Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΝ... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Έτσι η δημοκρατία και το περιβάλλον ΔΕΝ βιάζονται... (;;;;)
Το «ψήφισμα» που κουβαλούν τους και μοιράζουν οι επιτροπές του «αγώνα» ανα τη χώρα, νομίζουμε ότι με την ενσωμάτωση κάποιων λογικών χρηματικών αποδόσεων θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει δελτίο του  γνωστού τζογαδόρικου παιχνιδιού «πάμε στοίχημα».

Πρόκειται για ένα κείμενο, όπου στην κυριολεξία οι αντιδρώντες «ποντάρουν όλα τα λεφτά τους» στην καταστροφή της Χαλκιδικής από τη μεταλλευτική δραστηριότητα αψηφώντας από... συνήθεια επιστημονικά αξιώματα και συμπεράσματα που συμπεριλαμβάνονται στην εγκριθείσα ΜΠΕ από την πολιτεία και από το ΣτΕ.


Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος έχουν αντικατασταθεί από αυθαίρετες εικασίες, εκτιμήσεις και ευσεβείς πόθους. Ας δούμε λίγο το «ψήφισμα» των περιφερόμενων αντιδρώντων με την προσθήκη κάποιων αναγκαίων επισημάνσεων, που μάλλον κατ’ επιλογή διαφεύγουν από τους φίλους  μας. Γράφουν λοιπόν:
Το "περιφερόμενο" ψήφισμα...


«Επειδή το εξορυκτικό σχέδιο υπερβαίνει κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής» 
 Ποια είναι η «φέρουσα ικανότητα» της περιοχής. Πως ορίζεται αυτή επιστημονικά και από ποιόν; Από τις χρηματοδοτούμενες μελέτες που αποκάλυψε η Liberation και εκπονήθηκαν από επιστημονικά συμβούλια, που το κύρος τους ορίζεται πια με βάση τα πολιτικά συμφέροντα κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ τα στελέχη τους πριν καν εκδοθούν αυτά τα πορίσματα συμμετείχαν σε πολιτικές εκδηλώσεις στοχοποίησης  - ποινικοποίησης της μεταλλευτική δραστηριότητας;

«Επειδή οι συνέπειες για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες»  
Εδώ οι αντιδρώντες εικάζουν και στοιχηματίζουν τις... κάλτσες τους στην «καταστροφή», χωρίς να μας δίνουν μια «απόδοση», που θα δηλώνει τη βεβαιότητα αυτής της εικασίας. Γιατί η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από το παράλληλο σύμπαν που ζουν. Όποιος νομίζει κάτι διαφορετικό, ας έρθει στη ΒΑ Χαλκιδική και ας περιοδεύσει στα Μαδεμοχώρια, που χάρη στα μεταλλεία, αντιστέκονται στην οικονομική κρίση.Αν βαριέται ας διαβάσει καλύτερα τη ΜΠΕ του έργου και την απόφαση του ΣτΕ. Δεν αφήνουν τίποτα στη σφαίρα του ανεξήγητου.

«Επειδή παρανομείτε κατ’ εξακολούθηση, αδιαφορώντας ακόμη και για τη δημόσια υγεία» 
Εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ έναν χρησμό των αντιδρώντων την ερμηνεία του οποίου μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Πως γίνεται  μια αδειοδοτημένη δραστηριότητα στην οποία απασχολούνται καθημερινά άμεσα και έμμεσα 2.000 περίπου άνθρωποι να συνδέεται με «κινδύνους» για τη δημόσια υγεία, ενώ κανένας εξ αυτών των ανθρώπων δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα υγείας στο οποίο να ευθύνεται άμεσα η μεταλλευτική;  

 Έχει μάλιστα παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι οι όποιοι κίνδυνοι διατρέχουν αυτοί οι εργαζόμενοι – κάτοικοι, όχι μόνο δεν οφείλονται στην παραγωγική δραστηριότητα, αλλά σε κάποιες περίεργες «συμπτώσεις», που έχουν πυκνώσει, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού των πολέμιων της μεταλλευτικής.

«Επειδή η τεχνολογία που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο και μας εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους» 
 Εδώ οι αντιδρώντες ποντάρουν πάλι με σιγουριά σε... καταστροφή βασιζόμενη σε μια άποψη του «αντικειμενικότατου» από κάθε άποψη «παρατηρητηρίου...», το οποίο ως γνωστόν έχει δικαιωθεί  μέχρι κεραίας σ’ ότι ισχυρίζεται.   

