Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΠΡΟΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: "ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Μεγάλη Παναγία, 21 Ιανουαρίου 2015,
"Κύριε Πρόεδρε,
Εμείς, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, σας λέμε σήμερα σε κάθε τόνο ότι συμφωνούμε απόλυτα με όσα είπατε χθες στην Θεσσαλονίκη και αφορούν αποκλειστικά και μόνο εμάς και τις ζωές μας, γιατί:

1.     Εμείς είμαστε αυτοί που σώσαμε τις Σκουριές. Εμείς είμαστε αυτοί που με τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια, δικαιωθήκαμε και σώσαμε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Σώσαμε τις δουλειές μας, την αξιοπρέπειά μας, τον τόπο μας που ανέκαμψε και χιλιάδες κατοίκους της βόρειας Χαλκιδικής που έχουν ξανά προοπτική αποκλειστικά και μόνο μέσα από αυτό. Σώσαμε την ελπίδα για μας, τα παιδιά μας και τον τόπο μας.
2.       Εμείς είμαστε αυτοί που σώζουμε κάθε μέρα τις Σκουριές. Γιατί για μας κύριε Πρόεδρε οι Σκουριές δεν είναι ένα σύμβολο, αλλά ο τόπος μας και οι δουλείες μας όπου πάμε κάθε μέρα, προστατεύοντας κύρια το περιβάλλον.
3.       Μόνο ένας λαός που αγωνίζεται νικάει. Και γι’ αυτό νικήσαμε. Και νικάμε. Γιατί αγωνιζόμαστε δίκαια και τίμια. Και γιατί έχουμε στο πλευρό μας την πραγματική κοινωνία.
4.       Μόνος ένας λαός που διεκδικεί νικάει. Και γι’ αυτό νικήσαμε. Νικήσαμε όταν το έργο μας προχώρησε. Νικήσαμε με τις αποφάσεις του ελληνικού κράτους. Νικήσαμε με την στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων. Νικήσαμε μέσα από τα Ελληνικά Δικαστήρια. Νικήσαμε με το ΣτΕ. Νικήσαμε με τις 1.900 θέσεις εργασίας. Νικήσαμε με την επιστροφή των νέων στα χωριά μας. Με την οικονομική άνθιση. Με τα νέα μαγαζιά. Νικήσαμε με την ελπίδα που διεκδικήσαμε με δικαίους αγώνες όλα τα τελευταία χρόνια. Και αυτές τις νίκες δεν τις βάζουμε σε διαπραγμάτευση.
5.  Κανένας αγώνας χαμένος. Και ειδικά ο αγώνας 1.900 ανθρώπων όχι κατά κάποιων αλλά ΥΠΕΡ του αυτονοήτου δικαιώματος στην αξιοπρέπεια. Στην αξιοπρέπεια να μένεις στην χώρα σου, να μένεις στο χωριό σου και να παλεύεις γι’ αυτό.
6.       Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δόθηκαν. Ο δικός μας ο αγώνας δεν πουλάει αλλά είναι αληθινός. Και θα παραμείνει. Γιατί εμείς οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν κεφάλαια οικόπεδα και ξενοδοχεία ή σύμβολα για να τους ζήσουν, δεν αγωνιζόμαστε για τους εαυτούς μας, αλλά για την ΕΛΠΙΔΑ στην περιοχή μας.
Γιατί κύριε Πρόεδρε δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι περάσαμε και πόσο μόνοι μείναμε να βλέπουμε τα χωριά μας να ερημώνουν.
Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ποιοι είμαστε. Την ιστορία μας. Τους παππούδες και τους πατεράδες μας που μας μεγάλωσαν στα Μεταλλεία.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όλους αυτούς τους αγώνες που δώσαμε ενωμένοι, για να συνεχιστεί αυτή η ιστορία και να προστατεύσουμε αυτόν τον τόπο και το περιβάλλον.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις μάχες που δώσαμε με την Αριστερά στο πλευρό μας.
Ούτε τον προκάτοχό σας να  πρωταγωνιστεί σε αυτές.
Και γι’ αυτό δεν βάζουμε τίποτα από τα παραπάνω σε διαπραγμάτευση. 
Λίγες ώρες πριν τις εκλογές:
Ρωτάμε πως είναι δυνατόν οι Σκουριές να μπαίνουν μπροστά, αλλά να μην γίνεται δεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν το αίτημά μας να μας ακούσει.
Όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου (εκτός από την Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ που δε μας αφορούν) και μας βλέπουν και μας ακούν.
Ευχαριστούμε το ΚΚΕ, που ήρθε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας για να δει την πραγματικότητα και να μιλήσει με τους εργαζόμενους. Ευχαριστούμε την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΝΗΜΑ, που ήρθαν στις Σκουριές στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι για να μας ακούσουν.
Και ευχαριστούμε και εσάς προσωπικά κύριε Τσίπρα, γιατί πιστεύομε ακράδαντα ότι και τις Σκουριές θα σώσουμε και τους αγώνες μας θα δούμε να δικαιώνονται. Και τις 1.900 θέσεις εργασίας θα κρατήσουμε.
Για άλλη μια φορά λοιπόν θυμίζουμε ότι είμαστε ΕΔΩ και θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ. Εμείς οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι απλοί εργαζόμενοι.
Και έτσι θα σώσουμε για άλλη μια φορά και τις Σκουριές και τον τόπο μας.
Με τον αγώνα μας.
Γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μετά από τόσες δίκαιες νίκες, αυτός ο αγώνας να πάει χαμένος."
 Οι Πρόεδροι των Σωματείων Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας


