Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΚΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΝΤΙΧΡΥΣΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Φώτο από το SaveSkouries.gr
"Η μεταλλευτική επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής, του περιβάλλοντος και την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας"

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε ερώτηση που κατέθεσαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωσταντινίδης στα τέλη του περασμένου έτους και πιο συγκεκριμένα στις 27/11/2013.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Α' εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης συμπεριελάμβανε και μια αναφορά που υπογράφεται από τις επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης και κυκλοφόρησε μέσω της βόλτας του καραβανιού της αλληλεγγύης ανά την Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο. 

Στην αναφορά αυτή εκτός από τον ίδιο τον Υπουργό απάντησαν τόσο η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, όσο και η Γ. Γραμματεία του ΥΠΕΚΑ.

Μεταξύ όσων αναφέρονται στις απαντήσεις των θεσμικών φορέων κρίνουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις διευκρινήσεις, που δίνει ο Γ.Γ. του Υπουργείου, σ' ότι αφορά το τι σημαίνει "μεταλλευτικές παραχωρήσεις", όπως επίσης και τα στοιχεία που δίνει για τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του ανοιχτού ορυχείου και των λοιπών μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Καρατζά Λάκκο, Λοτσάνικο και Μάντεμ Λάκκο.

Είναι αριθμοί που συμπεριλαμβάνονται και στην εγκριθείσα ΚΥΑ του επενδυτικού έργου και οι οποίοι για κάποιον... άγνωστο λόγο δε γινεται να εντυπωθούν, όπως φαίνεται στο μυαλό των πολέμιων της μεταλλευτικής, οι οποίοι σε συνεντεύξεις τους στα Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ δίνουν δικούς τους αριθμούς, ως προς τη στρεμματική κατάληψη των έργων μαζί βέβαια με τις καταστροφολογικές εικασίες και θεωρίες τους.

Και γι' αυτές όμως πήραν απάντηση από τη Γ.Γραμματεία του ΥΠΕΚΑ, η οποία λέει τα εξής: "Καμία εξορυκτική διαδικασία δε μπορεί να χαρακτηριστεί εκ των προτέρω, ως επικίνδυνη και καταστροφική, τη στιγμή μάλιστα που για τη συγκεκριμένη οι τεθέντες πολυάριθμοι περιβαλλοντικοί και τεχνικοί όροι υπερκαλύπτουν τις αυστηρότερες, τόσο εθνικές όσο και διεθνείς προδιαγραφές."

Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα από ανάρτηση του antigold.

Το πρώτο έγγραφο είναι η επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ. Ακολουθεί η αναφορά των επιτροπών αγώνα και εν συνεχεία οι απαντήσεις του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη, της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ.








2 σχόλια:

Liesnomore είπε...

"Μπράβο" και στο ΚΚΕ!!! Κατά τα άλλα εκπροσωπεί το λαϊκό κίνημα! Ποιο είναι το λαϊκό κίνημα, το συντονιστικό της ΙερριSOS;;; Λίγη αξιοπρέπεια, λίγη τσίπα δεν έχουν και αναδημοσιεύουν αυτούσια τα λιβελλογραφήματα του "συντονιστικού" της διχόνοιας και της δηλητηρίασης ανθρώπινων αφελών ψυχών; Ως τι πήγε αυτό το έγραφο στη βουλή; Ως έκθεση αυτοψίας και αντικειμενικής παρατήρησης; Ήρθε κάποιος εκπρόσωπος του ΚΚΕ για αυτοψία και δεν τον είδαμε; Αλλά μέγα το δέλεαρ! Πουλάει το θέμα Σκουριές μέσα στο όλο κλίμα της κρίσης κι ας θέτει ένα ολόκληρο κόμμα με τη ιστορία του ΚΚΕ υποτακτικό μιας πλανεμένης μειοψηφίας…

Ανώνυμος είπε...

Για 5 ψηφουλάκια το ΚΚΕ θα πουλήσει και την ψυχή του. Αυτό που έδειξε η ψηφοφορία του συντονιστικού είναι ότι οι αντιμεταλλευτικοί στο νομό είναι μόλις 3026 με όλους τους μεταγραμμένους. Αντιπροσωπεύουν τους κατοίκους της Β. Χαλκιδικής; Όσο ο Τόλης είναι πρόεδρος.