Τελευταίο του «επίτευγμα» ο υπολογισμός των χρημάτων που  αποκομίζει ο επενδυτής από προγράμματα του ΕΣΠΑ, το οποίο χάρη στη γαλαντομία που χαρακτηρίζει τον «οργανισμό» εκτόξευσε το ποσό στα 37 δις (!!!!). Το 1/10 δηλαδή του δημόσιου χρέους της χώρας... Τι άλλο να πει κανείς; Οι άνθρωποι έδωσαν τη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Να σταματήσει τώρα το ΕΣΠΑ για την Ελληνικός Χρυσός...

«Επειδή η ρύπανση του νερού, της ατμόσφαιρας και του εδάφους, θα διαταράξει όλες τις ζωτικής σημασίας λειτουργίες του οικοσυστήματος και θα σημάνει το τέλος κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην περιοχή» 
 Εδώ οι πολέμιοι της μεταλλευτικής παίζουν και... τα ρέστα τους στην καταστροφή. Η «συντέλεια» θα κάνει... εγγραφή στα δημοτολόγια του δήμου Αριστοτέλη, συν του ότι έχουν δέσει... κόμπο, πως θα σταματήσει και να βρέχει και όλα αυτά όταν α) στη ΜΠΕ του έργου το ΙΓΜΕ έχει υπολογίσει με ακρίβεια ότι 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού διαρρέουν την επιφάνεια και το υπέδαφος της περιοχής, εκ των οποίων μόνο τα 500.000κ.μ χρησιμοποιούνται για την ύδρευση και την άρδευση. 

β) Όταν στη ΜΠΕ υπάρχει η έρευνα του καθηγητή Φυσικής του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων κ. Παύλου Κασσωμένου όπου αναφέρεται με σαφήνεια πως: «η εκπομπή σκόνης στην πλήρη λειτουργεία του μεταλλείου στις Σκουριές έχει υπολογιστεί στα 128 κιλά σκόνης την ημέρα, που είναι 100 φορές μικρότερη από το επιτρεπόμενο όριο». Ότι άλλο λέγεται έχει να κάνει με εσφαλμένη και αυθαίρετη ανάγνωση επιστημονικών δεδομένων.

«Επειδή είμαστε κάθετα αντίθετοι στην μετατροπή της περιοχής από αργοτουτουριστικό σε βιομηχανικό» 
Εδώ οι αντιδρώντες επιχειρούν σε μια γραμμή να σβήσουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία μιας ολόκληρης περιοχής της οποίας η οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη βασίστηκε σε συντριπτικό ποσοστό στη μεταλλευτική δραστηριότητα, η οποία ακόμη και στις ημέρες μας και πάνω στην ακμή της δεν εμπόδισε πουθενά την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. 

Το πιο αστείο όλων είναι ότι κάνουν λόγο για αγροτουρισμό. Που βρίσκονται αυτές οι αγροτουριστικές μονάδες , πότε και πως εμποδίστηκε η υλοποίηση και η ανάπτυξη τους; Μήπως εδώ κρύβουν έναν ακόμη ευσεβή πόθο τους; Μήπως θέλουν αυτοί να φέρουν «αλλαγές» στην κουλτούρα μας δίχως σεβασμό στη λαϊκή βούληση, στις αρχές της δημοκρατίας και της ιστορίας του τόπου;

«Επειδή δεν έχετε την κοινωνική συναίνεση γι’ αυτό το εξορυκτικό σχέδιο» 
Εδώ οι πολέμιοι της μεταλλευτικής μας λένε το εξής απλό, όπως θα έλεγε και μια... αρχέγονη ψυχή: Όταν διαφωνούν ορισμένοι κάτοικοι ενός από τα 16 χωριά του δήμου Αριστοτέλη, τότε καμία δραστηριότητα και μάλιστα αδειοδοτημένη δεν έχει την «κοινωνική συναίνεση»...   Τι δεν καταλαβαίνεις φίλε αναγνώστη; Η αρχή της πλειοψηφίας τώρα... δικαιώνεται!!!