19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι περσινη δηλωση; Γιατι γραφει 2014...

Ανώνυμος είπε...

Οχι δεν είναι αλλα και να ήταν εξυπνάκια έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρσι;
1.900 κάτοικοι εργάζονται για το ψωμί και την αξιοπρέπεια των οικογενειών τους και 100 τεμπέληδες με τις πλάτες πολιτικών και αναρχομπάχαλων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη τους κυνηγούν.

Ανώνυμος είπε...

πολύ δακρύβρεχτη η ανακοίνωση ρε παιδιά....
Μάθετε επί τέλους να έχετε αξιοπρεπείς ήττες!!!!!
Η ημερομηνία και μένα με προβληματίζει, μήπως από πέρυσι τέτοια εποχή είχατε έτοιμη την ανακοίνωση???
Ξέρατε κάτι που δεν το ξέραμε εμείς από πέρυσι???
Από την άλλη όμως πέρυσι τέτοια εποχή δεν εργάζονταν 1900 άνθρωποι στην εταιρεία.
Μήπως υπάρχει μεγάλη ταραχή στους κόλπους σας γιατί καταλάβατε επί τέλους ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια???

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Οταν μετά το 2020 οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες με 5000-10000 Ελληνες εργαζομένους στο Ιόνιο και στο Αιγαίο,εφαρμόζοντας τους ισχύοντες περιβαλοντικούς νόμους,αναλάβουν την εξόρυξη αερίου -πετρελαίου θα υπάρχει άραγε ο σύριζα? Θα τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την τότε συνεισφορά τους στην Ελληνική οικονομία? Οχι και τόσο μακρινές σκέψεις.Και για να προκαταβάλω αυτούς που θα μιλήσουν για εθνικό εισόδημα να τους θυμίσω ότι όπως λιμάνια-αεροδρόμια-ενέργεια όλα παγκοσμίως παραχωρούνται επ΄αντιπαροχή σε ιδιώτες. Ας προβληματιστούνε για τις Σκουριές οι συριζαίοι, μικροί και μεγάλοι,συγχωριανοί και μη, για να μην καταντήσουμε απομονωμένοι υποσαχάριος λαός.

ΟΒΕΛΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Αστεριξ στο 7:34μμ
οι μεταλλωρύχοι ούτε ψέματα λένε, ούτε έχασαν ποτέ αγώνες και μάχες για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια τους.
Καταλαβαίνουμε τον καημό σας που ούτε και με κυβέρνηση Σύριζα θα γίνει η ΒΑ Χαλκιδική καμπινέδες για φραγκάτους.
Έτσι όμως ήταν εδώ από τα χρόνια του Μεγαλέξανδρου και έτσι θα παραμείνει.
Καλή χώνεψη!!!

Ανώνυμος είπε...

πολίτες..
πραγματικά με εντυπωσιάζεται με το γεγονός ότι δεν κόβεται σχόλια μου.
ευχαριστώ γι αυτό.

