Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

TO ANTIGOLDGR.ORG ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΝΗΣΙΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ... #SKOURIES

Οι αληθινές Σκουριές χωρίς τις... #skouries
Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά ολόκληρη η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, ακόμη και εκείνοι που διέπονται από τυφλό φανατισμό εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας ήρθε και το επιβεβαίωσε και το antigoldgr.org. με τον πλέον εμφατικό τρόπο χάρη στο νέο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα. 

Τι γνωρίζει η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής; 

Γνωρίζει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα, όπως δεν επηρέασε ποτέ μέχρι σήμερα καμία άλλη παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδίως στα χωριά της νότιας παραλιακής ζώνης, το ίδιο ισχύει γι’ και αυτή που αναμένεται να ξεκινήσει στις Σκουριές το 2016. 

Πως το επιβεβαιώνει το antigoldgr.org αυτό που γνωρίζει η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής;

Στο βίντεο που έφτιαξε με τίτλο: «η πραγματική έκταση του μεταλλείου των Σκουριών» στο οποίο επιχειρείται εκ νέου η διασπορά φόβου και ανησυχίας στους κατοίκους των Μαδεμοχωρίων μέσα από γραφιστικές ανακριβείς απεικονίσεις ως προς την πραγματική έκταση του χώρου κατάληψης της επιφάνειας του μεταλλείου και των χώρων αποθέσεων, δεν συμπεριέλαβαν τις... #skouries.

Για όσους τυχόν ακόμη μπερδεύονται..., δεν συμπεριέλαβαν δηλαδή (και πολύ καλά έκαναν) την  Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Ουρανούπολη και το νησί της Αμμουλιανής (όπως επίσης την Ολυμπιάδα από τη βόρεια πλευρά της παραλιακής ζωνής) στις περιοχές πλησίον του μεταλλείου που κατά τους ευσεβείς πόθους τους θα πληγούν μελλοντικά από τη μεταλλευτική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στις αυθεντικές Σκουριές.

Πολλοί ίσως να πουν, ότι σκοπίμως δεν μπήκαν αυτά τα χωριά στο βίντεο του antigoldgr.org, καθώς αυτές οι μικρές κοινωνίες των 4 χωριών ήδη τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο της antigold” νοοτροπίας και λογικής. Κάτι που δεν ισχύει ούτε σαν σκέψη για όλα τα υπόλοιπα χωριά του δήμου, εκ των οποίων 2 (Ολυμπιάδα και Στρατονίκη) οι κάτοικοι τους στο πρόσφατο παρελθόν πέρασαν από τη βάσανο της αντιμεταλλευτικής προπαγάνδας και κουλτούρας αλλά κατάφεραν να απαλλαγούν. 

Νομίζουμε όμως, ότι αυτή η γενίκευση που έχει καθιερωθεί ως αντίληψη για την Ιερισσό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Ως ελάχιστη απόδειξη θα μπορούσε να εκληφθεί η... ενημερωτική εκδήλωση που έγινε χθες στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού για τα φράγματα των μεταλλείων «γενικά», όπου το πάνελ το ομιλητών θύμισε σε πολλούς πολύ παλιές εποχές, όταν η Ιερισσός ήταν καθολικά υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας και δίνονταν μάχη από την πλευρά τους για να αλλάξει αυτό.

Το ότι στην Ιερισσό ήταν έτσι τα πράγματα δεν το λέμε εμείς. Το άκουσαν όσοι βρέθηκαν στη συναυλία που έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου από το γνωστό τραγουδοποιό Θανάση Παπακωσταντίνου. (Δείτε και ακούστε ΕΔΏ)

Τέλος να προσθέσουμε, ότι το μόνο που αποδίδεται πιστά σ’ αυτό το βίντεο είναι η κάκιστη σχέση που επιμένει να έχει το antigoldgr.org τόσο με την πραγματικότητα όσο και με τους αριθμούς και ειδικότερα το εμβαδόν των εκτάσεων.  Η γραφιστική απεικόνιση της επιφάνειας των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στις Σκουριές έχει λίγη σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τις επίσημες δημοσιεύσεις της εταιρείας η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνει το μεταλλείο είναι 3.300 στρέμματα συνολικά. Απ’ αυτά θα αποψιλωθούν από δέντρα σταδιακά και όχι ταυτόχρονα τα 1.800 στρέμματα και των οποίων η αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί παράλληλα με το πέρας των μεταλλευτικών εργασιών. 

Ευτυχώς θα πούμε, κατά τη γνώμη μας, καθώς ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί και σ’ αυτό το δάσος,  αν δεν το προστάτευε το γεγονός ότι βρίσκεται εντός μεταλλευτικής ζώνης.

Τα χρώματα του κόκκινου και του πορτοκαλί που χρησιμοποιεί το antigoldgr.org σ’ αυτό το βίντεο σε πολλούς θύμισαν τον πύρινο εφιάλτη που έζησε η Κασσάνδρα το καλοκαίρι του 2006 και το Άγιο Όρος μαζί με την Ουρανούπολη το καλοκαίρι του 2012, όπου χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν κάρβουνο και στάχτες.

Λίγους μήνες αργότερα επάνω σ’ αυτές τις στάχτες, ως γνωστόν, «φύτρωσε» μπετόν...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι ασχολείστε με ένα θέμα που έχει κλείσει τον κύκλο του. Ξεχνάτε επίσης ότι ο μήνας αυτός και ο επόμενος είναι ο μήνας των φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους.

Ανώνυμος είπε...

Λέτε ότι το μεταλλείο θα είναι 3.300 στρέμματα συνολικά.

Τι περιλαμβάνει το μεταλλείο; Μόνο την εξόρυξη; Ή την εξόρυξη, το εργοστάσιο εμπλουτισμού και τα τέλματα;

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΔΝΕ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΧΡΥΣΟΥΣ ΝΑΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΝΕΤΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΡΚΗ ΨΕΥΔΗ ΣΥΝΕΧΩΣ.... ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΔΛΔ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΘΑ ΛΕΤΕ Κ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @ 21 Οκτωβρίου 2014 - 6:03 μ.μ.

Δεν το λέμε εμείς. Το αναφέρει η εταιρεία στις επίσημες δημοσιεύσεις της.

http://www.hellas-gold.com/metalleia/skouries-xrysos-faq

Ανώνυμος είπε...

@9:20

Η εταιρεία αναφέρει ότι η έκταση στις Σκουριές είναι 3.300 στρέμματα. Ξέρετε εάν περιλαμβάνονται σε αυτό που η εταιρεία λέει Σκουριές ο Λάκκος Καρατζά και ο Λάκκος Λοτσάνικο;