Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Νομίζουμε ότι το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες και δείχνει μέσα σε μόλις 5 λεπτά την υπερεντατική και καλά οργανωμένη προσπάθεια 3 και πλέον μηνών, δεκάδων ανθρώπων για να μεταφερθούν και να στηθούν τα τμήματα από το εξωτερικό περίβλημα του μύλου λειοτρίβησης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών στέλνει πολλαπλά και ουσιώδη μηνύματα.

Μπορεί η χώρα να παραμένει δυστυχώς σε μια παρατεταμένη αναπτυξιακή καθίζηση με ότι δυσμενείς παρενέργειες συνεπάγεται αυτό, ωστόσο στη ΒΑ Χαλκιδική και παρά τις αντιξοότητες τις φυσιολογικές και τις τεχνητές ακόμη, οι συνθήκες που επικρατούν χάρη στην αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες. Η ανάπτυξη δεν είναι ένα όνειρο ή απλά μια λέξη για κατανάλωση. Καθημερινά παίρνει σάρκα και οστά.

Ο μύλος των Σκουριών είναι μια επιπλέον απόδειξη όλων των παραπάνω σκέψεων μας, καθώς για την εγκατάσταση του απαιτήθηκε η σύνθεση και ο ακριβής συντονισμός εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειριών από εγχώριο και ξένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό. 

Όπως ακούγεται και στο βίντεο τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Όλα έγιναν βάση αυστηρού προγραμματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ξεκινήσει η μεταφορά των τμημάτων του μύλου έγιναν 2.000 χιλιόμετρα δοκιμαστικών διαδρομών, έτσι ώστε να είναι απολύτως ασφαλής η διέλευση τους από την επιλεχθείσα διαδρομή.

Αυτη η λεπτομέρεια, πιστεύουμε ότι δίνει και μια καλή απάντηση σε όσους θεωρούν ή θα ήθελαν όσα αφορούν αυτό το έργο να είναι "στο γόνατο καμωμένα"...

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας απ' αυτή την πανέμορφη και επί αιώνες παραγωγική γωνιά της Ελλάδας.

Κατά τη γνώμη μας, είναι η γεμάτη εικόνα από τις δεκάδες επιστημονικές ειδικότητες που συμμετέχουν σ' αυτό το έργο. Νέοι και πιο έμπειροι επιστήμονες μηχανικοί, γεωλόγοι, τοπογράφοι, συγκοινωνιολόγοι, που παραμένουν στη χώρα τους για να προσφέρουν τις γνώσεις και τις παραστάσεις τους στη μεγαλύτερη επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα.

Κάποιοι βέβαια ίσως να ήθελαν αυτούς τους επιστήμονες και τους εργατοτεχνίτες που ενώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους γι' αυτό το έργο στην ανεργία, στην ξενιτιά ή στον ενεργό ακτιβισμό. Είναι και αυτό μια άποψη...

Παρ' όλα αυτά χρειάζεται και κάποιοι να μείνουν εδώ και να εργαστούν για να συντηρήσουν οικογένειες, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και για να οικοδομήσουν ένα πολύ καλύτερο και παραγωγικότερο παρόν και μέλλον σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν που ζήσαμε.

Οι παραγωγικές Σκουριές δείχνουν αυτό το δρόμο και γι' αυτό πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν ένα δημιουργικό παράδειγμα προς μίμηση προς πάσα κατεύθυνση.

Το βίντεο που ακολουθεί εμπεριέχει αυτά τα θετικά μηνύματα.



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά αν δεν σας έβαζε χρονοδιάγραμμα η διεύθυνση θα τα λέγαμε ,και με τι συγκρίνεις δλδ το ότι τιποτα δεν αφέθηκε στην τύχη ?με το πρόσφατο παρελθόν των ατυχημάτων? , σαφώς υπάρχει σχεδιασμός για κάτι τέτοιο,τι μας το λέτε ? αλλά λόγο κόστους από λάθος κατασκευή και όχι επειδή ανησύχησε η εταιρεία για τον τόπο. κ μπράβο στο εργατικό δυναμικό που υλοποιεί όπως πρέπει τις εργασίες του ,μονοι σας αποδεικνύεται πόσα μπορούμε να κάνουμε αλλα είστε σε λάθος κατεύθυνση. στα ασφαλιστικά ταμεία και στον τόπο τους προσφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι ,αυτό που δεν αναλογίζεστε είναι η μόνιμη ζημιά που θα προκαλέσετε , γιατί έχετε κολλήσει με την συγκεκριμένη εργασία , πρώτα δουλειά λέτε αλλά μόνον αυτή .

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @12 Δεκεμβρίου 2014 - 7:38 μ.μ.

Το ποιός και γιατί είναι "κολλημένος" απαντάται μέσα στο σχόλιο σου...