«Επειδή σας θεωρούμε ηθικούς αυτουργούς της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού» 
Εδώ οι αντιδρώντες αδειάζουν το φυσικό ηγέτη αυτού κινήματος, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «πρωινή ενημέρωση» της τότε ΝΕΤ σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «δεν υπάρχει διχασμός στην περιοχή». Είχε πει χαρακτηριστικά ότι: «Υπάρχουν κάτοικοι που αντιδρούν σ’ αυτή την επένδυση και ορισμένοι που απασχολούνται στα μεταλλεία»

Την ίδια άποψη είχε υποστηρίξει κατά σύμπτωση και η κ. Ιγγλέζη σε εκπομπή του Σκαϊ. Τώρα πως γίνεται οι... ορισμένοι που απασχολούνται, συν αυτούς που έχουν κάνει αίτηση για πρόσληψη στα μεταλλεία να είναι 4.000 από τους 15.000 συνολικά κατοίκους που αποτελούν το ενεργό δυναμικό του δήμου, με βάση την στατιστική απογραφή του 2011, είναι κάτι που στα πλαίσια αυτού του «αγώνα»... δικαιολογείται να ειπωθεί και ας μην έχει βάση, όπως και οι 9/10 αιτιάσεις των πολέμιων της μεταλλευτικής...

«Επειδή για την προάσπιση των συμφερόντων σας, ποινικοποιείται ο αγώνας μας καταπατούνται ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα και βιάζεται η δημοκρατία» 
 Στις 25 Νοεμβρίου του 2013... αξιωθήκαμε να μάθουμε, πως η δημοκρατία είναι «παρθένος»  και τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα... απάτητα, όταν  πέφτουν χωρίς καμία διάκριση βόμβες μολότοφ και ναυτικές φωτοβολίδες ευθείας βολής μέσα στο δάσος, όταν δένονται χειροπόδαρα και λούζονται με βενζίνη εργαζόμενοι, όταν καίγονται ή βάφονται αυτοκίνητα εργαζομένων, όταν καίγονται γεωτρύπανα και γεννήτριες πετρελαίου, όταν, όταν, όταν...

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά το πολίτευμα, το σύνταγμα, οι νόμοι και ο ποινικός κώδικας δεν έχουν λόγο ανάμειξης και λόγο εμπλοκής. Είναι απολύτως... φυσιολογικές καταστάσεις!)
                       
«ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» 

 Εμείς από την πλευρά μας θα σας ευχηθούμε και πάλι και καλές δουλειές και καλό «αγώνα» με σεβασμό στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, που στηρίζει και θέλει τη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική.

ΥΓ. Παρεπιπτόντως, σ' όλες τις ανωτέρω αιτιάσεις των αντιδρώντων έχει απαντήσει και το ΣτΕ... 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"«Επειδή η τεχνολογία που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο ... "

Αυτό δεν το απαντήσατε, προτιμήσατε να σχολιάσετε το δεύτερο σκέλος για τις βλάβες.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @ 25 Νοεμβρίου 2013 - 10:36

Κάνεις λάθος. Το σχολιάσαμε:Εδώ οι αντιδρώντες ποντάρουν πάλι με σιγουριά σε... καταστροφή βασιζόμενη σε μια άποψη του «αντικειμενικότατου» από κάθε άποψη «παρατηρητηρίου...», το οποίο ως γνωστόν έχει δικαιωθεί μέχρι κεραίας σ’ ότι ισχυρίζεται.

Τελευταίο του «επίτευγμα» ο υπολογισμός των χρημάτων που αποκομίζει ο επενδυτής από προγράμματα του ΕΣΠΑ, το οποίο χάρη στη γαλαντομία που χαρακτηρίζει τον «οργανισμό» εκτόξευσε το ποσό στα 37 δις (!!!!). Το 1/10 δηλαδή του δημόσιου χρέους της χώρας... Τι άλλο να πει κανείς; Οι άνθρωποι έδωσαν τη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Να σταματήσει τώρα το ΕΣΠΑ για την Ελληνικός Χρυσός..."

Ανώνυμος είπε...

ναι αγαπητέ μου να σταματήσει το ΕΣΠΑ.
Οι λόγοι είναι δυο.
1) γιατί να πληρώνει ο Ελληνικός λαός που έχει φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, τις μισθοδοσίες και τις όποιες ανάγκες της ελληνικός χρυσός μέσω ΕΣΠΑ για να κάνει πολιτική η εταιρεία???
2) αυτοί οι επενδυτές του εξωτερικού γιατί δεν βάζουν το χέρι στην δική τους σακούλα και να φέρουν ζεστό εισαγόμενο χρήμα στην Ελλάδα???
Έτσι γίνομαι κι εγώ επενδυτής!!!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

αστερίξ μην τρως τον παπα... δεν υπάρχει έσπα στις προσλήψεις της εταιρείας. είσαι πολύ άκυρος.