Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ"???

Το "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" έχει για μέλη του καθηγητές! Τουλάχιστον, αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτηση που έκανε το blog vasilinos.wordpress.com.

Μάλιστα, όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος μέσα από την ίδια ανάρτηση, αυτοί οι καθηγητές εκτός από μέλη έχουν συστήσει και ένα τρόπον τινά "συμβούλιο", το οποίο αποφασίσει για το τι πρέπει και δεν πρέπει να δημοσιευτεί στον ιστότοπο antigoldgr.org.

Συγκεκριμένα γράφεται το εξής: "Πριν όμως εκφέρω αυτόν τον λόγο, για να μην αδικήσω κάποιον, ζητώ από εσάς την ακόλουθη διευκρίνιση. Επειδή το blog “antigoldgr.org” είναι μέσο έκφρασης του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (Π.Μ.Δ.), ενός Παρατηρητηρίου του οποίου μέλη είναι λαμπροί και εξαίρετοι Καθηγητές με ήθος, που τους σέβομαι απεριόριστα. Θέλω λοιπόν με σχόλιο που θα αποστείλετε απόψε στο «vasilinos.wordpress.com», να μου διευκρινίσετε: α) Το σχόλιο εγράφη με την έγκριση του συνόλου των μελών του Π.Μ.Δ.;" (Διαβάστε ΕΔΩ)


Σαφέστατα όλα αυτά είναι ζητήματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" και κανένα άλλο. Όμως υπάρχει κάτι κατά την άποψη μας που αξίζει να διευκρινιστεί από τη στιγμή που διέρρευσε στη δημοσιότητα αυτή η λεπτομέρεια.

Το να είναι μέλη του "παρατηρητηρίου" καθηγητές της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν βγει στη σύνταξη δεν απασχολεί κανένα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους.

Το να είναι όμως κάποιοι καθηγητές μέλη του "παρατηρητηρίου" και ταυτόχρονα μέλη και στελέχη πχ. του συμβουλίου περιβάλλοντος του ΑΠΘ ή πρυτανικού συμβουλίου ή εν ενεργεία εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δηλ. γυμνάσιο και λύκειο) είναι κάτι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση, καθώς αποδυναμώνει εμφανώς τη αντικειμενικότητα και την όποια επιστημονική αξιοπιστία τους, για λόγους δεοντολογίας.

Και αυτό γιατί είναι ευρέως γνωστό, ότι το "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" πάσχει σε ζητήματα αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας. 

Ο βασικός λόγος της ύπαρξης του οφείλεται στο διαφορετικό μοντέλο οικονομικό ανάπτυξης που πασχίζει με κάθε τρόπο εδώ και χρόνια να επικρατήσει στη ΒΑ Χαλκιδική σε βάρος της μεταλλευτικής δραστηριότητας και της πολυεπίπεδης και μακραίωνης προσφοράς της στην ιστορία, την πολιτιστική παράδοση και την οικονομία του τόπου.

Αν ισχύει αυτή η λεπτομέρεια που έφερε στη δημοσιότητα  το vasilinos. wordpress αφορά σαφέστατα και την κοινωνία, καθώς είναι εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο να γνωρίζει από ποια συμφέροντα πηγάζουν όσα ακούει εναντίον της μεταλλευτικής και τα οποία φέρουν υποτίθεται τη σφραγίδα "ανεξάρτητων επιστημονικών συμβουλίων και φορέων".

Πως γίνεται να είναι "ανεξάρτητη" μια επιστημονική γνωμοδότηση και άποψη και να οικοδομούνται επάνω σ' αυτή καταστροφολογίες και αντιμεταλλευτικές ιδεοληψίες, όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες που την διατυπώνουν είναι και μέλη του "παρατηρητηρίου";

Εδώ βέβαια μας έρχεται πάλι στο νου η αποκάλυψη που έκανε πριν από 2 χρόνια η Γαλλική εφημερίδα "Liberation", σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι της Ιερισσού χρηματοδότησαν  "ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, επικοινωνιακές καμπάνιες και ενημερωτικές ημερίδες"(διαβάστε ΕΔΩ), αλλά για κανένα ειδησεογραφικό μέσο δεν αποτέλεσε και αυτή η κρίσιμη λεπτομέρεια αντικείμενο επισταμένης δημοσιογραφικής έρευνας.


