Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣτΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜ. ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

23 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων που εκλέχτηκαν στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου με την παράταξη "Όραμα Πολιτών" κατέθεσαν υπόμνημα στο ΣτΕ ζητώντας την απόρριψη της προσφυγής του Αρχιμ. Αγγελόγλου κατά της μεταλλευτικής επένδυσης. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η προσφυγή του αρχιμανδρίτη Αγγελόγλου κατά της επένδυσης και ειδικότερα της τεχνικής μελέτης που αφορά την κατασκευή των φραγμάτων απόθεσης  αποβλήτων εμπλουτισμού από το μεταλλείο των Σκουριών στηρίζεται και από τη νέα δημοτική αρχή.

Ακολουθεί το υπόμνημα στο οποίο αιιτιολογούνται οι λόγοι της αίτησης απόρριψης.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
(Ε΄ Τμήμα)

Αρ. κατ. αιτ. αναστολής εκτελέσεως: 333/2014
Εισηγητής: κ. Ντέμσιας, Σύμβουλος
Βοηθός Εισηγήτρια: κ. Μαυροπόδη, Εισηγήτρια

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Των εχόντων έννομων συμφέρον παρέμβασης:
1. Χρήστου Πάχτα του Αστερίου, δημοτικού συμβούλου, επικεφαλή της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
2. Βασίλειου Μοσχόπουλου του Αργυρίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.
3. Κασσάνδρας Κατσαρού του Χρήστου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου.
4. Αστέριου Μπρούζου του Δημητρίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
5. Ιωάννη Λαμπρινού του Μιχαήλ, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
6. Γεωργίου Καραβασιλικού του Χρήστου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
7. Γεωργίου Κούκου του Ιωάννη, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
8. Κωνσταντίνου Κατσαβαβάκη του Εμμανουήλ, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.
9. Γεωργίου Γλυνιαδάκη του Στυλιανού, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.
10. Ιωάννη Γιαννάκη του Αλεξάνδρου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατονίκης.
11. Νικολάου Σερπάρη του Αθανασίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Ουρανούπολης.
12. Αθανασίου Τσιάλα του Γεωργίου, συμβούλου του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού της δημοτικής κοινότητας Αρναίας, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
13. Μιχαήλ Ξωνίκη του Τιμολέοντος, συμβούλου της τοπικής κοινότητας Γοματίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Γοματίου.
14. Άννας Μαύρου του Παντελή, συμβούλου του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού της δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
15. Απόστολου Μιχαηλίδη του Κωνσταντίνου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Βαρβάρας, κατοίκου τοπικής κοινότητας Βαρβάρας.
16. Νικολάου Αννικούλα του Παναγιώτη, προέδρου της τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου.
17. Ιωάννη Πετράκη του Χρήστου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας, κατοίκου τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας.
18. Σταμάτη Ρίμπα του Ιωάννη, προέδρου της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.
19. Γεωργίου Δεβελέκη του Χριστοδούλου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Πυργαδικίων, κατοίκου τοπικής κοινότητας Πυργαδικίων.
20. Γεωργίου Ιππέκη του Δημητρίου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Σταγείρων, κατοίκου τοπικής κοινότητας Σταγείρων.
21. Δημητρίου Γερακούδη του Γεωργίου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στανού, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στανού.
22. Ιωάννη Μαρκογιαννάκη του Λεωνίδα, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στρατονίκης, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατονίκης.
23. Νικολάου Ζαγοράκη του Κωνσταντίνου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.

Υπέρ

1. Της υπ’ αρ. πρωτ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/13285/3315/17-9-2014 Απόφασης με εντολή Υφυπουργού ΠΕΚΑ «Έγκριση Προσαρτήματος 3: Τεχνική Μελέτη Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων Υποέργου Σκουριών – Φράγματα και χώροι απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού Μεταλλείου Σκουριών” της τεχνικής μελέτης του υποέργου “Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών” του έργου “Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας” της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ στο Δήμο Αριστοτέλη, Π.Ε.Χαλκιδικής».
2.  Κάθε άλλης συναφούς πράξης.

Κατά

Του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου, κατοίκου Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής.

Πολύγυρος 5.11.2014

Με την υπ’ αριθμ. καταθ. ΣτΕ 333/2014 αίτηση του Αρχιμανδρίτου Χρ. Αγγελόγλου ζητήθηκε η αναστολή εκτελέσεως της υπ’ αρ. πρωτ. Δ8-Α/Φ.7.49.13/13285/3315/17-9-2014 Απόφασης με εντολή Υφυπουργού ΠΕΚΑ, με την οποία εγκρίνεται το «Προσάρτημα 3: Τεχνική Μελέτη Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων Υποέργου Σκουριών – Φράγματα και χώροι απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού Μεταλλείου Σκουριών” της τεχνικής μελέτης του υποέργου “Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών” του έργου “Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας” της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ στο Δήμο Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής». Προηγουμένως είχε ασκηθεί κατά της ίδιας πράξεως η υπ’αριθμ. καταθ. ΣτΕ 3348/2014 αίτηση ακυρώσεως από τον ίδιο αιτούντα.

