Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

(Siegfried Zademack: «Πείραμα»)
Σκεπτόμενος Πολίτης 
Νέος Δήμαρχος λοιπόν στον Δήμο Αριστοτέλη. Οι εκλογές αποτελούν παρελθόν και οι ανάλυσή τους βοηθάει μεν στην ομφαλοσκόπηση και στην αυτοκατανάλωση, αλλά όχι και στο να πάνε τα πράγματα μπροστά.

Γεγονός είναι ότι ΟΛΟΙ περιμένουν «κάτι σημαντικό» από τον νέο δήμαρχο. Και ο ίδιος θα  πρέπει, όταν αναλάβει καθήκοντα, να αποδείξει σύντομα ότι αυτά που έλεγε τα εννοούσε και θα τα κάνει πράξη. Το θέμα είναι τι κατάλαβε ο καθένας από αυτά που έλεγε ο νέος δήμαρχος και για ποιους λόγους τον ψήφισε. 


Ο νέος δήμαρχος σαφώς πήρε σημαντικές ψήφους από τα «πάνω χωριά». Χωρίς αυτές τις ψήφους ΔΕΝ επρόκειτο να εκλεγεί. Προφανώς όσοι τον ψήφισαν δεν σημαίνει ότι είναι κατά των μεταλλείων. Απέναντί του επίσης υπάρχει ισχυρή μειοψηφία και αυτό είναι φυσικά υγειές σε ένα δήμο. Συμπτωματικά μάλιστα, η διαφορά των ψήφων Μίχου με Πάχτα είναι  σχεδόν όση είχε και ο Πάχτας με τον Βλαχόπουλο. 

Υποτίθεται πως ο νέος δήμαρχος θα βρεθεί σε σταυροδρόμι και «θα πρέπει» να διαλέξει. Έτσι, αν θεωρήσει  ότι με την εκλογή του πήρε εντολή για να κινηθεί κατά των μεταλλείων, τότε πάμε για φουλ διχασμό. Από την άλλη, αν δεν σηκώσει το φλάμπουρο κατά των μεταλλείων και προτάξει την ενότητα, τότε θα βρεί απέναντί του τους «οικολόγους».

Ο γράφων θεωρεί ότι το παραπάνω είναι ψευτοδίλημμα και σαν τέτοιο πρέπει να αγνοηθεί πάραυτα. Τα μεταλλεία δεν υπάρχουν επειδή δήμαρχος ήταν ο Πάχτας. Αποτελούν αδειοδοτημένη από την Πολιτεία βιώσιμη δραστηριότητα, επικυρωμένη από το ΣτΕ, τμήμα της τοπικής κοινωνίας και ιστορίας. 

Το κυρίαρχο ζητούμενο για οποιονδήποτε εκλέγονταν δήμαρχος, ήταν και είναι η ανάπτυξη του δήμου σαν σύνολο, προς όφελος των δημοτών. Όλων των δημοτών και όχι μέρους. Χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως πρέπει να είναι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

Ας ευχηθούμε επομένως στον νέο δήμαρχο να αποτινάξει από πάνω του τα βαρίδια και να κερδίσει το στοίχημα. Ποιο στοίχημα; Όχι μόνο της ενότητας βέβαια. Αυτό, δεν είναι σκοπός, είναι προϋπόθεση. Ο απώτερος στόχος είναι πιο πέρα: η προκοπή του δήμου Αριστοτέλη. Άλλωστε ο συνδυασμός λεγόταν Κίνημα Ανάπτυξης.  

Ανάπτυξη με κοινωνική διχοτόμηση και μονοκαλλιέργειες, χωρίς κοινωνική συνοχή και ισόρροπες δραστηριότητες, δεν υπήρξε ούτε και θα υπάρξει πουθενά.