Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ..." ΕΧΕΙ ΝΕΥΡΑΚΙΑ!


Όσο και αν σαν λαό μας χαρακτηρίζει η αμνησία, στη ΒΑ Χαλκιδική υπάρχει ένας εξωθεσμικός «οργανισμός» που χάρη στη διγλωσσία και τις αναδιπλώσεις του μας βοηθάει να μην ξεχνούμε ποτέ τι έχει πει και γράψει κατά καιρούς, με στόχο την κατάργηση της μεταλλείας και τη γέννηση ενός «νέου» οικονομικού μοντέλου... ανάπτυξης που οραματίζεται για την περιοχή.

Φυσικά και ομιλούμε για το μεγαλύτερο «σούπερ μάρκετ» προπαγάνδας, που κάποιοι το γνωρίζουν ως «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων». Τις τελευταίες μέρες ο εν λόγω «οργανισμός» έχει τα... νευράκια του, επειδή: 

α) ο δήμος Αριστοτέλη εισέπραξε 3 εκατομμύρια ευρώ σε αντισταθμιστικά οφέλη από την Ελληνικός Χρυσός για το 2012 9 (Διαβάστε εδώ)

β) η εταιρεία δια στόματος του γενικού διευθυντή των μεταλλείων κ. Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου δήλωσε στην εκπομπή «ΒΑΒΕΛ» του super TV, οτι του χρόνου τέτοια εποχή, ο συνολικός αριθμός απασχολουμένων στα μεταλλεία θα είναι 2.500. (Διαβάστε εδώ)

Σε τέτοιους καιρούς η λογική θα έλεγε, ότι αυτά τα δεδομένα και οι εξελίξεις που τα συνοδεύουν είναι ικανοποιητικά και ελπιδοφόρα για το μη απασχολούμενο εργατικό δυναμικό και την τοπική οικονομία. Όχι όμως για το «παρατηρητήριο...» που είναι υπεράνω λογικής, χρημάτων και ανεργίας...

Θυμόμαστε πολύ καλά, τον εν λόγω «οργανισμό» σε κάθε δυνατή ευκαιρία, να στέλνει μηνύματα σ’ όλο το γαλαξία, περί μηδενικής ωφέλειας αυτής της επένδυσης προς το δημόσιο και την τοπική κοινωνία.

Προχθές, ήταν... έξαλλο με το γεγονός ότι ο δήμος Αριστοτέλη πήρε αντισταθμιστικά ύψους 3 εκ. ευρώ για το 2012, καθώς αυτή η παροχή όπως μας είπε δεν είναι θεσμοθετημένη... Βέβαια όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε πάρει γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ δεν είχε ενοχληθεί ούτε το ίδιο, ούτε ο τέως δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου, που δεν ήταν θεσμοθετημένα...

Χθές, έκανε μια συνήθη στροφή 180Ο μοιρών φορώντας της μάσκα της δήθεν απογοήτευσης,  με την επικαιροποίηση του μεταλλευτικού κώδικα, που θέλει όσες εταιρείες εκμεταλλεύονται ιδιωτικά μεταλλεία να αποδίδουν τέλη ΜΟΝΟ προς το δημόσιο και μέσω του δημοσίου μέρος αυτών των χρημάτων να επιστρέφονται στους ΟΤΑ για την υλοποίηση εγκεκριμένων έργων υποδομής. Χθες δηλαδή έδειξε... ενοχλημένο, που δε θα πηγαίνουν χρήματα από την εταιρεία απευθείας και στο δήμο Αριστοτέλη!!!

Όσοι δεν γνωρίζουν τι εστί «παρατηρητήριο...» θα αναρωτηθούν: Τελικά τι θέλει αυτός ο «οργανισμός»;; Θέλει να εισπράττει έσοδα το δημόσιο και ο δήμος από τα «Μεταλλεία Κασσάνδρας» ή όχι;

Η ειλικρινής απάντηση είναι ΟΧΙ. Ο... οργανισμός  «παρατηρητήριο...» είναι μέσα στην τσατίλα που στον επικαιροποιημένο μεταλλευτικό κώδικα και προβλέπονται τέλη υπέρ του δημοσίου και για το γεγονός, ότι η εταιρεία έχει θεσπίσει με το δήμο Αριστοτέλη μνημόνιο παροχής αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Και ο εκνευρισμός είναι... δικαιολογημένος, γιατί εκείνο και οι παπαγαλόφωνοι φίλοι του έλεγαν: «Δεν παίρνει σεντ το δημόσιο, απ΄αυτή την  επένδυση»

Τελικά αυτή η μεταλλευτική επένδυση έχει ήδη δώσει κάποια εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και στο δήμο και θα συνεχίσει να δίνει ακόμη περισσότερα.

Η δεύτερη μεγάλη τσατίλα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού έχει να κάνει με τη δήλωση του γενικού διευθυντή των μεταλλείων, σύμφωνα με την οποία του χρόνου τέτοια εποχή ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στα μεταλλεία θα φτάσει τις 2.500.