1. Ως προς το έννομο συμφέρον μας.

Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων στις Σκουριές, των οποίων η Τεχνική Μελέτη εγκρίθηκε με την προσβαλλόμενη πράξη, αποτελούν τμήμα του υποέργου Σκουριών και εντάσσονται στο συνολικό έργο των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Όλοι εμείς οι ανωτέρω (1-23) που υποβάλλουμε το παρόν δικόγραφο διαθέτουμε έννομο συμφέρον παρεμβάσεως στη δίκη, η οποία διανοίχθηκε με την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά της έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων Υποέργου Σκουριών, διότι αποτελούμε κατοίκους των χωριών, Αρναίας (οι 1ος, 4ος, 5ος, 12ος ), Παλαιοχωρίου (οι 2ος, 18ος), Νεοχωρίου (οι 3η και 16ος), Μ. Παναγίας (οι 6ος, 7ος, 14η), Στρατωνίου (οι 8ος, 9ος, 23ος), Σταγείρων (ο 20ος), Γοματίου (ο 13ος), Βαρβάρας (ο 15ος), Ολυμπιάδας (ο 17ος), Πυργαδικίων (ο 19ος ), Στανού (ο 21ος), Στρατονίκης (οι 10ος,   και 22ος) και Ουρανούπολης (ο 11ος). Πρόκειται για οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται στην άμεση περιοχή λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας (της παραδοσιακής από αιώνες μεταλλευτικής περιοχής των Μαντεμοχωρίων), στα οποία και απασχολείται μεγάλος αριθμός συντοπιτών μας. Η ολοκλήρωση και πλήρης παραγωγική λειτουργία του έργου θα φέρει για τους οικισμούς μας μια σειρά από οφέλη και ραγδαία άνοδο του βιοτικού επιπέδου, όπως καταδεικνύεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει το όλο έργο των Μεταλλείων Κασσάνδρας,  εγκρίθηκε από τις αρμόδιες κρατικές αρχές με την ΚΥΑ ΑΠ οικ. 201745/26.7.2011, η οποία επικυρώθηκε με τη με αριθμό 1492/2013 απόφαση του Ε τμήματος του Σ.τ.Ε.

Οι ως άνω κάτοικοι των χωριών της περιοχής του έργου και αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, λάβαμε μέρος στη δημόσια διαβούλευση που έλαβε χώρα στη Χαλκιδική τα τέλη του 2010 στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας, όποτε και κατατοπιστήκαμε πλήρως για τα χαρακτηριστικά του έργου. Από τη Μ.Π.Ε. που εγκρίθηκε με την ΚΥΑ ΑΠ οικ. 201745/26.7.2011 και επικυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο με τη με αριθμό 1492/2013 απόφαση του Ε τμήματος του Σ.τ.Ε., με την οποία απορρίφθηκε η από 10.11.2011 αίτηση ακύρωσης, προκύπτει ότι από το έργο θα δημιουργηθούν 1500 θέσεις απασχόλησης άμεσα και πολλές περισσότερες έμμεσα, τουλάχιστον για 30 χρόνια, με τη μαζική αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή, τόσο από το ίδιο το έργο, όσο και από επιχειρήσεις που θα το εξυπηρετούν, με αύξηση του τοπικού εισοδήματος και της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από τοπικές επιχειρήσεις.

Ενόψει του σημαντικού αυτού οφέλους λάβαμε δημοσίως θέση στην τοπική κοινωνία υπέρ του έργου, αντίστοιχες δε ως προς το περιεχόμενο αποφάσεις είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Αριστοτέλη, οι οποίες δεν έχουν ανακληθεί. Με τη με αριθμό 332/11.9.2011 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (ΑΔΑ: 45ΟΕΩΨ2-ΩΜΧ) έγινε αποδεκτό το περιεχόμενο της ΚΥΑ ΑΠ οικ. 201745/26.7.2011 που αφορά τη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και αποφασίσθηκε  η στήριξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη λογική της συνύπαρξης με τις  λοιπές δραστηριότητες του Δήμου, της πορείας ανάπτυξης του Δήμου, της τόνωσης της τοπικής οικονομίας και της προβολής της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου. Με τις  με αριθμούς 145/2013 (ΑΔΑ: ΒΛ9ΡΩΨ2-ΚΧΦ)  και 293/2013  (ΑΔΑ: ΒΙΡΝΩΨ2-9Β2), ομόφωνες αποφάσεις του δήμου Αριστοτέλη  τέθηκαν οι όροι  συνεργασίας μεταξύ  δήμου,  ιδιωτικής εταιρίας και ελληνικού δημοσίου στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δικαιούμαστε λοιπόν και υποχρεούμαστε ως αιρετοί εκπρόσωποί  και ως κάτοικοι των χωριών αυτών, στα οποία το έργο θα προσφέρει ουσιώδη οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, να επιδιώξουμε τη διατήρηση σε ισχύ της εγκριτικής πράξης της Τεχνικής Μελέτης για τις Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων Υποέργου Σκουριών, οι οποίες συνέχονται με το όλο έργο και είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση και λειτουργία του.


