Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Σ' ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ... ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ? (ΒΙΝΤΕΟ)

Από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι και την 1η εβδομάδα του Απριλίου περισσότεροι από 700 κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων επισκέφτηκαν, είδαν από κοντά και ενημερώθηκαν από υπεύθυνα χείλη για την πορεία των εργασιών στα 3 εργοτάξια και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στη ΒΑ Χαλκιδική και ακολουθούν και άλλοι...

Αυτές οι επισκέψεις έδωσαν τη δυνατότητα σε συνταξιούχους μεταλλωρύχους, σε συζύγους νυν μεταλλωρύχων, δασεργατών, εργατοτεχνιτών, αλλά και σε άλλους κάτοικους του Στρατωνίου, του Παλαιοχωρίου, της Μεγάλης Παναγίας, του Νεοχωρίου, της Στρατονίκης, των Σταγείρων και της Ολυμπιάδας που δεν έχουν σχέση με τα μεταλλεία να σχηματίσουν προσωπική άποψη, για το επενδυτικό έργο και όπως αυτό εξελίσσεται.



Στα βίντεο που συλλέξαμε απ' αυτές τις επισκέψεις και τα αναδημοσιεύουμε όλα μαζί, οι γυναίκες, οι άντρες, οι νέες και οι νέοι των Μαδεμοχωρίων λένε σε απλή γλώσσα και κατάλληλη ακόμη και για... μαλλιαρά αυτιά αυτά που γνωρίζει όλη η Χαλκιδική και ακόμη παραπέρα...

Τα μεταλλεία ήταν είναι και θα είναι πηγή ζωής, δημιουργίας, ανάπτυξης και πολιτισμού σ' αυτή τη γωνιά της Ελλάδας. Οι εποχές που πέρασαν εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, έφεραν μαζί τους σκαμπανεβάσματα, αντιξοότητες, κρίσεις και εντάσεις που το μόνο που κατάφεραν ήταν να σφυρηλατήσουν ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα στενή σχέση των κατοίκων με τα μεταλλεία.


Όσοι για δικούς τους λόγους δεν αναγνωρίζουν και δε σέβονται αυτή την ιστορική παρακαταθήκη αλλά και τις ωφέλειες (οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές), που προσφέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα, ιδίως στις μέρες μας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να εθελοτυφλούν. 

Όλα έχουν μια ημερομηνία λήξης, εκτός από τα μέταλλα και τις κοινωνίες των ανθρώπων που τα φέρνουν στο φως...