Ο «οργανισμός» που, αν μη τι άλλο,... ενδιαφέρεται για την... ανάπτυξη του τόπου και το... δραστικό περιορισμό της ανεργίας, απομόνωσε αυτή τη δήλωση, που είχε και συνέχεια στην εκπομπή της «ΒΑΒΕΛ» και την κόλλησε με επικά σενάρια, «περί απασχόλησης αυτών των εργαζομένων μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ», που θα φτάσουν , όπως έγραψε «τους 4.300 (!!!!) με το κράτος επί της ουσίας να πληρώνει και τις προσλήψεις και η εταιρεία να βάζει λεφτά στα ταμεία της από το ΕΣΠΑ»....

Βλέπετε τον «οργανισμό» δεν τον ικανοποίησε το γεγονός ότι 2.500 θα απασχολούνται στην κορύφωση  του κατασκευαστικού έργου της επένδυσης και  1.700 - 2.000 άμεσα εργαζομένοι, μέχρι την εξάντληση του κοιτάσματος. (Δείτε εδώ στο 00:37:00) Τόσο μεγάλο αμάρτημα είναι να' χουν εργασία κάτοικοι αυτού του τόπου;

Το πολυπράγμων (;) με τη μεταλλευτική δραστηριότητα «παρατηρητήριο...» που γνωρίζει μάλλον μόνο από ΕΣΠΑ και άλλα συναφή προγράμματα επιχορηγήσεων απασχόλησης, δε δείχνει να αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν οι ντόπιοι εργολάβοι, τόσο στην μέχρι τώρα εξέλιξη του έργου, όσο και στη μείωση των ποσοστών ανεργίας με τις προσλήψεις που κάνουν. 

Όλα αυτά είναι «άγνωστα» για το «οργανισμό». Γνωστά, ηθικά και σύννομα είναι μόνο τα... αναπτυξιακά σχέδια του ιδρυτή του, «με λεφτά που έχουν εξασφαλιστεί» όπως είπε κατά την δική του τηλεοπτική παρουσία στη ΒΑΒΕΛ, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν μας εξήγησε από που και πως έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια της «αποκατάστασης»... (Δείτε εδώ στο 01:43:20). Μήπως από κανένα... ΕΣΠΑ;;;;

Βέβαια, γι’ αυτό το «παρατηρητήριο...» είναι το καλύτερο «σούπερ μάρκετ» προπαγάνδας. Γιατί στα ράφια του μπορείς να βρεις τα καλύτερα και τα χειρότερα σενάρια πάντα και με τις πιο συμφέρουσες για εκείνο εκδοχές.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω το Τόλη πολύ καλά. Όταν είναι αγχωμένος γράφει ασταμάτητα και ασυνάρτητα. Κατεβατά. Μέρα νύχτα. Και έχει πολλά που τον αγχώνουν τελευταία. Ο αγώνας πάτωσε, η υποψηφιότητά του για δήμαρχος πάτωσε και πάνω από όλα η απόπειρα να καθυστερήσει τα δικαστικά απέτυχε. Με το δικό του ιστορικό αν πάει σε δίκη ...

Πάντως δεν τον φτάνετε στο διαδικτυακό μάρκετινγκ. Το καινούργιο website το έφτιαξαν επαγγελματίες. Ακριβοί επαγγελματίες.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση προς τον @7:26 μ.μ.

Δεν είναι το "παρατηρητήριο..." και ο ιδρυτής του για εμάς το πρότυπο ή το παράδειγμα προς μίμηση...

Το λέμε για να μην μπαίνετε αδίκως στη διαδικασία της σύγκρισης.

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας!

Ανώνυμος είπε...

Ίσως δεν καταλάβατε. Όταν λέω ακριβοί επαγγελματίες εννοώ πραγματικοί επαγγελματίες web designers που πληρώνονται αδρά. Και αυτοί οι επαγγελματίες δεν πληρώνονται με μια σύνταξη.

Ανώνυμος είπε...

20 Νοεμβρίου 2013 - 12:10 π.μ.

με 2 χιλιαρικάκια σου φτιάχνω ένα όμοιο site αγαπητέ μου..σ ενδιαφέρει???
Αν αυτό είναι αδρά.... τότε είσαι πολύ στην πείνα....

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Wow! Κοίτα να δεις τι σάιτ έφτιαξαν οι «ακτιβιστές».

Πόσα χιλιάρικα να έχουν δώσει άραγε;

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΕΡΙΞ,

κάτι ξέρω παραπάνω από εσένα και το λέω. Δεν μιλάμε για δυο χιλιάρικα. Και για πες μας, γιατί κρύβει τον Registrar; Αφού όλοι ξέρουμε ποιος είναι από πίσω.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Φίλε σχολιαστή 12:10 π.μ.

Σε ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το "παρατηρητήριο..." δεν αποτελεί για εμάς ούτε πρότυπο, ούτε σημείο αναφοράς και σύγκρισης. Το αντίθετο...

Ανώνυμος είπε...

Εύστοχος ο χαρακτηρισμός σας "σούπερ μάρκετ". Το παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από sp.
Αναβαθμίστηκε σε οργανικό κόμβο προπαγάνδας.
Κάτι δηλαδή σαν το "The Mall"