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @ 22 Ιανουαρίου 2015 - 2:11 π.μ.

Σ' εμάς κάνει εντύπωση ότι εντυπωσιάζεσαι για το αυτονόητο.

Ίσως να σου συμβαίνει επειδή δεν είστε συνηθισμένοι σε τέτοιες συμπεριφορές από τη δική σας πλευρά.

Όσο είσαι ευγενής, κόσμιος και σέβεσαι το χώρο φιλοξενίας των απόψεων σου δεν έχεις κανένα λόγο να εντυπωσιάζεσαι και ούτε φυσικά να αγανακτείς από την άλλη, όταν χάνεις τον αυτοέλεγχο σου και δεν ξέρεις τι λές και γράφεις πάνω στον εκνευρισμό σου.

Σ' ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.

Ανώνυμος είπε...

Ποτέ μα ποτέ στα 2-3 antigold site δεν εμφανίζονται θετικά ή αρνητικά σχόλια πολιτών.Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να προβληματίσει τους αντιδρώντες.Η Δημοκρατία στην πιό τέλεια μορφή της.

ΟΒΕΛΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Οβελίξ εκτός του ότι δεν είναι 2-3 αλλά τα τετραπλάσια μαζί με τα συριζέικα, ακόμη και όταν ήταν 3Ο μόνο στη Χαλκιδική δεν άφηναν ποτέ τις απόψεις που ήταν αντίθετες με τις δικές τους.

Ανώνυμος είπε...

πολίτες..
μέχρι πρότινος δεν ήταν αυτονόητο.
δέχτηκα από την πλευρά σας μεγάλη λογοκρισία σε σχόλια μου που δεν περιείχαν βρισιές. ΟΙ συμπεριφορές ήταν αμφότερες και μην το ξεχνάς αυτό.
Δεν πειράζει, σημασία έχει ότι βελτιωθήκατε.

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @22 Ιανουαρίου 2015 - 4:26 μ.μ.

Ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε σε βάρος σου τις απειλές και τις ύβρεις που χρησιμοποίησες σε βάρος μας κατά το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν και παρ' όλα αυτά δε σου κρατήσαμε ποτέ κακία.

Οι φορές που θυμάσαι να μην δημοσιεύουμε σχόλια σου είναι μετά από τέτοιες περιπτώσεις "επιθέσεων", όπου έπρεπε να τοποθετηθείς στον πάγο για να αναλογιστείς ως έξυπνος άνθρωπος που είσαι ότι αυτός ο τρόπος σου ήταν αδιέξοδος και ανεδαφικός.

Αυτή η πρακτική δεν έχει να κάνει με σένα μόνο αλλά με πάρα πολλούς αναγνώστες και σχολιαστές μας, οι οποίοι αν δεν αποδεχτούν τα δεδομένα του δικού μας κώδικα επικοινωνίας, που επιτάσσει πολύ απλά και λογικά πράγματα, αναγκαζόμαστε δυστυχώς να μην αναρτούμε τα σχόλια τους.

Και πάλι σ' ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.

Ανώνυμος είπε...

