Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

SAG MILL: Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΜΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

 Η εξέλιξη του έργου των Σκουριών στο γ’ τρίμηνο του 2014, είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, καθώς κατασκευάζονται:

τα έργα προσπέλασης και ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου,

το εργοστάσιο για την κατεργασία του μεταλλεύματος

καθώς και όλες οι βοηθητικές επιφανειακές εγκαταστάσεις.

Η εγκατάσταση του εξοπλισμού στο εργοστάσιο ορόσημο στην εξέλιξη του έργου

Στο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του πρώτου μέρους του εξοπλισμού, με την τοποθέτηση του πρώτου ημιαυτογενούς Μύλου λειοτρίβησης (Sag Mill), ενός από τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας στην Ευρώπη: διάμετρος 10 μέτρων, μήκος 4,5 μέτρων και βάρος 500 τόνων, δυνατότητα επεξεργασίας 1.000 τόνων υλικού την ώρα.

Με αυτό τον τρόπο  μπήκαν οι βάσεις για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων πενήντα χρόνων στην Ελλάδα. Αλλά και για την έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας στις Σκουριές που πρόκειται να δώσει 750.000 τόνους χαλκού και 3,5 εκ. ουγγιές χρυσού και την προοπτική σταθερών θέσεων εργασίας για πάνω από δυο δεκαετίες.

Η πρόκληση του συντονισμού

Η διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης του μύλου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, διήρκεσε μήνες. Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας: συντήρηση υλικού, μεταφορά, κατασκευή βάσης, ανύψωση, μοντάρισμα και εγκατάσταση, μεγαλύτερη πρόκληση  ήταν ο συντονισμός πλήθους εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και τεχνικών από 7 διαφορετικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της φινλανδικής εταιρείας που τον σχεδίασε.

Δεδομένων των μεγεθών, η μεταφορά και η ανύψωση του μύλου αποτέλεσαν ένα εγχείρημα υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την μεταφορά των 8 κομματιών του μύλου, χρειάστηκαν 2.000 χλμ δοκιμαστικών δρομολογίων ώστε να χαραχθεί η τελική διαδρομή. Για την ανύψωση καθενός από τα κελύφη εκτός από τεχνογνωσία χρειάστηκε γερανός με ανυψωτική ικανότητα που ξεπερνά τους 350 τόνους.

Η διαδικασία της εγκατάστασης θα ολοκληρωθεί  με την δεύτερη φάση εργασιών για το πλήρες στήσιμο του Σαγκ Μιλ, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση του  ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Τι είναι ο Sag Mill

Sag Mill ονομάζεται ο ημιαυτογενής μύλος λειοτρίβησης το βασικό κομμάτι του μηχανολογικού εξοπλισμού για την λειτουργία του Εργοστασίου Εμπλουτισμού.

Η διαδικασία της λειοτρίβησης θεωρείται ο βασικός πυλώνας της παραγωγικής διαδικασίας καθώς μέσα στους μύλους λειοτρίβισης γίνεται η διάσπαση του υλικού που έχει προκύψει από την εξόρυξη και αποδεσμεύονται τα χρήσιμα συστατικά προκειμένου να προκύψει το μετάλλευμα.

Στην πράξη, η διάσπαση του υλικού που προκύπτει από την εξόρυξη γίνεται ως εξής: ο όγκος του υλικού σε μορφή μεγάλων κομματιών, σπάει σε μικρότερα κομμάτια και θρυμματίζεται με τη βοήθεια σιδερένιων σφαιρών που βρίσκονται μέσα στον πρώτο μύλο. Το υλικό που προκύπτει περνά στη συνέχεια στο δεύτερο μύλο όπου γίνεται μια παρόμοια διαδικασία και εν συνεχεία στον τρίτο, τον μικρότερο μύλο, ώσπου τελικά να προκύψει το τελικό προϊόν της επεξεργασίας.

Η λειοτρίβηση στις Σκουριές

Στις Σκουριές στην πρώτη φάση της επένδυσης, που θα διαρκέσει 7 χρόνια, την επιφανειακή εξόρυξη, το υλικό από το open pit θα περνάει αρχικά από έναν κωνικό σπαστήρα, όπου θα γίνεται η πρώτη θραύση. Στην συνέχεια θα περνά στον μεγάλο μύλο λειοτρίβησης και από εκεί σε άλλους σπαστήρες, ενώ στην συνέχεια θα ξαναπερνάει από τους μικρούς μύλους όπου θα γίνεται η επαναλειοτρίβηση.

Δείτε στο video την διαδικασία μεταφοράς και εγκατάστασης του 1ου Μύλου στο Εργοστάσιο των Σκουριών:


Αναδημοσίευση από www.hellas-gold.com