Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Της Αγγελικής Ρήγα
Χωρίς τον χρυσό δεν θα είχαμε σήμερα την ιατρική όπως την ξέρουμε, ίντερνετ, Η/Υ, οθόνες αφής, κινητά τηλέφωνα, και πολλά άλλα δεδομένα που διαμορφώνουν την σύγχρονη καθημερινότητα στον ανεπτυγμένο κόσμο. 

Οι μοναδικές του ιδιότητες (μαλακός, εύπλαστος, μη-τοξικός, βιο-συμβατός, καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού, ανθεκτικός στη διάβρωση, ένα απίστευτα σταθερό και ανθεκτικό μέταλλο) τον καθιστούν αναντικατάστατο στην ηλεκτρονική και τη μηχανική, ενώ η εφαρμογή του στη νανοτεχνολογία ανοίγει το δρόμο για νέες κατευθύνσεις σε υψηλών απαιτήσεων ιατρικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Ο χρυσός όμως δεν αλλάζει την καθημερινότητά μας, μόνο μέσω των διευρυμένων χρήσεων του στην ιατρική, τα ηλεκτρονικά, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές, και την προστασία του περιβάλλοντος (με εφαρμογές που εγγυώνται δραστική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας), αλλά και μέσω της συνεισφοράς του στην παγκόσμια οικονομία.

Είναι ενδεικτικό το ότι η παγκόσμια συνεισφορά της παραγωγής χρυσού από τις 15 σημαντικότερες παραγωγούς χώρες ξεπέρασε το 2012 τα 78 δισ. δολάρια, ενώ η ετήσια συνεισφορά του στο ∆ιεθνές Ακαθάριστο Προϊόν άγγιξε τα 210 δισ., ένα ποσό ίσο με το ΑΕΠ της Ιρλανδίας. 

Οι δαπάνες από την εξόρυξη χρυσού, μόνο από τους 15 βασικούς παραγωγούς ανήλθαν το 2013 στα 47,3 δισ. δολάρια, καταλήγοντας σε μισθούς, εργολάβους, προμηθευτές, φορολογία και royalties ενώ σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του World Gold Council, το 80% αυτών των δαπανών καταλήγει στις χώρες παραγωγής.


Αναδημοσίευση από hellas-gold.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγγελική σωστά έθεσες το θέμα με τα royalties.
στην Ελλάδα πόσα πληρώνει η ελληνικός χρυσός μπορείς να μας πεις???
Μήπως απάλλαξε ο Πάχτας την εταιρεία απ αυτήν την υποχρέωση????

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

..και κάτι ακόμα αγγελική...
από τα 78 δις που λες τα 47 ήταν τα έξοδα τα υπόλοιπα 31 ήταν τα κέρδη των εταιρειών σε ένα χρόνο?????
οι εταιρείες λοιπόν την μερίδα του λέοντος έτσι???

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω ότι οι antigold καταναλώνουνε την φαιά τους ουσία με τέτοιες λεπτομέρειες.Η πόρωση-εμμονή τους είναι σύμφωνη με την κλασσική αντίληψη όλων των αριστερών (όχι σε όλα) για τις όποιες επενδύσεις.Τυχαία οι πρωτεργάτες του antigold κινήματος πολιτεύονται με τον σύριζα?
Οσο αφορά την ευγενή παρακολούθηση των ισολογισμών εταιρειών αν υποθέταμε ότι η Hellas Gold έκοβε μετοχές στο Ελληνικό χρηματιστήριο οι πρώτοι που θα αγοράζανε θα ήταν οι antigold.


ΟΒΕΛΙΞ

Ανώνυμος είπε...

κ. ΑΣΤΕΡΙΞ
Σωστά τη μεριδα του Λεοντος την παίρνουν οι εργοστασιάρχες. Η απάντηση όμως δεν είναι κλείνουμε τα εργοστάσια αλλά ανοίγουμε και άλλα και απαιτούμε αμοιβές για να ζουμε σαν ανθρωποι και εργα για να προστατέψουμε το περιβαλον.

Ανώνυμος είπε...

9 Ιανουαρίου 2015 - 11:08 π.μ.

στην προκειμένη περίπτωση όμως η καταστροφή είναι δεδομένη.
όσον αφορά όμως τις αμοιβές μην είσαι και πολύ σίγουρη διότι, εάν η εταιρεία σιγουρέψει την θέση της αφενός θα μειώσει το προσωπικό αφετέρου θα μειώσει και τις αμοιβές.
πρέπει να καταλάβεις πως οι εταιρείες αυτές μας βλέπουν σαν ιθαγενής, μας μοιράζουν καθρεφτάκια για να πάρουν το χρυσάφι.
αυτό ισχύει εδώ και αιώνες.
πίστεψε με τα έχω βιώσει αυτά που λέω και θα δεις πως μια μέρα θα δικαιωθώ σ αυτό το θέμα.
ελπίζω μόνο τότε να θυμηθείς τα λόγια μου.
είσαι πολύ νέα ακόμη στην αγορά εργασίας και δεν έχεις εμπειρίες.
έχεις να δεις πολλά στην ζωή σου.
σου εύχομαι τα καλύτερα και να μην είσαι ευκολόπιστη.

ΑΣΤΕΡΙΞ