Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

SOS ΔΕΗ... ΟΠΩΣ... SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ KAI... #SKOURIES?

Ξεσηκωμός επικρατεί στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» από την κυβέρνηση. «Μικρής ΔΕΗ» μόνο κατ’ όνομα, καθώς περιλαμβάνει κάποιες κρίσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ιδίως στη Β. Έλλάδα.

Σ’ αυτόν τους τον αγώνα οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής είναι πολύ τυχεροί και άτυχοι ταυτοχρονα. 

Τυχεροί γιατί ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί σήμερα στο Αμύνταιο όπου θα επισκεφτεί τόσο τον τοπικό ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη όσο και τον ατμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά θα έχει και συναντήσεις με εργαζόμενους.

Δε γνωρίζουμε αν στα λόγο που θα απευθύνει ο κ. Τσίπρας προς αυτούς τους εργαζόμενους θα επαναλάβει αυτό που είχε πει πέρσι από την Ιερισσό απευθυνόμενους προς τους εργαζόμενους των «Μεταλλείων Κασσάνδρας», ότι δηλαδή «αφεντικό τους είναι η φύση και όχι οι εργοδότες τους» (Δείτε εδώ).

Ίσως να το αποφύγει καθώς εργοδότης σ’ αυτήν την περίπτωση είναι το δημόσιο... και δεν θα ταίριαζε αυτή η λόγια παρομοίωση σ' αυτήν την περίσταση.

Πάντως, η παρουσία του κ. Τσίπρα σε κάθε περίπτωση γίνεται ασπίδα προστασίας γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, που δίνουν μια μάχη για να μην χάσουν το ιερό δικαίωμα τους στην εργασία.

Βέβαια οι 1.700 και πλέον εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, δεν είναι το ίδιο... με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Όπως είχε επισημάνει πέρσι του Ιούνιο πάλι από την Ιερισσό ο κ. Τσίπρας οι μεταλλωρύχοι είναι «ανθρώπινες ασπίδες των κερδοσκόπων».

Αντιφατικές, αν μη τι άλλο, τοποθετήσεις που μόνο η εγχώρια πολιτική σκηνή μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα χωρίς φραγμούς, ενδοιασμούς και αναστολές!

Άτυχοι όμως μπορεί να θεωρηθούν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας γιατί σ’ αυτόν τον αγώνα που κάνουν δεν έχουν τη δημόσια στήριξη, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον του κινήματος κατά των μεταλλείων.  

Μάλλον σε... συντήρηση δυνάμεων θα οφείλεται αυτή η ηχηρή απουσία, αν κρίνουμε από ένα κείμενο που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε αντιμεταλλευτικά blog παραλληλίζοντας την εξόρυξη λιγνίτη με την εξόρυξη χρυσού...και σύμφωνα με το υπόλοιπο περιεχόμενο του οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία είναι εν αναμονή αποδημήσαντες στον άλλο κόσμο.

Εννοείται και όλοι εμείς... 

Εμείς εδώ όμως στη ΒΑ Χαλκιδική είμαστε «τυχεροί», αφού έχουμε τους αντίχρυσους που παλεύουν για να μας σώσουν και να μας κρατήσουν ζωντανούς στο μάταιο τούτο κόσμο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην το παιδεύετε, το πράγμα είναι απλό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται γιά τη ΔΕΗ γιατί θεωρεί ότι είναι δημόσια εταιρεία και ως γνωστόν τα φηφαλάκια των δημοσίων υπαλλήλων όλοι τα θέλουν.
Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει όλο το παλιό κακό ΠΑΣΟΚ και ο Φωτόπουλος είναι εκεί γιά να στηρίζει τον Αλέξη.
Αντίθετα γιά όσους έχουν την ατυχία να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, δεν νιάζεται ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό κόμμα.

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ είναι πολύ χρήσιμη στον Σύριζα. Που αλλού θα μπορέσουν να διορίσουν τόσους ψηφοφόρους.