν στέκουν πια τα επειχηρήματά σας, γιατί τα γεγονότα τα διαψεύδουν.
Ζω και εργάζομαι στη Μεγάλη Βρεττανία, μια από τις προοδευτικές χώρες του βορρά. Άκουσα κάποτε μια κυρία απο τη Χαλκιδική που έλεγε ότι τα μεταλλεία είναι πρόοδος και η αγροτική παραγωγή πισογύρισμα. Στο εμπόριο εδώ, μπορεί κανείς να βρει σε όλα τα σουπερμαρκετς ελιές καλαμάτας και χαλκιδικής σε τιμές και συσκευασία γκουρμέ.Η καλή διατροφή έχει αποκτήσει μεγάλη αξία,και χρηματική, και τα μεσογειακά προιόντα είναι στην κορυφή των υγειινών τροφών. Εκτός από ρίζες, βατόμουρα, στάρι και κάποια άγευστα λαχανικά θερμοκηπίου, τα υπόλοιπα εισάγονται, και δυστυχώς ελάχιστα από την Ελλάδα. Εγώ αγοράζω συνήθως τις ελιές χαλκιδικής, και θα έλπιζα να φέρουν και κρασιά γιατί είναι από τα αγαπημένα μου. Αν όμως προχωρήσουν τα μεταλλεία, θα σταματήσω, και νομίζω το ίδιο θα κάνουν και τα σουπερμάρκετς εν καιρώ. Ελπίζω κάποια στιγμή η εταιρέια σας να αναθεωρήσει και να δεχτεί να επαναλάβει τη μελέτη και τα επιπλέον στοιχεία που σας προτείνονται και να πράξει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι δεν θα υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά ο τόπος.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στη Σοφία Δ. 15 Οκτωβρίου 2013 - 9:09 μ.μ

Σοφία σ' ευχαριστούμε που μπήκες στη διαδικασία να αφιερώσεις στο blog μας χρόνο και κομμάτι των προβληματισμών σου σ΄ότι αφορά τα μεταλλεία και την γενικότερη διαμάχη που'χει ξεσπάσει γύρω απ' αυτά.

Θέλουμε να σου απαντήσουμε σ' όλα τα ζητήματα που έθεσες ένα προς ένα, με μια όμως βασική προυπόθεση. Να είσαι ειλικρινής απεναντί μας όπως εμείς απέναντι σου.

Ισχύει ακόμη αυτό που γράφεις ότι ζείς και εργάζεσαι στη Μ. Βρετανία;

Γιατί αν ισχύει τότε η γενικότερη θεώρηση που έχεις για το τι είναι και τι δεν είναι έγκλημα, καταρρίπτεται αυτομάτως από το τρόπο που εφαρμόζεται η δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο κράτος σε υποθέσεις που η απόπειρα εγκληματικής ενέργειας από πρόθεση τιμωρείται πολύ αυστηρά.

Για να συννενοούμαστε δεν υποννοούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που αποφυλακίστηκαν ή παραμένουν προφυλακισμένοι είναι ένοχοι.

Κατηγορούμενοι είναι και έχουν το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτό που αναφέρουμε παρε το σαν μια γενική προσέγγιση.

Μη μας πείς ότι ένα συμβάν σαν αυτό που έγινε στις Σκουριές με έφοδο 20 πάνοπλων ατόμων με στολές παραλλαγής και μπιτόνια βεβζίνης με τα οποία έλουσαν εργαζόμενους τους οποίους αιχμαλώτισαν πρώτα και έκαψαν αψαν ένα ολόκληρο εργοτάξιο θα ήταν 8 μήνες μετά την τέλεση του ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης από τις αρχές της Μ. Βρετανίας, αν είχε γίνει εκεί; Εκεί αυτή η υπόθεση τώρα θα είχε τελειώσει. Θα 'χε απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Αυτά δυστυχώς γίνονται ακόμη στην Ελλάδα. Στη Μ. Βρετανία όμως ποτέ και το ξέρεις και το ξερουμε από πλείστες όσες ανάλογες περιπτώσεις σημειώθηκαν και εκεί οι διωκτικές και δικαστικές αρχές έριξαν φως και απέδωσαν δικαιοσύνη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Επομένως θέλουμε από σένα να μας πείς με ειλικρίνεια, αν όντως ισχύει αυτό που μας εδωσες για να συνεχίσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα σου.

Σου ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να σου δώσουμε απαντήσεις για θέματα που αφορούν την εταιρεία. Γι' αυτά μπορείς να αποτανθείς απευθείας στην ίδια την εταιρεία.