Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

«ΣΑΣ ΕΚΛΕΞΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΧΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

Εικονογράφηση του Kelsey King με πράσινα μπαλόνια-φυτά
Σκεπτόμενος Πολίτης
 Όχι, ΔΕΝ υπήρχε τέτοιο σύνθημα σε πανό στο Κέντρο Πολιτισμού στην Ιερισσό την Κυριακή, αν και θα έπρεπε. Αντίθετα το μαύρο πανό των γνωστών σκοταδιστών, φάτσα-κάρτα, υπενθύμιζε στον Μίχο (ή μήπως τον προειδοποιούσε;)  ότι  «Σας εκλέξαμε για να σταματήσουμε την καταστροφή του τόπου μας». Προσέξτε δηλαδή την πορεία σας, του έλεγαν, εμείς σε βγάλαμε δήμαρχο…

Τα όσα προηγήθηκαν της ορκωμοσίας είναι βέβαια θλιβερά. Οι μεταφερόμενοι παραθεριστές από τις αυτοσχέδιες παιδικές κατασκηνώσεις του Κακάβου και λοιποί άεργοι και αργόσχολοι, είχαν φροντίσει φυσικά να δημιουργήσουν το κατάλληλο για την περίσταση, κλίμα. 

Πίεση εκ των έσω, απειρία ή επιβεβαίωση αντιμεταλλευτικής/αντιαναπτυξιακής ιδεολογίας; Ο νέος δήμαρχος έχει μπροστά του δύσκολο έργο και σίγουρα θέλει πίστωση χρόνου. Ας περιμένουμε να δώσει κι άλλα δείγματα γραφής, οπότε ας μην τον πετροβολήσουμε από τώρα. Γεγονός παραμένει ότι βγήκε δήμαρχος χάρη σε 500 ψήφους Μαδεμοχωριτών. Οι εκλογές όμως τέλειωσαν, ο Δήμος συνεχίζει κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλες οι πλευρές, με πρώτο τον ίδιο. 

Αν θέλει λοιπόν να προχωρήσει «…μπροστά μαζί με όλους τους πολίτες του Δήμου μας, στο δρόμο της ανάπτυξης, της ομόνοιας και της ευημερίας» όπως ισχυρίζεται, θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να ισορροπεί πολιτικά και κοινωνικά και να φέρει την ενότητα. Πώς θα γίνεται δηλαδή συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου στο μέλλον;

Κυρίως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι,  αν συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, κινδυνεύει να αποκλείσει, όχι την μείζονα μειοψηφία/αντιπολίτευση (όπως ελπίζουν οι συμβουλάτορές του), αλλά την πλειοψηφία των δημοτών

Διότι τελικά, η πλειοψηφία των δημοτών, άσχετα με το τι ψήφισαν ή τι πρεσβεύουν για τα μεταλλεία, αποδοκιμάζει μουδιασμένη τα προχθεσινά κατορθώματα των «οικολόγων». Η τοπική κοινωνία κατανοεί πως με αυτό τον τρόπο γυρίζουν τα πράγματα πίσω και βαθαίνει περισσότερο ο διχασμός. 

Ποιος θα έπρεπε να ελέγξει τα πανό, ποιος θα έπρεπε να τα κατεβάσει, θα έπρεπε ή όχι να γίνει παράδοση και παραλαβή στο Δήμο, σημερινό αίτημα το πώς και πού θα ορισθεί άλλη ημερομηνία για ορκωμοσία της μειοψηφίας, το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Ο κόσμος όμως δεν θέλει να συνεχίσει να παρακολουθεί μάχη χαρακωμάτων δύο μονομάχων, θέλει τα πράγματα να πάνε μπροστά και ο Δήμος να προκόψει προς όφελος όλων.

Το ξεκίνημα δεν είναι καλό. Ας ελπίσουμε καλύτερη συνέχεια στα επόμενα πέντε χρόνια.

--------------------------------------------------------------------
  
Υ.Γ.     Διαπιστώθηκε ότι ο γνωστός οικολόγος-στα-γεράματα,  Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας (βλ. εδώ), γνωρίζει το τι  θα έλεγε σήμερα ο αριστερός Δ. Μπάτσης για τη βαριά βιομηχανία, αν ζούσε και βίωνε τα οικολογικά θέματα της εποχής μας. 

Κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντα, ένας γνήσιος αριστερός, νοιάζεται γιά τα μέσα παραγωγής. Δεν κλείνει εργοστάσια-πολλώ δε μάλλον πριν ακόμη ανοίξουν. Διεκδικεί, μάχεται και διασφαλίζει ότι θα λειτουργούν βιώσιμα (περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά). 

Με όρους αριστερούς, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, όπως τις έλεγαν παλιότερα, είναι αναγκαίο στάδιο στον καπιταλισμό. Η από-ανάπτυξη αποτελεί ανιστόρητο, αντιδραστικό,  «οικολογικό» εφεύρημα. Γι αυτό και θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μπάτση.