Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΑ "ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ" ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σε χθεσινή μας ανάρτηση αναφερθήκαμε στα "Μεταλλευτικά Νέα" που κυκλοφορούν σήμερα στα Μαδεμοχώρια της ΒΑ Χαλκιδικής.

Πρόκειται για το τεύχος των μηνών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, με τίτλο: "Αλήθειες & Ψέματα για τα μεταλλεία χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική", το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τις ανακρίβειες που υποστηρίζουν οι πολέμιοι της μεταλλευτικής δραστηριότητας, που έχουν σαν κύριο στόχο την κατάργηση της.


Όπως λένε χαρακτηριστικά αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με την εξελισσόμενη επένδυση φοβούνται ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Η πραγματικότητα, η μέχρι τώρα εμπειρία αλλά και η επιστημονική γνώση και αλήθεια δεν έχουν δικαιώσει πουθενά εως τώρα τους "ιεροκύρηκες της καταστροφής".

Μέσα στο περιοδικό ο αναγνώστης θα βρει πάρα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που δεν ανήκουν σε μια εικονική ή παράλληλη "οικολογική" πραγματικότητα, αλλά σε επίσημα στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία.

Ένα απλό παράδειγμα. Πολλές φορές στα χείλη των αντιδρώντων γίνεται "επιχείρημα" η... άποψη, ότι "η τοπική κοινωνία είναι κατά της μεταλλευτικής και της κατ' επέκταση της επένδυσης".

Στα "Μεταλλευτικά Νέα" και στη σελίδα 5 δημοσιεύεται πίνακας που δείχνει με αριθμούς πόσο αναληθής είναι αυτή η τοποθέτηση.

Επί συνόλου 18.691 κατοίκων που είναι η πληθυσμιακή δύναμη του Δήμου Αριστοτέλη, 15.000 είναι ο ενεργός πληθυσμός  με βάση την τελευταία απογραφή του 2011. Εξ αυτών, 1.600 είναι οι άμεσα και έμμεσα εργαζόμενοι στη μεταλλευτική και 2.200 είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από κατοίκους του Δήμου για πρόσληψη. Ενώ 4.100 είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και από άλλους δήμους της Χαλκιδικής, όμορους (πχ. Βόλβης) και απ' όλη τη χώρα γενικότερα.

Επομένως, σε ποια τοπική κοινωνία αναφέρονται οι αντιδρώντες, που είναι "κατά της μεταλλευτικής επένδυσης"; 

Μάλλον, για κάποια "κοινωνία" εικονική και συμβατή προς τις δικές τους αντιλήψεις, όχι πάντως για την κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, όπου οι αντιδρώντες αποτελούν την ισχνή μειοψηφία, πλην όμως σεβαστή.

Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό για την απασχόληση κατά τους θερινούς μήνες στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Στοιχεία που καταρρίπτουν τις θεωρίες "περί απώλειας 15.000 στον τουρισμό" ή την άποψη που θέλει να μην υπάρχει "κανένας άνεργος και ανασφάλιστος το καλοκαίρι στη ΒΑ Χαλκιδική"

Οι απαντήσεις που δίνει ο ίδιος ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Χαλκιδικής Άγγελος Πράτσας στη σελίδα 7 γκρεμίζουν στην κυριολεξία την παράλληλη πραγματικότητα των δήθεν "οικολόγων" και σ' αυτό το ζήτημα.

Αυτά και άλλα πολλά με τα οποία θα ασχοληθεί και το blog μας σε επόμενες αναρτήσεις, μπορείτε να τα διαβάσετε στα "Μεταλλευτικά Νέα" που ήδη κυκλοφορούν. Όσοι θέλετε μπορείτε να διαβάσετε και στην ηλεκτρονική έκδοση τους, που ακολουθεί.