Οι μεταλλωρυχοι της περιοχης ειχαν την τυχη να ζησουν σε εναν τοπο με πολλες δυνατοτητες αναπτυξης. Δυνατοτητες αναπτυξης στην αλιεια , την κτηνοτροφια, τον τουρισμο. Ωστοσο στον ευλογημενο αυτον τοπο οι ιδιοι δεν ειδαν τιποτε αλλο παρα μονον τα μεταλλεια. Και γι αυτον ακριβως τον λογο, επειδη δεν καταφεραν να γνωρισουν τη γενναιοδωρια του τοπου τους ωστε να τον αγαπησουν δεχτηκαν να γινουν συνενοχοι στην καταστροφη του. Δεχτηκαν να υποδουλωσουν τους εαυτους τους σε ντοπιους και ξενους εργολαβους που μοναδικος τους στοχος ειναι η μεγιστοποιηση των κερδων τους. Ξερετε κατι; Το δικαιωμα στην εργασια ειναι οντως ιερο και η δουλειά. δεν ειναι ντροπη, η δουλεiα ομως ειναι ντροπη. Αν αισθανεστε τοσο υπερηφανοι γι αυτο που κανετε γιατι επιθυμειτε διαρκως να το φωναζετε; Τα αυτονοητα δεν τα λες συνεχεια, εκτος κι αν ουτε εσυ ο ιδιος τα πιστευεις και τα λες για να πεισεις τον εαυτο σου. Κανετε λογο στο κειμενο σας για το γεγονος οτι δωσατε αγωνες και μαχες για την εργασια σας. Αραγε οσοι δεν επιθυμουν τα μεταλλεια, δε μαχονται για την εργασια τους; Μετα το περας της επενδυσης, η περιοχη θα εχει μετατραπει απο αγροτουριστικη που ειναι σημερα σε περιοχη βαριας βιομηχανιας και η επιπτωση αυτη θα ειναι μονιμη ( δεν το λεω εγω η μελετη της ελλ. χρυσος το λεει στις τελευταιες της σελιδες.) Πραγμα το οποιο σημαινει οτι με την υλοποιηση της επενδυσης θα χαθουν διαπαντως οι θεσεις εργασιας που σχετιζονται με τον τουρισμο και τον πρωτογενη τομεα. Και οι θεσεις αυτες ειναι πολυ περισσοτερες απο τις 1900 του μεταλλειου και χωρανε κι εσας μεσα, αλλα εσεις μονο το μεταλλειο βλεπετε. Ηθελα να ξερα οσοι εργαζονται στον πρωτογενη τομεα (που δεν ειναι 100 τεμπεληδες) και αντιδρουν στην επενδυση, που θα σημανει και το τελος της πρωτογενους παραγωγης στην περιοχη (επαναλαμβανω δεν το λεω εγω, η μελετη της εταιρειας το λεει) δεν αγωνιζονται για την εργασια τους; Αυτοι δεν εχουν ιερο δικαιωμα στην εργασια;

Ανώνυμος είπε...

22 Ιανουαρίου 2015 - 5:32 μ.μ.

Όλοι έχουν ιερό δικαίωμα στην εργασία, αλλά εσείς το έχετε παραξηλώσει.
Δεν θυμάμαι κανένα εργαζόμενο στα μεταλλεία να έρχεται στο χώρο της δικής σου εργασίας να σε απειλεί, να σε βρίζει και να σου πετάει μολότοφ. Εσείς το κάνετε κάθε φορά σχεδόν που έρχεστε πάνω.
Επίσης, σ' αυτές τις πορείες δεν είδα γεωργούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες.
Είδα αντίθετα υπαλλήλους της ΔΕΗ, ΟΤΕ, του δήμου, της περιφέρειας, οικολόγους εισοδηματίες, αιώνιους φοιτητές, επαγγελματίες μπράβους του συριζα και αλητεία με κουκούλες.
Τέλος όσα λές για τη μελέτη ανήκουν στη σφαίρα των επιθυμιών σου, καθώς όλα αυτά που αναφέρεσαι είναι τα σενάρια που έχουν προβλεφθεί για να αποσοβηθούν στην πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Όσα λέω για την μελέτη δεν ανήκουν στη σφαίρα των επιθυμιών μου, αλλά αναφέρονται κατά λέξη στην ίδια τη μελέτη, την οποία εκπόνησε η εταιρεία enveco για λογαριασμό της ελληνικός χρυσός και την ανέρτησε στο διαδίκτυο, από όπου και την διάβασα. Μεταξύ λοιπόν όλων των υπολοίπων διάβασα και τα εξής ενδιαφέροντα"...οι αρνητικές επιπτώσεις στα υδατικά συστήματα της περιοχής
Στρατωνίου δεν είναι δυνατόν να αντισταθμιστούν από τις θετικές επιπτώσεις στην περιοχή
Ολυμπιάδας, εξ αιτίας της μη αναστρεψιμότητάς τους. Ως εκ τούτου το γενικό συμπέρασμα
είναι πως οι επιπτώσεις του Έργου στην περιοχή μελέτης συνολικά εκτιμάται ότι θα είναι
αρνητικές, μετρίως σημαντικές, ωστόσο μόνιμες και μερικώς αναστρέψιμες."
"...Επίσης, προκύπτει ότι η επένδυση αναμένεται να έχει θετικές
έμμεσες και δευτερογενείς επιπτώσεις στην τοπική και την περιφερειακή οικονομία, με τη
δημιουργία προϊόντος και εισοδημάτων, αλλά και θέσεων απασχόλησης, επιπλέον αυτών που
θα δημιουργηθούν άμεσα από την επένδυση (892 στο 1ο έτος και συνολικά 1300 μετά το
9ο έτος )."
Μπορείς να τα βρεις, να τα διαβάσεις και μετά να μου πεις αν ανήκουν ή όχι στη σφαίρα των επιθυμιών μου.
Και το ξαναλέω: Η περιοχή είναι προικισμένη και με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και με κατοίκους που έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας εργασίες οποιασδήποτε φύσεως, ώστε να τονώσουν την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής τους. Η εμμονή στο μεταλλείο και η άρνηση των μεταλλωρύχων να δούν όλες τις άλλες δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος, προσβάλλουν κατ΄εμέ και τον τόπο και τους ίδιους.