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το πολύ σοβαρό θέμα , πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την εκπαιδευτική και την πανεπιστημιακή κοινότητα στο πλαίσιο διερεύνησης του αν εν ενεργεία καθηγητές και "μέλη" ταυτόχρονα του antigoldgr.org στρατολογούν συναδέλφους τους, μαθητές και φοιτητές ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό της ιστορίας γιατί όσα παιδιά δεν τα απορrοφήσει η κομματοκρατία τα χάνει η Ελλάδα γιατί επιλέγουν να φύγουν και να εργαστούν στο εξωτερικό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό poy κάνουν οι επάρατες ΜΚΟ σαν το παρατηρητήριο μεταλλευμάτων στην Ελλάδα πακέτο με την κουλτούρα της αποανάπτυξης. Εννοείται πως αυτή η υπόθεση πρέπει να απασχολήσει άμεσα και τη δικαιοσύνη.

Ανώνυμος είπε...

Το Παρατηρητήριο αναφέρει που και που διάφορα άτομα σαν μέλη του, όπως τον καθηγητής του ΑΠΘ κ. Δανιήλ Σεργκελίδης που ήταν και μάρτυρας υπερασπίσεως του Τόλη στις 7/7/2014 και τον Μεγαλοπαναγιώτη Δημήτρης Κάλτσο. Στην πραγματικότητα έχει δύο μέλη, τον Τόλη και την Μαρία. Δεν δίνουν λογαριασμό ή απολογισμό σε κανένα. Δεν έχουν οικονομικό μοντέλο, μόνο μια εμμονή εναντίον κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα. Το παίζουν λίγο οικολόγοι και τα περνάν καλά με ταξίδια στο εξωτερικό πληρωμένα από οικολογικές οργανώσεις. Μη ψάχνετε για φιλοσοφία πίσω από το Παρατηρητήριο, όλα τα κάνει για να ικανοποιήσει το εγώ του ο Τόλης. Του αρέσει να αυτοαποκαλείται πρόεδρος.

Ανώνυμος είπε...

Προς @21 Σεπτεμβρίου 2014 - 4:35 π.μ.

Δεν έχεις δίκιο όταν λές ότι ο Τόλης δεν έχει οικονομικό μοντέλο στο μυαλό του αλλά εμμονή. Πας να βγάλεις λάδι αυτόν που ήθελε να χτιστεί μέσα στο δάσος της Ουρανούπολης διαθρησκευτικό κέντρο με λεφτά των Βατοπεδινών και όχι μόνο... Ενημερώσου καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ 22 Σεπτεμβρίου 2014 - 3:05 μ.μ.

Δεν ήθελε ο Τόλης να χτιστεί μέσα στο δάσος της Ουρανούπολης διαθρησκευτικό κέντρο, ήθελε ο ίδιος να πάρει εργολαβίες μέσα στο δάσος της Ουρανούπολης. Το Διαθρησκευτικό κέντρο ήταν ένα παράδειγμα που ανέφερε. Ούτε σχέδια υπήρχαν, ούτε μελέτη, ούτε καν συγκεκριμένη πρόταση. Μόνο αερολογίες του Τόλη για να πάρει την εργολαβία.

Φυσικά το έκανε για το καλό του τόπου τον οποίο τόπο συνταυτίζει με τον εαυτό του.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί κανείς δεν τολμά να τον ρωτήσει: Τι προτείνεις Τόλη για τα μεταλλεία του κόσμου; Να κλείσουν όλα;

Ανώνυμος είπε...

Το παρατηρητήριο είναι η βιτρίνα 3:05 και 4:50. Από πίσω είναι κρυμμένα καλά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Αυτό το εχει καταλάβει και ο πιο χαζός.

Ανώνυμος είπε...

22 Σεπτεμβρίου 4:05
θα διαφωνήσω μαζί σου. Ο αρχέγονος μίλησε για διαθρησκευτικό κένρο στην Ουρανούπολη έχοντας τις ευλογίες του Εφραίμ. Ναι ήταν το δόλωμα για να γίνει real estate στο δάσος, αυτό δηλαδή που κατηγορούν τον Πάχτα για το Καρράς. Το ίδρυμα όμως θα γινόταν για να νιώθουν και οι γυναίκες επισκέπτριες ότι βρίσκονται μέσα στο Όρος.
Κάτι δηλαδή σαν μερική άρση το αβάτου που θα εκμεταλλευόταν τα χρήματα που θα άφηνε στο παγγάρι του η γυναικεία περιέργεια.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και κάτι άλλο Πολίτες που σας διέφυγε.
ΤΟ να είναι κάποιος μέλος του antigold σημαίνει ότι δίνει και κάποια συνδρομή οικονομική μηνιαία ή ετήσια;
Παίρνει κάποια αντιμισθία από το "ίδρυμα" για τις υπηρεσίες που προσφέρει; Επίσης, έχει ΑΦΜ το "παρατηρητήριο"; Όλα αυτά πρέπει να τα ερευνήσει το ΣΔΟΕ κάποια στιγμή.