Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

"ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ" Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Για παράνομη διακίνηση επικίνδυνων τοξικών υλικών από τα εργοτάξια της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, στη Balkan Logistics, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη , έκαναν λόγο, στη διάρκεια σημερινής ενημέρωσης των ΜΜΕ, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.



Όπως αναφέρθηκε, μετά το συμβάν της διαρροής ποσότητας συμπυκνωμάτων από φορτηγό, στην περιοχή της Ρεντίνας, αλλά και από παλαιότερο περιστατικό στην Απολλωνία, έχει αναδειχθεί το ζήτημα της μεταφοράς υλικών από τα εργοτάξια της «Ελληνικός Χρυσός» προς την Balkan Logistics, προκειμένου αυτά να μεταφερθούν σε χώρες του εξωτερικού.



Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου ανέφερε ότι η Balkan Logistics είχε πρόβλημα με την αδειοδότησή της, προκειμένου να δεχθεί τα συμπυκνώματα, επομένως η λειτουργία της είναι παράνομη. 

Η ίδια τόνισε ότι «ακόμη κι αν αλλάξουν τις διαδρομές και μεταφέρουν τα συμπυκνώματα από διαφορετικές περιοχές, υπάρχει ζήτημα. Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η μεταφορά τέτοιων συμπυκνωμάτων χωρίς να λαμβάνονται οι αντίστοιχες προφυλάξεις;  Τα συμπυκνώματα αυτά είναι πολύ κερδοφόρα και φεύγουν μέσα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χωρίς έλεγχο». Η ίδια τόνισε ότι «αυτό που γίνεται στη Χαλκιδική είναι έγκλημα, από την εξόρυξη μέχρι και την μεταφορά».



Από την πλευρά του ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μέλος της γραμματείας περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, ανάφερε ότι η λειτουργία της Balkan Logistics συνιστά περίπτωση αδειοδότησης εγκατάστασης που εντάσσεται στην οδηγία Sevezo για τα βιομηχανικά απόβλητα. Και ενώ υπάρχει θετική γνωμοδότηση για περιβαλλοντική αδειοδότηση της εταιρείας, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το πρόσφατο πολεοδομικό σχέδιο απαγορεύει εγκατάσταση που εντάσσεται στην οδηγία Sevezo, στα πολεοδομικά όρια του Εχεδώρου.



Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παράνομη αδειοδότηση και παράνομη λειτουργία της εταιρίας logistics, καταλόγισε ευθύνες στην τοπική δημοτική αρχή του δήμου Δέλτα για μη έλεγχο και τήρηση του πολεοδομικού σχεδίου, ενώ ευθύνες καταλόγισε και στις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν λειτούργησαν με βάση του γράμμα του νόμου.



Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος ανάφερε ότι η Balkan Logistics είναι σε λειτουργία χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας. Μίλησε για παράνομη λειτουργία της εταιρίας, υποβάλλοντας το ερώτημα αν τα οχήματα που κάνουν τη μεταφορά των συμπυκνωμάτων διαθέτουν τα απαραίτητα από το νόμο πιστοποιητικά.



Υπέβαλε επίσης τα ερωτήματα, αν η Τροχαία ζητά στις περιπτώσεις αυτές τα απαραίτητα πιστοποιητικά, αν υπάρχει άδεια διασυνοριακών μεταφορών που κατευθύνονται στ λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αν υπάρχει συνοδεία των φορτηγών. Επισήμανε τέλος πως  «προκύπτει ότι υπάρχει παράνομη διακίνηση επικίνδυνων τοξικών υλικών».



Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμπυκνώματα της «Ελληνικός Χρυσός» που εμπεριέχουν και χρυσό και απηύθυνε το ερώτημα αν υπάρχουν διαφυγόντες φόροι από τη διακίνησή τους.



Επίσης, κατέθεσε την ερώτηση, γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη σύσταση των δειγμάτων που ελήφθησαν από το ατύχημα στη Ρεντίνα. «Εμείς λέμε ότι υπάρχουν τεράστιες υπερβάσεις σε τοξικά υλικά που περιλαμβάνονται στα συμπυκνώματα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι υπάρχει παράνομη λειτουργία της μονάδας της Balkan Logistics και  παράνομη διακίνηση προϊόντων και ζήτησε την επέμβαση της Δικαιοσύνης.



Από την πλευρά της η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση είπε ότι από την πρώτη ώρα που λειτούργησε η επένδυση, ακόμη και τους ελάχιστους περιβαλλοντικούς όρους τους καταστρατήγησε. 

Η ίδια τόνισε ότι «η εταιρία δεν σέβεται ούτε τους κατοίκους, ούτε και τους εργαζόμενους, καθώς, στο Στρατώνι, υπάρχουν υλικά δίπλα στη θάλασσα, ενώ οι εργαζόμενοι τα χειρίζονται με τα χέρια τους. Κάτοικοι διώκονται καθημερινά με απολογίες στον ανακριτή, αλλά θα καλέσουν ποτέ την ‘Ελληνικός Χρυσός’ να απολογηθεί;» ανέφερε η κ. Ιγγλέση.


Τι απαντά η «Ελληνικός Χρυσός»
 

Σε επικοινωνία μας με την «Ελληνικός Χρυσός» και σε ερώτηση σχετικά με την επικινδυνότητα των συμπυκνωμάτων που μεταφέρονται, τονίστηκε  ότι:



* Τα μεταλλευτικά προϊόντα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της SEVESO II (άρθρο 4 της ΚΥΑ 12044/613/2007, ΦΕΚ 376/Β/2007)



* Το μεταλλευτικό προϊόν που μεταφέρεται είναι το συμπύκνωμα πυριτών Ολυμπιάδας το οποίο παράγεται από την απομάκρυνση και καθαρισμό των παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας. Η διαδικασία αυτή είναι πλήρως και νομίμως αδειοδοτημένη με την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011.



* Η εγκεκριμένη ΜΠΕ του έργου «Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας»  προβλέπει την μεταφορά του συμπυκνώματος πυριτών μέσω υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων.

Αναδημοσίευση από www.unitedreporters.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Απ΄αυτά που διαβάζουμε ότι ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη καταλαβαίνουμε ότι οι παριστάμενοι ομιλητές  παρέδωσαν δωρεάν μαθήματα λαϊκισμού, δημαγωγίας, στοχοποίησης και... εγκληματολογίας!!!

Αυτό που λέμε μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς, αν προσέξει τις διατυπώσεις που χρησιμοποίησαν τα καταγγέλοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την άγνοια τους στα ζητήματα που αφορούν την παραγωγική δραστηριότητα που συντελείται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (η κ. Αμανατίδου ακόμη νομίζει ότι το συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη είναι προϊόν τωρινής εξορυκτικής διαδικασίας...) με τη γνωστή ακραία ρητορική που τους διακρίνει έφτασαν στο ανέξοδο συμπέρασμα ότι αυτή η δραστηριότητα από την εξόρυξη μέχρι και τη φόρτωση των προϊόντων της είναι εγκληματική. (!!!!)

Αλήθεια, πολιτικοί τέτοιας φιλοσοφίας ακόμη ενοχλούνται από τη θεωρία των δυο άκρων ή κατά βάθος χαίρονται αλλά για ευνόητους λόγους το κρύβουν από τη δημόσια θέα;