Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ?

Διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε. Δεν αφήνουμε χωρίς απαντήσεις τις κάθε είδους δηλώσεις των “ειδικών” επί των θεμάτων που αφορούν την ζωή τη δική μας και των παιδιών μας. Συμμετέχουμε κι εμείς σε κάθε συζήτηση εκφράζοντας την άποψή μας τεκμηριωμένα. 

Αναγνωρίζουμε τα ΨΕΜΑΤΑ που εντέχνως διαδίδουν και απαντάμε με την ΑΛΗΘΕΙΑ. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε. Θέμα προσφιλές η επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός”…


  •     «5000 τόνοι σκόνης ανά ώρα θα εκπέμπονται. Το λέει η ίδια η εταιρεία. Αυτή η σκόνη θα περιέχει θείο και αν έρθει σε επαφή με τα επιφανειακά νερά θα γίνει βιτριόλι».



(Γιάννης Βεργίνης, “Σύντομη ιστορία ενός αντάρτικου”, UNFOLLOW, 20.08.2012)



  •     «Θα σκαφτεί όλο το βουνό και θα πεταχτεί σχεδόν όλο για να πάρουμε το ελάχιστο των μετάλλων που υπάρχει μέσα.»



(Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ, εκπομπή Ζούγκλα 28.03.2013 )



  •     «Πρόκειται για την άμεση καταστροφή των αρχέγονων δασών, την υποβάθμιση της παραγωγικότητας των δασών της περιοχής και τη μείωση του οικολογικού τους ρόλου».



(Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ, εκπομπή Ζούγκλα 28.03.2013 )


Το να βγαίνεις επωνύμως και να δηλώνεις κάτι είναι μια πράξη ευθύνης. Αν δε, δηλώνεις ειδικός για το θέμα, γίνεται πράξη υπευθυνότητας… Π.χ. Το να βγαίνει ο πρόεδρος της Δασολογικής Εταιρείας Ελλάδας, κος Ζάγκας και να λέει σε εκπομπή ότι τα δάση της περιοχής επέμβασης είναι αρχέγονα, είναι ένα θέμα…



Ας δούμε όμως και την πραγματικότητα…



Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η σκόνη που θα εκπέμπεται στη φάση της πλήρους λειτουργίας του μεταλλείου, σε όλη την περιοχή των εργασιών, υπολογίζεται στα 128 κιλά σκόνης / ημέρα, ποσότητα 100 φορές μικρότερη από τα επιτρεπτά όρια.



(Βάσει σχετικής Μελέτης του Παύλου Κασσωμένου, καθηγητή Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)



  •     «Είναι δυνατόν να σχεδιάσεις έναν τρόπο εκμετάλλευσης ο οποίος θα παράγει τριπλάσια ποσότητα σκόνης από την ποσότητα που εξορύσσεις; Όχι. Όλος ο σχεδιασμός έχει γίνει με γνώμονα να μην υπάρχει εκπομπή σκόνης.»



(Έμμυ Γαζέα, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός, εκπομπή Πρώτο Πλάνο, 31.03.2013)



  •     «Καμία από τις προϋποθέσεις, που τίθενται από τη Διεθνή βιβλιογραφία και την κατάσταση των δασών στην περιοχή των Σκουριών, δεν τεκμηριώνουν την κατάταξή τους στην κατηγορία των αρχέγονων δασών.»



(Δημήτρης Αλιφραγκής, καθηγητής Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)



  •     «Το δάσος αυτό δεν είναι αρχέγονο. Είναι ένα δάσος δρυός, ηλικίας περίπου 30 ετών. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονα δασική με ετήσια αποψιλωτική διαχείριση για την παραγωγή καυσόξυλων.»

