Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ "ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" ΓΙΑ ΤΟ 2013 (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ)

Συνεχίζουμε και σήμερα την απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων για τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες ώρες. 

Ακολουθούν οι επόμενες 4 κατηγορίες και οι 2 ειδικές κατηγορίες, που επινοήσαμε και παραθέτουμε με ισχυρές δόσεις χιούμορ και αλήθειας, που είναι το σήμα κατατεθέν μας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΚΑΦΑΣ

Αυτό το βραβείο το μοιράζονται δύο ιστορικές εφημερίδες. Η μια είναι «Αυγή» και η άλλη είναι η γαλλική “Liberation”.  

H πρώτη για το... αυτογκόλ που έβαλε γράφοντας για την προπαγάνδα που κάνει το συντονιστικό και η δεύτερη για τη μη ηθελημένη αποκάλυψη ότι «οι κάτοικοι της Ιερισσού χρηματοδότησαν ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες». Ούτε βαλτές να ήταν ... Γίνονται τέτοιες γκάφες; Να που γίνονται και βραβεύονται και από πάνω...



ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΥΒΙΣΤΗΣΗΣ

Είναι το δεύτερο βραβείο που πάει στην «Ελευθεροτυπία», η οποία πριν μας καταπλήξει με το πρωτότυπο σενάριο έλευσης της BLACKWATER στη Χαλκιδική, φρόντισε να μας μπερδέψει με την όψιμη ευαισθησία που έδειξε για τους νυν εργαζόμενους  σεκιουριτάδες και τον κίνδυνο που διατρέχουν να χάσουν τη δουλειά τους τους λόγω πιθανής αλλαγής από το νέο χρόνο της εταιρείας, που θα αναλάβει αυτή την εργολαβία έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό. 


Με αφορμή τη διαμαρτυρία που έκαναν έξω από τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στο Στρατώνι, η εφημερίδα «θυμήθηκε» ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν εργαζόμενοι και όχι «μισθοφόροι», όπως τους χαρακτήριζε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις της.


 Έτσι είναι... Έχει ο καιρός γυρίσματα...  και μαζί του όσοι πάνε με την κατεύθυνση του ανέμου.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ

Το βραβείο αυτό πάει στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΙ 100,3», και το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που αφιέρωσε 3 ολόκληρα λεπτά από την εκπομπή του  στις 18 Ιουλίου για να μάθει το πανελλήνιο την καταστροφική εμπρηστική επίθεση που είχε σημειωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα στην Ιερισσό και πιο συγκεκριμένα στο κατάστημα της προέδρου της κοινότητας κ. Ζωής Γατά. 

Στο μεταξύ, είχαν μεσολαβήσει μέσα σε διάστημα περίπου ενός μηνός, δυο επιθέσεις με πέτρες στο ίδιο μαγαζί, χωρίς βέβαια αυτό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων..., όπως και οι επιθέσεις που σημειώθηκαν σε βάρος μεταλλωρύχων. 


18 αυτοκίνητα μεταλλωρύχων υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές από εμπρηστικές και άλλου τύπου επιθέσεις, αλλά κανένας δημοσιογράφος ή μέσο δε σκέφτηκε να ψάξει τι στην ευχή συμβαίνει στην Ιερισσό. 

Και στατιστικά να το έβλεπαν, επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να ‘ναι σύμπτωση. Πού όμως καιρός και διάθεση για τέτοιου είδους ρεπορτάζ;


ΒΡΑΒΕΙΟ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ «ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΑΣ»

Το βραβείο αυτό απονέμεται στον άγνωστο X, που άθελα του κατέγραψε με την κάμερα ή τη φωτογραφική μηχανή του την περίφημη δήλωση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμένου, που προέτρεπε κατοίκους της Χαλκιδικής να λιντσάρουν το Χρήστο Πάχτα και τον οδήγησε τελικά στην άρση της βουλευτικής ασυλίας του. 


