Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ! ΤΟΞΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ OYTE ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΛΒΗ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ... #SKOURIES!

Φώτο από το antigoldgr.org
Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον τίτλο που έδωσε στο σημερινό δημοσίευμα της η "Εφημερίδα των Συντακτών": "Δεν περνούν τοξικά από τη Βόλβη", που αναφέρεται στη χθεσινή "antigold" κινητοποίηση που έγινε στο Σταυρό.

Και θα συμφωνήσουμε, καθώς τα συμπυκνώματα χρυσοφόρου πυρίτη που μεταφέρονται από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν έχουν χαρακτηριστεί ποτέ τοξικά.


Το σημερινό δημοσίευμα της "Εφ.Συν"
Ακόμη και οι διώκτες της μεταλλευτικής που χρησιμοποιούν ως καραμέλα την έννοια "τοξικό" το γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά για τους γνωστούς λόγους που έχουν να κάνουν με την επικοινωνιακή διάχυση φόβου και κινδύνου επιλέγουν κατά το δοκούν και καταχρηστικά εννοείται αυτήν την.... καραμελωτή ταμπέλα για να... ξεχωρίζουν στην καθημερινότητα τους τα συμπυκνώματα που προορίζονται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού.

Για τα οποία συμπυκνώματα, όποτε βεβαίως τους εξυπηρετεί, τους... ξεφεύγει και μια καλή κουβέντα για το πόσο επιζήμια αθροιστικά είναι η φυγή τους στο εξωτερικό εξαιτίας της απουσίας μεταλλουργικής βιομηχανίας στη Ελλάδα, την οποία παραδόξως και επιλεκτικά λησμονούν ότι την πολεμούν οι ίδιοι!

Άβυσσος η ψυχή των "antigold"..., όπως "άβυσσος" είναι το χάσμα κατανόησης που δημιουργείται σε όποιον διαβάσει το υπόλοιπο περιεχόμενο του δημοσιεύματος της 'Εφημερίδας των Συντακτών" και το συγκρίνει με την ανάρτηση που έκανε πχ. το ιστολόγιο volvipress.gr.

Στην 1η περίπτωση διαβάζοντας το ρεπορτάζ της "Εφ. Συν" σε συνδυασμό με τον τίτλο δίνεται η αίσθηση στον αναγνώστη, ότι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης βγήκαν όλοι οι κάτοικοι του οικισμού στο δρόμο γι' αυτό το συμβολικό αποκλεισμό, παρ' όλο που η έλλειψη σχετικής φωτογραφίας από την εκδήλωση προξενεί δικαιολογημένες αμφιβολίες για τις διαστάσεις που δίνονται...

Αν ο ίδιος αναγνώστης σταθεί... τυχερός και πέσει επάνω στην ανάρτηση που έκανε το ιστολόγιο "volvipress" και διαβάσει το σχολιασμό που γίνεται, θα αναρωτηθεί αρχικά και δικαίως, αν παρόμοια κινητοποίηση γινόταν χθες σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας, που έχει κατά σύμπτωση την ίδια ονομασία (Σταυρός), το ίδιο... πρόβλημα (διέλευση φορτηγών ΔΧ με χρυσοφόρο πυρίτη), αλλά με πολύ μικρότερη απήχηση...!

Ψάχνοντας γρήγορα θα καταλάβει ότι πρόκειται για την ίδια κινητοποίηση, αλλά με εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις και παρουσιάσεις αυτής από μέσα ενημέρωσης, που ταυτίζονται απόλυτα κατά τ' άλλα σ' ότι αφορά την αντιμεταλλευτική διάθεση.τους.

Απόλυτα θεμιτό και ενδεικτικό παράλληλα της απόστασης που δύναται να εμφανίσουν τα "antigold" γραφόμενα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα με σημείο αναφοράς την αλήθεια και πόσο αντίστοιχα εσφαλμένα συμπεράσματα μπορούν να αποκομίσουν όσοι τα επιλέγουν ως αποκλειστική πηγή ενημέρωσης.

ΥΓ. Όσοι τύχει να διαβάσουν την ανάρτηση του volvipress θα αντιληφθούν, ότι μας αποδίδονται από το συντάκτη της "κοροϊδευτικά σχόλια", που αφορούν τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Προς πιθανή απογοήτευση του θα επαναλάβουμε, ότι κατά την προσωπική μας γνώμη η παρουσία 50 ανθρώπων κάτω από τον καυτό ήλιο, στο απόγειο της τουριστικής σεζόν δε μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος αριθμός σε μια περιοχή που τώρα κάποιοι επιχειρούν να αποκτήσουν οι κάτοικοι της αντιμεταλλευτική κουλτούρα και ακτιβιστική δράση.

Εξίσου, δεν είναι κοροϊδευτικό και το σχόλιο προηγούμενης ανάρτησης μας, που αφορά τη δυσφορία που ακούμε, ότι νιώθουν οι επαγγελματίες του Σταυρού για το γεγονός ότι δε σταματούν στο χωριό τους ούτε για τσιγάρο οι επαγγελματίες οδηγοί των φορτηγών που μεταφέρουν μετάλλευμα.

Αυτοί που ψάχνουν τα ποσοστά αρσενικού στα συμπυκνώματα χρυσοφόρου πυρίτη, για να παίξουν... τοξικά, ας ψάξουν επίσης, πως και γιατί συμβαίνει, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, στην κοινωνία και στην αγορά μιας περιοχής που θέλει να ονομάζεται φιλόξενη χωρίς διακρίσεις και τουριστική πανω απ όλα...!