Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΙΑ "ANTIGOLD" ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΙΤΟΜΠΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΟΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ? (ΒΙΝΤΕΟ)

"Μικρή Ελλάδα" χαρακτηρίζεται σε άρθρο του "Έθνους της Κυριακής" η περιοχή Μανιτόμπα του Καναδά, αφού τον τελευταίο χρόνο έχουν μεταναστεύσει εκεί 50 οικογένειες Ελλήνων, με το ελληνικό στοιχείο να αυξάνεται κατά 15% και να φτάνει τα 1.200 άτομα!

Στο ίδιο ρεπορτάζ ξεδιπλώνονται οι ιστορίες δυο οικογενειών οι οποίες περιγράφουν τις άριστες συνθήκες που συνάντησαν στον Καναδά, σ' ότι αφορά τόσο την υποδοχή, την επαγγελματική τους αποκατάσταση με μισθούς που αγγίζουν τα 3.000 δολάρια (δηλ. 2.300 ευρώ με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία), όσο και τις κρατικές υποδομές σε θέμα υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Σε γενικές γραμμές νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι, καθώς όπως φαίνεται αυτή η δύσκολη απόφαση ζωής που πήραν για να μπορέσουν να επιβιώσουν, τους δικαιώνει (διαβάστε εδώ)...

Αυτοί οι Έλληνες ίσως να συναντήσουν εκεί στη Μανιτόμπα και μια συμπαθέστατη κυρία, που δεν είναι άλλη από την Ελληνοκαναδή βουλευτίνα του αριστερού κόμματος της "Νέας Δημοκρατίας". 

Τη Niki Ashton, που πέρσι το καλοκαίρι επισκέφτηκε την Ελλάδα, την Ιερισσό, τις Σκουριές, την Αλεξανδρούπολη για να μας πει πόσο "βλαβερή", "επικίνδυνη" και "καταστροφική" είναι η επένδυση χρυσού, ενώνοντας όπως έλεγε τη φωνή της και με άλλους πολιτικούς ακτιβιστές είτε της εγχώριας πολιτικής σκηνής, είτε του Καναδά.

Στην επάνω φώτο η Niki Ashton τo 2010 υπέρ της μεταλλευτικής στον Καναδά,
στην κάτω φώτο η Niki Ashton το 2013 κατά της μεταλλευτικής στις #skouries...
 Αυτά βέβαια τα έλεγε εδώ σε εμάς τους Έλληνες ιθαγενείς, όπου η οικονομία μας χρόνια τώρα είναι εξαρτημένη από δάνεια, επιδοτήσεις ενώ σε επίπεδο παραγωγικότητας έχει στραμμένο το βλέμμα της σχεδόν αποκλειστικά στην παροχή υπηρεσιών.

Τον αποκαλούμενο τριτογενή τομέα παραγωγής, με τα γνωστά σ' όλους μας δυσμενή αποτελέσματα, σ' ότι αφορά την αφαίμαξη εξειδικευμένου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, από ξένες χώρες που εκμεταλλευόμενες την αναμενόμενη κρίση μας δεν άφησαν και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Στην εκλογική περιφέρεια της όμως η κ. Άστον -στη Μανιτόμπα- συμπεριφέρεται ως μια φυσιολογική βουλευτής της Αριστεράς, πρωταγωνιστώντας σε φιλομεταλλευτικές προεκλογικές καμπάνιες. Στηρίζει με λίγα λόγια τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, που στην "πατρίδα" της την Ελλάδα τον έβρισκε "τριτοκοσμικό"...

Τρανταχτή απόδειξη αυτού του ολότελα διαφορετικού προσώπου που έχει η Niki Ashton στον Καναδά σε σχέση μ' αυτό που μας έδειξε στην Ελλάδα είναι το βίντεο που ακολουθεί και αφορά την πολιτική συμπαράσταση της σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζόμενων για να μην κλείσει μεταλλουργική βιομηχανία νικελίου στην πόλη Τόμπσον το 2010. Μετά δείτε και ένα βίντεο από τις #skouries τον Αύγουστο του 2013.

 Μη γελάσετε. Δεν είναι κυβίστησις... Ακτιβισμό το λένε αυτοί που ξέρουν...




Το πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξης της περιφέρειας της Μανιτόμπα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.