Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ... ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog 
 Κινητικότητα για το θέμα της προ ημερών διαρροής επικίνδυνου ή όχι φορτίου στο χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επικρατεί από το πρωί, μετά από σχετικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαρροή τοξικών υλικών της “Ελληνικός Χρυσός”. 

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η ΟΛΘ ΑΕ ενημερώθηκε από τον καπετάνιο του πλοίου για τη διαρροή φορτίου σε ένα κοντέινερ” και ότι "όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς και παγίως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις η ΟΛΘ ΑΕ ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του κοντέινερ από το χώρο του λιμένος”.


Παράλληλα, αντικρούοντας αναφορές ότι "από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διακινούνται επικίνδυνα φορτία", ο ΟΛΘ ΑΕ διευκρίνισε ότι "από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διακινούνται φορτία που επιτρέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και μόνον αυτά", και ότι "στους χώρους της ΟΛΘ ΑΕ ούτε αποθηκεύονται, ούτε συσκευάζονται επικίνδυνα φορτία".



“Ο καπετάνιος ανέφερε πως υπάρχει κοντέινερ στο οποίο παρατηρήθηκε διαρροή χώματος και σε αυτή την περίπτωση ειδοποίησε την υπηρεσία. Κατά την πάγια τακτική που ακολουθείται, όταν τα φορτία δεν είναι καλά συσκευασμένα, αυτά δεν μένουν στο λιμάνι αλλά απομακρύνονται από αυτό” σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Α.Ε., Στέλιος Αγγελούδης.



Στο μεταξύ, η γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, Φανή Γουργουρή, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι, "κατά τα τελωνειακά παραστατικά, το εν λόγω φορτίο ήταν σιδηροπυρίτης, ένα υλικό που περιλαμβάνεται στον παγκόσμιο χάρτη κατάταξης επικινδύνων υλικών".



Υπογράμμισε δε την ανάγκη "τήρησης, σε κάθε περίπτωση, των κανόνων ασφαλείας που προβλέπονται από το εθνικό δίκαιο σχετικά με τη συσκευασία, αποθήκευση και μεταφορά τέτοιου είδους φορτίων".



Η εταιρεία MSC, ιδιοκτήτρια του πλοίου που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη μεταφορά του φορτίου, δεν θέλησε να προβεί σε σχόλια σχετικά με το περιστατικό. Υπεύθυνη για τη μεταφορά καθεαυτήν ήταν η εταιρεία "Balkan Logistics".



Τι λέει η "Ελληνικός Χρυσός"



Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” Κωνσταντίνος Γεωργαντζής, δήλωσε ότι "το εν λόγω υλικό είναι εμπορεύσιμο ΄συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη΄, το οποίο παράγεται στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Χαρακτηρίζεται ως ΄επικίνδυνο΄ και όχι ως ΄τοξικό΄. Η επικινδυνότητά του αφορά το περιβάλλον μετά από μακροχρόνια επαφή με αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν συντρέχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Η μεταφορά του υλικού γίνεται σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλών μεταφορών σε κλειστού τύπου εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς). Βάσει της επίσημης διαβεβαίωσης της Υπηρεσίας Τεχνικής Ασφάλειας του ΟΛΘ δεν υπήρξε διαρροή μέσα στον χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η διαρροή που υπήρξε σημειώθηκε στο κύτος του πλοίου κατά τη φόρτωση, προφανώς λόγω αυξημένης υγρασίας του συμπυκνώματος".



Στο μεταξύ, ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν, με αφορμή το θέμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να πληροφορηθούν γιατί δεν τηρούνται οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι του έργου "Απομάκρυνση, Καθαρισμός και Αποκατάσταση Χώρου Απόθεσης Παλαιών Τελμάτων Ολυμπιάδας". 

Επίσης, ζητούν να πληροφορηθούν τι μέτρα θα λάβουν οι υπουργοί σχετικά με τη νομιμότητα της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της "Balkan Logistics" "και φυσικά, την εκκρεμούσα ακόμη αδειοδότηση της λειτουργίας της. Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.



Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την "παράνομη περιβαλλοντική αδειοδότηση και λειτουργία της Balkan Logistics και τη μεταφορά τοξικών κι επικίνδυνων μεταλλευμάτων της Hellas Gold" θα δώσει τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.



Άμεσα θα πρέπει να ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές "όλοι οι εμπλεκόμενοι περί την τήρηση των προαπαιτούμενων όρων ασφαλείας για την αποθήκευση, συσκευασία και μεταφορά των επικίνδυνων φορτίων", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Αριστερά".



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναδημοσίευση από www.capital.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Η τεχνητή "τοξική" ψύχωση των πολέμιων της μεταλλείας και οι... συμπτώσεις που τρέχουν μαζί τους καλά κρατούν, αλλά δε φτάνουν για να δικαιώσουν το κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει εναντίον των εμπορεύσιμων προϊόντων των Μεταλλείων Κασσάνδρας. 

Δυστυχώς γι' αυτούς ο χρυσοφόρος πυρίτης ούτε τρώγεται, ούτε πίνεται, ούτε γίνεται σαμπουάν, όπως ενδεχομένως θα  ταίριαζε στα "τοξικά σενάρια" τους και ούτε φυσικά οι αρχές τσιμπάνε από τα... δολώματα τους.

Θεωρούμε βέβαιο είναι ότι όσο θα πλησιάζει ο καιρός των δικών όσων κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια των Σκουριών, τόσο θα πληθαίνουν οι... συμπτώσεις με "τοξικά" συμβάντα.