Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ? (BINTEO)

Στο άρθρο της φοιτήτριας του ΑΠΘ Κυριακής Μυτιληνιού ,που αφορά την εμπειρία της από τη μικρή επαγγελματική θητεία της στα μεταλλεία Κασσάνδρας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Sceptical Youth Magazine" γίνεται από μέρους της ειδική μνεία για τα οφέλη που απορρέουν προς το περιβάλλον και την προστασία του μέσα από την αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική.

Όπως έγραψε η Κυριακή Μυτηλινιού στο άρθρο της ένα μεγάλο κομμάτι της επένδυσης επί της ουσίας έχει να κάνει με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χάρη στη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας και απόλυτα συμβατών μεθόδων εξόρυξης και έχοντας βέβαια και συγκεκριμένες περιβαλλοντικές επεμβάσεις, όπως:

1) Αναβάθμιση συστήματος διαχείρισης νερών μεταλλείου

 α) Νέα Μονάδα Νερού

β) Κλείσιμο στοών με λιθογόμωση

γ) Βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης μεταλλευτικών αποβλήτων

2) Καθαρισμός λίμνης τελμάτων Ολυμπιάδας

3) Πρόγραμμα αναδάσωσης

4) Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και μεταλλείων

5) Αποκατάσταση τοπίου

Ο καθαρισμός της λίμνης τελμάτων της Ολυμπιάδας αξιολογείται από ειδικούς επιστήμονες ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα στην παρούσα φάση. 

Ένα έργο το οποίο θα παραδώσει στην τοπική κοινωνία μέσα στο 2015 μια έκταση 500 στρεμμάτων απαλλαγμένη από μεταλλευτικά υπολείμματα που άφησαν πίσω τους οι εκμεταλλεύσεις που γίνονταν επί εποχής Μποδοσάκη.


Ένα έργο στο οποίο συνοψίζεται η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης του τοπίου και που αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία των εξορυκτικών επεμβάσεων.

Ένα έργο που κάνει ταυτόχρονα SAVE στο περιβάλλον και SAFE το ίδιο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.


Το βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνει μια πραγματικότητα, που όσο και αν επιχειρούν οι γνωστοί αντιπαραγωγικοί κύκλοι να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν, δεν αλλάζει τη θετική κατεύθυνση της...