Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ... ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ?

Ακούγεται σαν ανέκδοτο...
Μακάρι αυτή τη φορά η πολιτεία να σοβαρολογεί
!
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Μέχρι το τέλος του χρόνου έχει στόχο το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να έχει ολοκληρώσει πλήρως το πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή, όπως τελικά διαμορφώθηκε, τίθεται η δεσμευτική προθεσμία έκδοσης όλων των εφαρμοστικών κοινών υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων μέχρι το τέλος του 2014 μετά την οποία δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ρυθμίσει το πλαίσιο άσκησης της κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

 Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Αγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το νόμο πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ενώ σημείωσε ότι παράλληλα θα προωθηθεί και από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικό νομοσχέδιο για το χωροταξικό.

Στόχος είναι η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με ένα σύστημα αυτοσυμόρφωσης, η θέσπιση αντικειμενικών προτύπων και προδιαγραφών, η μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο πριν την ίδρυση στο στάδιο μετά την λειτουργία της επιχείρησης.

Επίσης θα γίνεται πιστοποίηση και από ιδιωτικούς φορείς για όποιον το επιθυμεί και δημιουργείται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για όλες τις αδειοδοτήσεις όπου θα γίνεται η αίτηση και θα είναι και μητρώο για όλες τις αδειοδοτήσεις.

Τα 12 πεδία και οι εξαιρέσεις
Υπάρχουν 12 πεδία εφαρμογής: έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών, υδραυλικά έργα, λιμενικά έργα, συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών, εξορυκτικές δραστηριότητες, τουριστικές πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες, βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μεταφορά ενέργειας καυσίμων και χημικών ουσιών και ειδικά έργα και δραστηριότητες.

Εξαιρούνται επιμέρους κατηγορίες που απαιτούν ειδικά καθεστώτα αδειοδότησης όπως οι ΑΠΕ και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Επίσης, έγινε εξορθολογισμός των ποινών σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο μετά από τα αιτήματα της αγοράς χωρίς να αλλοιώνεται το πνεύμα του νόμου ώστε το πρόστιμο να δρα αποτρεπτικά, ενώ βελτιώνεται περαιτέρω το πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα απλοποιώντας την ίδρυσή τους και τη λειτουργία των υφιστάμενων.

Η υλοποίηση του σχεδίου, όπως είπε ο υπουργός θα παρακολουθείται από ομάδα παρακολούθησης την οποία θα στελεχώσουν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Γιώργος Στεργίου, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, ο οικονομολόγος Αιμίλιος Στασινάκης εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης και στελέχη των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων και θα συμμετάσχει ενεργά και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία θα αναλάβει ρόλο project manager και θα παρέχει τεχνική υποστήριξη όπως και η Ομάδα Δράσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF, θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), Pier Luigi Gilibert και η συζήτηση περιστράφηκε όπως είπε ο υπουργός γύρω από το θέμα της συμμετοχής της ΕΤΕπ στο Επενδυτικό Ταμείο αλλά όπως πρόσθεσε ο ίδιος ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Τρίτη.

Αναδημοσίευση από news247.gr
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αναλογιζόμενοι την υπερτροφία και τις βαθιές ρίζες που εμφανίζει ο γραφειοκρατικός μηχανισμός στη χώρα με ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος (κυβερνήσεις και κόμματα), ακούγεται σχεδόν απίστευτο ότι σε λίγους μήνες από σήμερα θα αποτελεί παρελθόν μια παθογένεια δεκαετιών που στην κυριολεξία ηδονίζεται να κρατάει σε πολυετή ομηρία επιχειρηματικές δραστηριότητες ή επενδυτικές απόπειρες και προσπάθειες. 

Στο τόπο μας η αδειοδότηση μιας μεταλλευτικής δραστηριότητας διήρκεσε 6 ολόκληρα χρόνια, ενώ ακόμη δεν έχουν υπογραφεί υποέργα της αδειοδοτημένης πλέον επένδυσης γεγονός που δίνει το δικαίωμα σε κάποιους δήθεν οικολόγους να αποκτούν επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική υπόσταση αλλά και να υποδύονται ταυτόχρονα, όποτε και όπως αυτοί θέλουν τους αστυνόμους και τους ελεγκτές της πολιτείας, ενώ οι ίδιοι έχουν προσαρμόσει νόμους και κανόνες στα μέτρα τους και μόνο αυτούς αποδέχονται και αναγνωρίζουν.

Από την άλλη, μέσα σ' όλες τις τραγικές διαπιστώσεις που έφερε στο προσκήνιο ο κακός καιρός του μνημονίου είναι και το ότι έπρεπε να φτάσουμε σ' αυτήν την οριακή κατάσταση για να αντιληφθούμε (;;;) τις στρεβλώσεις και τις δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής. 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Εξαιτίας, είτε της απροθυμίας, είτε της αναποφασιστικότητας, που χαρακτήριζε και συνεχίζει να χαρακτηρίζει τη στάση του κομματικού κράτους μας για τους γνωστούς ψηφοθηρικούς λόγους, που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν αδύνατη την άρση του πολιτικού κόστους στις πλάτες των πολιτικών μας, αυτές οι "μεταρρυθμίσεις" παρουσιάζονται ως κάτι το καινοτόμο.. για το οποίο κάποιοι ξένοι παράγοντες πληρώνονται αδρά από τα δανεικά μας για να μας προσφέρουν την υψηλή τεχνογνωσία τους.

 Και όλα αυτά τα αστεία, ενώ από τη μεταπολίτευση και έπειτα στις προγραμματικές εξαγγελίες όλων των κομμάτων εξουσίας φιγουράριζε ως λυτρωτική η πάταξη της γραφειοκρατίας...

Καλά λένε πως από τα αστεία ξεκινούν όλα τα σοβαρά, τα οποία όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου πληρώνονται αδρά!!!