Ο κ. Καμμένος σε μεταγενέστερες δηλώσεις του υποστήριξε ότι αυτή η δήλωση δεν είχε το χαρακτήρα επισημότητας, καθώς ελέχθη κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής κουβέντας που είχε με κατοίκους. Είναι βέβαιος δε ότι αυτή την δήλωση την κατέγραψε κάμερα της Δημόσιας Τηλεόρασης, που την είχε διώξει μέσα από το Βελλίδειο.


Τους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου τους καταρρίπτει η ίδια η πραγματικότητα, καθώς το βίντεο με τις επίμαχες δηλώσεις του, βγήκε στη δημοσιότητα από αντιμεταλλευτικό blog. Πως είναι δυνατόν τέτοιο υλικό να βρεθεί από τη Δημόσια Τηλεόραση σε ένα απλό blog, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί πρώτα από την ίδια; Όποιος και να ‘ναι λοιπόν ο άγνωστος Χ νομίζουμε ότι του αξίζει το βραβείο. Είχε τύχη βουνό...

  
Λόγω της πληθώρας των υποψηφιοτήτων , υπάρχουν και 2 ειδικές κατηγορίες βραβείων όπως:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ

Αυτό το βραβείο το απονείμουμε μετά χαράς στη συμπαθή  και αεικίνητη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη η οποία... μυρίζεται το χρυσοφόρο πυρίτη από χιλιόμετρα μακριά. Είτε αυτός είναι φορτωμένος σε κοντέινερ που μεταφέρουν φορτηγά δημοσίας χρήσεως είτε σε φορτηγά πλοία η κ. Πουλημένη τον αντιλαμβάνεται λες και έχει αισθητήρες στα ρουθούνια της και τον συνοδεύει μέχρι να απομακρυνθεί με τις... ανάλογες τιμές από την περιοχή της δημοσιογραφικής της ευθύνης.


Εμφανίζει βέβαια μια αδυναμία στην όσφρηση της... καυστικής σόδας, ωστόσο είμαστε βέβαιοι πως αυτή η μικρή αδυναμία θα ξεπεραστεί συν τω χρόνω. 

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε, ότι έχουμε προσέξει πως τα  ρεπορτάζ της πολλές φορές έχουν γίνει αντικείμενο πιστής αντιγραφής από κάποιους μεγαλόσχημους δημοσιογράφους. Αφού όμως δεν παραπονείται η ίδια εμάς δεν μας πέφτει κανένας λόγος. 

Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε το χρέος μας απέναντι της και τη βραβεύουμε για την ικανότητα που έχει να οσμίζεται την είδηση πριν καν αυτή προκύψει ως γεγονός.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΚΗΣ «ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ»

Εδώ το βραβείο απονέμεται στο πάλαι ποτέ «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων¨και νυν αντίχρυσο οργανισμό, που στις 12 Σεπτεμβρίου έγραψε πρώτο για τους κινδύνους ατυχημάτων που... παραμονεύουν κατά τη μεταφορά χρυσοφόρων πυριτών από την Ολυμπιάδα προς τη Θεσσαλονίκη και κατά μήκος της διαδρομής. 


Λίγες ώρες αργότερα οι προσδοκώμενοι φόβοι του εκπληρώθηκαν, καθώς  σε βουλκανιζατέρ της Ρεντίνας διέφυγαν από την καρότσα φορτηγού δημοσίας χρήσεως ποσότητες χρυσοφόρου πυρίτη κατά τη διάρκεια αλλαγής ελαστικού. Κατά σύμπτωση, περνούσε από το σημείο ένα ΙΧ με αντιδρώντες και μάθαμε ευτυχώς,  ότι αυτή τη ζωή την κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα οι... συμπτώσεις!


Συγχαρητήρια σ' όλους. Ευχόμαστε σε όσους βραβεύσαμε αλλά και σε εκείνους που σκεφτήκαμε να το κάνουμε, αλλά τους κέρδισαν άλλοι, να 'χουν μια ευτυχισμένη χρονιά γεμάτη υγεία και δημιουργικότητα.

 Εννοείται, πως επειδή το 2014 θα έχουμε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές περιμένουμε όλα τα ΜΜΕ του αντιμεταλλευτικού μπλοκ να δώσουν σε έμπνευση και φαντασία τον καλύτερο τους εαυτό.