Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (Βίντεο)


Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας ήταν ανενεργό εδώ και περίπου 12 χρόνια. Η παύση της δραστηριότητας είχε επιβληθεί, το 2002 με απόφαση του ΣτΕ κατά της μεθόδου μεταλλουργίας χρυσού που είχε προτείνει η τότε κάτοχος των μεταλλευτικών δικαιωμάτων TVX Hellas. 

Παρόλα αυτά έπρεπε να διατηρηθεί σε λειτουργία το αντλητικό σύστημα του μεταλλείου και η προσβασιμότητα σε αυτό σε μήκος 3.500 μέτρων. Η Ελληνικός Χρυσός έχει αναλάβει τη συντήρηση του. 
 Για να επαναλειτουργήσει το μεταλλείο ήταν και παραμένει δομική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της κοιλάδας της Ολυμπιάδας από τέλματα εκμεταλλεύσεων περασμένων δεκαετιών.

  
Το κοίτασμα της Ολυμπιάδας αποτελείται από μικτά θειούχα μεταλλεύματα με περιεκτικότητα 4,6% μόλυβδο (Pb), 6,09% ψευδάργυρο (Zn), 9 gr/tn Χρυσό (Au) και 180 gr/tn άργυρο (Ag). Συνολικά αναμένεται να εξορυχθούν 11,5 εκατ. τόνοι μεταλλεύματος. Με βάση αυτά τα μεταλλευτικά αποθέματα, η σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση υπερβαίνει τα 25 έτη. Η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του μεταλλείου θα γίνει αποκλειστικά υπόγεια. 

Γι’ αυτό το σκοπό η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη κατασκευή μίας υπόγειας σήραγγας, συνολικού μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων, η οποία θα συνδέει το κοίτασμα της Ολυμπιάδας με τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Μάντεμ Λάκκου. Τα πρώτα 1200 μ. έχουν ολοκληρωθεί.  Μέσω της σήραγγας θα μεταφέρεται το μετάλλευμα για κατεργασία στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, το οποίο θα ανεγερθεί στην περιοχή του Μάντεμ Λάκκου και θα αποτελεί μέρος του μεταλλευτικού κέντρου που θα δημιουργηθεί μελλοντικά στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα με όλα αυτά είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των τελμάτων 2, 5 εκατομμυρίων τόνων χρυσοφόρου πυρίτη σε μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, που υπήρχαν από την εποχή του Μποδοσάκη. Το έργο άρχισε το καλοκαίρι του 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015 για να αποδωθεί στο δήμο και την τοπική κοινωνία.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα μπορείτε να τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.