    (Αναστάσιος Αγαλής, πρώην δασάρχης Αρναίας, εκπομπή Πρώτο Πλάνο, 31.03.2013)



Να θυμηθούμε ότι η επέμβαση στο δάσος αφορά στην έκταση 1.800 στρεμμάτων, που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,09% της έκτασης της Χαλκιδικής και το 0,24% της έκτασης του Δήμου Αριστοτέλη. Ο συνδυα­σμός υπόγειας και επιφανειακής εξόρυξης, που έχει αδειοδοτηθεί για την αξιοποίηση του κοιτάσματος των Σκουριών, εξασφαλίζει με μαθηματική ακρίβεια, τη μικρότερη δυνατή κατάληψη επιφανειακού χώρου. Η έκταση που θα καταληφθεί θα αποκαθίσταται παράλληλα με την πρόοδο των έργων, έτσι ώστε να αποδοθεί στην κοινωνία, μετά το τέλος των εργασιών, πλήρως αποκατεστημένη.



Είμαστε μεγάλοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται να δεχόμαστε και να υιοθετούμε αβίαστα την «αλήθεια» που μας σερβίρουν οι διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες τύπου Τόλη για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα… Βλέποντας σε αντιπαράθεση τα ανωτέρω αντικρουόμενα επιχειρήματα δεν θέλει και πολύ σκέψη… Εκτός αν προτιμάμε να ενημερωνόμαστε από εκπομπές τύπου Ζούγκλας και από περιοδικά τύπου UNFOLLOW…



[ΠΗΓΗ: Μεταλλευτικά Νέα, τεύχος 08]

Αναδημοσίευση από www.ellinikoschrysos.gr


 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λες....

Εκτός αν προτιμάμε να ενημερωνόμαστε από εκπομπές τύπου Ζούγκλας και από περιοδικά τύπου UNFOLLOW…

συμπληρώνω κι εγώ απο blog τύπου πολίτες Αριστοτελη, ellinikoschrysos και metalleiachalkidikis

γιατί στην τελική, η ζούγκλα και το
UNFOLLOW είναι αναξιόπιστα κι εσείς αξιόπιστοι????


ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Σαν ανεξάρτητος παρατηρητής δεν έχω βρει κανένα επιχείρημα των αντιδρώντων που να έχει κάποια σχέση με την αλήθεια. Ποιος είναι ο καθοδηγητής των αντιδρώντων; Τον ξέρουμε καλά στην περιοχή. Γι' αυτό δεν τον ψηφίσαμε.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Αστερίξ αυτό το σχόλιο δεν ανήκει σε εμάς. Ανήκει στα metalleiachalkidikis.

Και είναι ένα σχόλιο που είναι πέρας ως πέρα σωστό. Το έχει αποδείξει και η πραγματικότητα και το παραδέχεστε και εσείς οι ίδιοι μέσα από τις εμπαθείς και κομπλεξικές αναφορές που κάνετε εναντίον μας.

Εσείς δεν είστε που λέτε ότι οι αρχές εμπιστεύονται εμάς για την πληροφόρηση τους; Εσείς το λέτε εμείς δεν το ισχυριστήκαμε ποτέ. Και ξέρεις γιατί;

Γιατί δεν γράφουμε αυτά που ξέρουμε ή νιώθουμε για τις αρχές αλλά για την κοινωνία, που προσπαθείτε να εκβιάσετε με το φόβο του θανάτου και της καταστροφής.

Ανώνυμος είπε...

εξακολουθείς να κάνεις ένα λάθος.
προσπαθείς πάντα να κάνεις το μειονέκτημα σου πλεονέκτημα σου
Δεν τα καταφέρνεις όμως και γίνεσαι πάντα ρεζίλι..!!!
Τώρα θέλεις να αναλύσουμε ένα προς ένα όλα αυτά τα << επιχειρήματα >> που γράφεις στο άρθρο σου???


ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Το πιο συγκλονιστικό όλων είναι ότι εσύ..... δεν κάνεις ποτέ λάθη...!!!

Εύγε Δάσκαλε...