Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Εφ."ΤΑ ΝΕΑ": "ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ"

Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" προσπαθεί να προσεγγίσει το κλίμα που επικρατεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου μας μέσα από το πρίσμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Βέβαια δεν καταπιάνεται καθόλου με το τεράστιο έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ούτε με την θεαματική εξυγίανση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου Αριστοτέλη. Στη συνέχεια διαβάστε ένα απόσπασμα από αυτά που γράφουν.

“Στον Δήμο Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας και Γιάννης Μίχος διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την επένδυση στη μάχη για την κάλπη. Στις ξύλινες κολόνες της ΔΕΗ στην Ιερισσό κυματίζουν τα λάβαρα κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή. Χαλκιδική SOS γράφουν με μαύρη μπογιά σε άσπρο φόντο τα σημαιάκια. 

 Πανό με ανάλογο περιεχόμενο είναι κρεμασμένα στους φράχτες. Η διαμάχη για τα μεταλλεία χρυσού δίνει τον τόνο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Αντίπαλοι είναι ο νυν δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, που έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης, και ο Γιάννης Μίχος που εκφράζει την άλλη άποψη. Ο τρίτος υποψήφιος Γιάννης Τρικαλιώτης κατέρχεται με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Ο προεκλογικός αγώνας για τον Δήμο Αριστοτέλη διεξάγεται σε ήπιο κλίμα, σε μια περιοχή όπου τα επεισόδια επαναλαμβάνονται. Πάντως ο νυν δήμαρχος δηλώνει ότι «από την Ιερισσό και κάτω δεν μπορούμε να παρουσιαστούμε. Δεν έχουμε εκλογικό κέντρο στην Ιερισσό και από τα χωριά που βρίσκονται πιο κάτω δεν μπορούμε να περάσουμε. Αυτό πιστεύω ότι θα κλείσει με τις εκλογές αυτές». Από την πλευρά του ο Γιάννης Μίχος δηλώνει: «Εμείς προτείνουμε πίεση για αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους και κανόνες σε οποιονδήποτε τομέα δράσης σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ο δήμος ούτε αδειοδοτεί ούτε κλείνει μεταλλεία».

Η πλειονότητα των κατοίκων των χωριών στα Βόρεια και στα ορεινά του Δήμου Αριστοτέλη είναι υπέρ της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Στα παράλια του δήμου η τάση είναι αντίθετης κατεύθυνσης. Ο 38xρovos Γιώργος Μάλαμας εργάζεται ως χειριστής στις Σκουριές. Μιλάει με πίκρα και παράπονο για την καταστροφή ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ που υπέστησαν μηχανήματα ιδιοκτησίας του.

«Είμαι από τη Μεγάλη Παναγία και ήρθα να δουλέψω για πρώτη φορά στη ζωή μου στον τόπο μου, δεν έχω πειράξει άνθρωπο, δεν υπάρχει λόγος να λέω ψέματα. Το μισό χωριό δεν μου λέει καλημέρα. Γιατί; Γιατί πήγα στα μεταλλεία να δουλέψω» λέει, και προσθέτει: «Είμαι της άποψης ότι όλα μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά κάποιοι προτίμησαν να φανατίσουν ορισμένους. 

Όσον αφορά το πρόγραμμα του κ. Πάχτα, μου αρέσει ότι στηρίζει τη δουλειά μου χωρίς να λέει ότι αδιαφορούμε για το περιβάλλον, και ακόμη ότι το 99% των υποψήφιων από τον συνδυασμό του είναι ντόπιοι άνθρωποι, δεν είναι ξενόφερτοι ή ετεροδημότες που έρχονται εδώ απλά για να ψηφίσουν και το υπόλοιπο διάστημα δεν ζουν εδώ».

Αναδημοσίευση από www.oramapoliton.gr