Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ"

Μεγάλος ντόρος έγινε με το τρισέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", που αναφέρεται στις 3.000 σελίδες δικογραφίας που συνέταξαν οι διωκτικές αρχές για γνωστά και άγνωστα επεισόδια που σημειώθηκαν με αφορμή τις Σκουριές στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.

Δε θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε τα ευρήματα των διωκτικών αρχών. Δεν έχει κανένα νόημα από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και είναι η καθ' ύλην αρμόδια για να διαλευκάνει την αθωότητα ή την ενοχή όσων προσώπων εμπλέκονται.

Αυτό που κατά τη γνώμη μας χρήζει σχολίου είναι το σχόλιο που κλήθηκε να κάνει από την εφημερίδα ο ιδρυτής του "παρατηρητηρίου..." για τη σχηματισθείσα δικογραφία.

Ο Mr. antigold υποστήριξε λοιπόν ότι "κρίνεται μια ολόκληρη κοινωνία επειδή διατηρεί το δικαίωμα της αντίδρασης".

Είναι σαφές, ότι ο εκτελών χρέη εκπροσώπου των κατοίκων της Ιερισσού επιχειρεί να στρογγυλέψει και να αμβλύνει τις δυσάρεστες μνήμες και εντυπώσεις, που έχουν προκαλέσει οι δεκάδες βιαιότητες που σημειώθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και παράλληλα να περάσει ένα εύπεπτο μήνυμα ότι εδώ ποινικοποιείται το δικαίωμα της αντίδρασης.

Ποια αντίδραση και ποιο δικαίωμα ποινικοποιείται όταν επιλέγεται η βία ως κύριο μέσο αντίδρασης;

Μήπως στην πραγματικότητα αυτό που έχει ποινικοποιηθεί στη ΒΑ Χαλκιδική είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα, η εργασία σε μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης και επαγγελματικής επιλογής και οι επενδύσεις στο όνομα αυτής της "αντίδρασης";

Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι ρητορικά καθώς η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής και γνωρίζει και έχει δώσει τις απαντήσεις της. Τα πράγματα δεν θα έφταναν εδώ που έφτασαν αν κάποιοι βουτούσαν πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό τους, πριν πουν όσα είπαν απευθυνόμενοι στην ευρεία μάζα. Τώρα όμως που η κατάσταση ξέφυγε ας έχουν και τη γενναιότητα να αναλάβουν και τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να παίζουν με τις λέξεις. 

Θα είναι ίσως ότι πιο γενναίο και... επαναστατικό θα έχουν κάνει στη ζωή τους.