Ανώνυμος είπε...

πολίτες..
δεν θα μπω στην διαδικασία της αντιπαραθεσης ποιος έκανε τα περισσότερα απέναντι στον άλλο.
Αυτό που είναι κυρίαρχο τώρα είναι να μην επαναληφθούν από την πλευρά σας οι ειρωνείες προς εμένα και η στείρα αντιπαράθεση.
Νομίζω πως μια κουβέντα ανταλλαγής απόψεων με επιχειρήματα θα είναι ότι καλύτερο και για τους δυο μας.
Μ αρέσει να αναγνωρίζει κάποιος τα σφάλματα και τα λάθη του γιατί έτσι υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος.

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @22 Ιανουαρίου 2015 - 8:21 μ.μ.

Ούτε σ΄εμας είναι αυτοσκοπός η αντιπαράθεση, ωστόσο η ειρωνεία όπως λές εσύ το χιούμορ μας απέχει πάρα πολύ από τις ύβρεις και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στην πράξη μέσα από τα σχόλια σου και τις τοποθετήσεις σου αναγνωρίζεις και δεν επαναλαμβάνεται ο παλιός κακός εαυτός σου και συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει.

Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η εικόνα.

Ανώνυμος είπε...

πολιτες..
Στην ίδια εικόνα ευελπιστώ και από την πλευρά σας.
Ελπίζω σε δεδομένη στιγμή να αναγνωρίσετε κι εσείς τα δικά σας λάθη και τους κακούς εαυτούς σας.
Βέβαια η ειρωνεία απέχει παρασάγγας από το χιούμορ, έτσι δεν είναι??

ΑΣΤΕΡΙΞ

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @22 Ιανουαρίου 2015 - 7:53 μ.μ.
Μπορείς να μας στείλεις το σύνδεσμο (λινκ) από εκεί που διάβασες την ΜΠΕ;
Είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λές και θα το εκτιμούσαμε.


Απάντηση στον@ 22 Ιανουαρίου 2015 - 11:51 μ.μ.

Το χιούμορ για εμάς είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να αντιπαρέρχεσαι αφιονισμένους, ασεβείς και αγενείς. Αν υπάρχει σ' αυτόν τον τρόπο και ψήγμα ειρωνείας δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την ύβρι και το καταλαβαίνεις.

Εμάς ως καλούς οικοδεσπότες δε μας αρμόζει να πέφτουμε στο κακό επίπεδο του καθενός εμπαθούς ή κακοπραοαίρετου σχολιαστή και δεν είναι και στη φιλοσοφία μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως όλα αυτά έχουν και μια χροιά υποκειμενικότητα,ς επομένως η συναντίληψη είναι από πολύ δύσκολο εώς ακατόρθωτο να'χει κοινό σημείο αφετηρίας ανάμεσα σε δυο πλευρές.

Ας ευχηθούμε ο αμοιβαίος σεβασμός που οικοδομείται τις τελευταίες ώρες να διαρκέσει.

Ανώνυμος είπε...

Όλα όσα γράφω για τη μελέτη τα διάβασα στην ιστοσελίδα της ελληνικός χρυσός. Ο σύνδεσμος είναι παρακάτω:
http://files.hellas-gold.com/mpe/Mi_Texniki_Perilipsi.pdf

Ειλικρινά μου κάνει εντύπωση που τον ζητάτε από μένα.