Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

78 ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΧΩΡΕΣ


Μερικά εντυπωσιακά στατιστικά για τα χρυσό εντοπίζονται σε μελέτη με θέμα τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο του πολύτιμου μετάλλου που δημοσιοποίησαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και η Pricewaterhouse Coopers.

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης: η εξόρυξη χρυσού, σε όρους προσφοράς, συνεισέφερε περισσότερα από 78,4 δισ. δολάρια στις οικονομίες των 15 χωρών με τη μεγαλύτερη μεταλλευτική δραστηριότητα το 2012. Το ποσό ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Εκουαδόρ.


«Από την εξόρυξη και την κατεργασία, έως την επεξεργασία και την καταναλωτική ζήτηση, είναι σαφές ότι ο χρυσός έχει θετική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας», ανέφερε ο Terry Heymann, Διευθυντής της μονάδας Χρυσού για την Ανάπτυξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού.



Η παγκόσμια προσφορά χρυσού έφτασε τους 4.477 μετρικούς τόνους το 2012, με τα 2/3 περίπου να προέρχονται από εξορύξεις και το 1/3 από την ανακύκλωση χρυσού.



Πέρυσι, η επενδυτική ζήτηση, η οποία απαρτίζεται από ράβδους, νομίσματα και ETFs χρυσού, αντιστοιχούσε στο 35% της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού, ενώ οι αγορές των κεντρικών τραπεζών έφταναν το 12%, με τα κοσμήματα να αντιπροσωπεύουν το 43% της ζήτησης. Η χρήση του πολύτιμου μετάλλου στην τεχνολογία/μεταποίηση κάλυψε περίπου το 10% της ζήτησης χρυσού.



Σύμφωνα με τη μελέτη, η ζήτηση χρυσού στις 13 κορυφαίες καταναλώτριες χώρες, εκτιμάται ότι συνεισέφερε στην οικονομία 38,3 δισ. δολάρια. Η καταναλωτική ζήτηση για προϊόντα χρυσού στη φυσική του μορφή από τις 13 αυτές χώρες παρήγαγε άμεσα οικονομική αξία περίπου 110 δισ. δολαρίων.




Αναδημοσίευση από www.capital.gr