Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΚΩΠΤΙΚΑ

Σκεπτόμενος Πολίτης
«Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τους ανθρώπους στο καλό, παρά μόνο στο σταθμό ή σε κάποιο άλλο μέρος. Το καλό είναι πέραν του χώρου των γεγονότων» (Λούντβιχ Βιτγκενστάιν)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 «1.   Όποιος θέλει να καταγγείλει το οποιοδήποτε έργο μπορεί να το κάνει με απλούστατο τρόπο. Να πάει τη στιγμή των εκσκαφών. Είτε πρόκειται για σπίτι, είτε για φάρμα, είτε για οτιδήποτε άλλο έργο, αν το φωτογραφίσετε με τις μπουλντόζες πριν ή κατά τη διάρκεια της θεμελίωσης, οι πάντες σχηματίζουν την εντύπωση καταστροφής του περιβάλλοντος. Άλλο να δείχνεις ένα σπίτι την ώρα της θεμελίωσης και γιαπί, άλλο τελειωμένο, βαμμένο και με έπιπλα.
 
2.  Γνωρίζετε ότι όταν επρόκειτο να γίνει το χωροταξικό της Κέας, θα είχε απαγορευτεί η λειτουργία λατομείων; Αλλά ότι υπήρχε και εισήγηση στην ίδια πρόταση όλα τα σπίτια να γίνονται… πέτρινα; 

3.  Εν όψει «τουριστικής αξιοποίησης» μιας παραλίας, έφτασε αγανακτισμένος περιβαλλοντολόγος. Μου έδειξε το «εύρημα» με το οποίο θα κατατρόπωνε τους κακούς αναπτυξιολόγους. Ήταν δύο φωτογραφίες της ίδιας ακτής. Στη μία υπήρχαν μόνο ένας άνδρας και δύο ωραιότατες κοπέλες. Στην άλλη είχε προσθέσει τουρίστες τον ένα πάνω στον άλλον. Θα τις δείξω, μου είπε, και θα ρωτήσω: 

Ποια προτιμάτε από τις δύο; 

Αν είμαι εγώ ο άνδρας στους μοναδικούς τρεις επισκέπτες, σίγουρα την πρώτη. Αν, όμως, δεν είμαι, το σκέφτομαι !» 

Υ.Γ. Σκεπτόμενου Πολίτη

Όχι άσχετα με τα πρόσφατα «οικολογικά» δρώμενα στη Χαλκιδική. Η σταχυολόγηση έγινε από ρήσεις του αείμνηστου τιμητή των «οικολόγων» Ν. Μάργαρη, στο LIFO.gr, εδώ κι εδώ.  

Ο Μάργαρης είχε πει κι άλλα, όπως:  «Τί σόλες στα παπούτσια τους προτιμούν οι «οικολόγοι»; Πλαστικές ή δερμάτινες;», «Σε τι διαφέρουν ένας οικολόγος με δερμάτινο σακάκι και μια κυρία με γούνα; Στο ότι οι τρίχες της γούνας παρέμειναν στο δέρμα, ενώ στο δερμάτινο σακάκι έχουν ξυριστεί.» Απλά ανεπανάληπτος.