2. Λόγοι απόρριψης της αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως.

Η ασκηθείσα αίτηση αναστολής εκτελέσεως πρέπει να απορριφθεί διότι τόσο οι λόγοι ακυρώσεως, όσοι και ισχυρισμοί του αιτούντος περί ανεπανόρθωτων ή δυσχερώς επανορθώσιμων βλαβών στο περιβάλλον είναι αβάσιμοι.

Ειδικότερα, και οι τρεις προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως συνίστανται κατ’ ουσίαν στη μομφή ότι η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης. Ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αναληθής. Το Επενδυτικό Σχέδιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας εγκρίθηκε νομίμως, η Μ.Π.Ε. εγκρίθηκε νόμιμα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τη μελέτη και ο δήμος την αποδέχθηκε στο σύνολό της και ομόφωνα με τη με αριθμό 332/11.9.2011  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (ΑΔΑ: 45ΟΕΩΨ2-ΩΜΧ) και με τις  με αριθμούς 145/2013 (ΑΔΑ: ΒΛ9ΡΩΨ2-ΚΧΦ)  και 293/2013  (ΑΔΑ: ΒΙΡΝΩΨ2-9Β2), ομόφωνες αποφάσεις του δήμου Αριστοτέλη  τέθηκαν οι όροι  συνεργασίας μεταξύ  δήμου,  ιδιωτικής εταιρίας και ελληνικού δημοσίου στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Όσον αφορά στις βλάβες, στις ελάχιστες σχετικές αναφορές του, ο αιτών υποστηρίζει ότι θα επέλθει ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, επειδή τα ρέματα «Λοτσάνικο» και «Καρατζάς» «θα μετατραπούν σε χώρους απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού και τοξικών αποβλήτων με υπερμεγέθη  φράγματα». Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς αβάσιμοι. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προκείμενων εγκαταστάσεων έχουν ελεγχθεί προσεκτικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του όλου έργου, έχουν δε επιβληθεί οι κατάλληλοι περιβαλλοντικοί όροι στην Κ.Υ.Α. ΑΠ οικ. 201745/26.7.2011, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι το έργο είναι απολύτως περιβαλλοντικά συμβατό και αυτό έχει επικυρωθεί με τη με αριθμό 1492/2013 απόφαση του Ε τμήματος του Σ.τ.Ε.

Επειδή η κρινόμενη αίτηση αναστολή εκτελέσεως είναι  νόμω και ουσία αβάσιμη και αναληθής.

Για τους λόγους αυτούς
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να απορριφθεί το αίτημα για προσωρινή διαταγή.
Να απορριφθεί η κρινόμενη αίτηση αναστολής εκτελέσεως.
Να καταδικασθεί  ο αντίδικος στη δικαστική μας δαπάνη.
                                                                                    
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

                                                    Χρήστος Χαϊδευτός

Πηγή ανάρτησης: oramapoliton.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στην παράταξη του Χρήστου Πάχτα που στέκεται στο πλευρό της μεταλλωρύχων. Όλοι γνωρίζουμε αυτούς που υπέγραψαν το υπόμνημα γιατί είναι και κάτοικοι του δήμου και όχι φαντάσματα όπως πολλοί απ΄αυτούς που τοποθετούνται στις λίστες των αντιδρώντων σε ανάλογες προσφυγές προς το ΣτΕ.

Ανώνυμος είπε...

Προς 7:12
Δεν είναι μόνο τα φαντάσματα των anti που βρίσκονται μέσα στις λίστες "κατοίκων" που προσκομίζουν στα δικαστήρια. Να μην ξεχνάμε και εκείνους που το συντονιστικό τους βάζει στη λίστα ή χωρίς να το ξέρουν ή γνωρίζοντας το αλλα μην μπορώντας να κάνουν τίποτα λόγω του γύψου που εχουν βάλει την κοινωνία στην Ιερισσό. Αυτοί και ο τράγος είναι που πάνε στη δικαιοσύνη με την απαίτηση να κλείσουν τα μεταλλεία μας. Ε δεν θα τους περάσει.