Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

"Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ"

Μια επώνυμη επιστολή στην σημερινή Καθημερινή, εκφράζει απόλυτα αυτό που έχουμε όλοι μέσα στο μυαλό μας, αλλά προφανώς, –για τους γνωστούς… προεκλογικούς λόγους–, είναι δύσκολο να το εφαρμόσουμε…

«Κύριε διευθυντά, ο Π. Μανδραβέλης αναφέρει στο καθιερωμένο άρθρο του της 12.2.2015: 

“Όποιο πρόβλημα και αν είχαμε, δεν το λύναμε. Απλώς διαδηλώναμε γι’ αυτό”. Η φράση του αυτή με έκανε να σκεφτώ ένα επίκαιρο θέμα των ημερών, αυτό της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές στη Χαλκιδική. 

Η παρούσα κυβέρνηση, με χίλιους τρόπους όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αντιτάχθηκε στην επένδυση αυτήν, επικροτώντας τους ακραίους τρόπους αντίδρασης των αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής. Τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει στο διά ταύτα και πρέπει οι κυβερνώντες να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που θα έχουν αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων της περιοχής, τόσο ως προς την ανεργία που θα επέλθει αν σταματήσει n εν λόγω επένδυση, όσο και ως προς το περιβάλλον που ενδεχομένως να υποβαθμισθεί αν δεν εφαρμοσθούν απόλυτα σύγχρονοι και αξιόπιστοι περιβαλλοντικοί έλεγχοι και πρακτικές. 

Εκεί όμως που καταλήγουν όλα είναι στην κουλτούρα της αντιπαράθεσης και στην απαραίτητη γνώση του αντικειμένου στο οποίο αντιπαρατίθεσαι. Το να βγει κανείς στους δρόμους και να φωνάζει ότι είναι αντίθετος σε όλα είναι πανεύκολο. Το να κάνει όμως εποικοδομητική οικολογική αντιπολίτευση και έλεγχο ενός έργου προϋποθέτει γνώση του αντικειμένου, διαρκή ενημέρωση των διαδικασιών και των φάσεων υλοποίησης μιας επένδυσης και αποφυγή του εύκολου λαϊκισμού. 

Αν θα ήθελε πραγματικά ο νέος υπουργός που ελέγχει το έργο της Χαλκιδικής να βοηθήσει τον τόπο της Χαλκιδικής, θα πρέπει να δημιουργήσει μια σοβαρή και αξιόπιστη επιτροπή ελέγχου του έργου, που να γίνουν τσιμπούρι στον γιακά των επενδυτών, ώστε να εφαρμοσθούν στο σύνολό τους οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και να γίνει αυτό το έργο ένα παράδειγμα συνεργασίας των ελεγκτών και των ελεγχόμενων. 

Όμως αυτό που ζητώ είναι δύσκολο σ’ αυτήν τη χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα απαξίωσης της όποιας βαθμίδας αρίστευσης στην παιδεία. –Ανδρέας Π. Ζάννας Αρχιτέκτων μηχανικός».

Αναδημοσίευση από www.metalleiachalkidikis.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς τις τελευταίες μέρες που άρχισε η προς τα έξω δημοσιοποίηση της πραγματικής κατάστασης, τα δεδομένα φαίνεται ν'αλλάζουν.Η τεκμηριωμένη ενημέρωση από την διεύθυνση και από τα σωματεία εργαζομένων προβάλει μιά διαφορετική εικόνα από εκείνη που μέχρι σήμερα επέβαλαν δημοσίως οι antigold.Ισως ήρθε η ώρα η νέα κυβέρνηση να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και με πραγματικό ενδιαφέρον να προσεγγίσει ισότιμα τα δύο μέρη, αφήνοντας στην άκρη περιθωριακά στοιχεία που παρατηρούν ψεκασμένη καταστροφολογία.

ΟΒΕΛΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Οβελίξ

Υπομονή μέχρι την τετάρτη….


ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Αστερίξ δεν έχετε κανένα νομικό έρεισμα. Το συμβούλιο επικρατείας σας τελείωσε.
Το πολιτικό αναζητείται....! Δεν έχει σχήμα, ούτε έκφραση γιατί δεν ξέρετε ούτε που πατάτε, ούτε τι λέτε!
Είστε στο καρφί και το πέταλο. Συνθήματα και κραυγές μόνο. Ουσία δεν υπάρχει στο λόγο σας.

Ανώνυμος είπε...

Καλα ρε Αστεριξ δεν ντρεπεσε να το αναβαλλετε μερα με την ημερα...ολιγο τσιπα δεν βλαπτη...εχετε γινει αδεξιο τσιρκο εσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Ανώνυμος είπε...

Επισης Αστεριξ σε λιγο σε βλεπω αρθρογραφο στους πολιτες Αριστοτεληω ετσι που το πας...

Ανώνυμος είπε...

Αστερίξ αυτοαποκαλείσαι και Αριστερός!!! Οι Αριστεροί πέρα από τις κοινωνικές τους ευαισθησίες διακρίνονται και για την παρρησία του λόγου τους! Εσύ ούτε το ένα σε διακρίνει ούτε το άλλο!
1ο.Κάθεσαι πίσω από ένα πληκτρολόγιο και βάλλεις εναντίον μιας κοινωνικής ομάδας (τους εργαζλομενους)που υποτίθεται πως ως Αριστερός έπρεπε να νοιάζεσαι και να υπερασπίζεσαι. Προφανώς γιατί μάλλον δεν υπήρξες ποτέ εργαζόμενος (λεφτά του μπαμπάκα; διορισμένος απ' το Πασοκ;) και δεν ήρθες ποτέ αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μείνεις άνεργος. Και μη μας αναφέρεις και πάλι το παράδειγμα του Ταξιάρχη γιατί δεν πιάνει. Μόλις απάντησε στο σχόλιό σου κάποιος άλλος σχολιαστής κατάπιες τη γλώσσα σου.
2ο. Οι Αριστεροί μιλάν όπως προανέφερα με παρρησία και ευθέως και όχι με μισόλογα του τύπου "υπομονή μέχρι την Τετάρτη". Πες το ξεκάθαρα. Ξέρεις κάτι που δεν το ξέρουμε εμείς; Πολύ αμφιβάλλω. Και αν ξέρεις πες το καθαρά. Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου θα γίνει αυτό...Αλλά μάλλον δεν θα γίνει τίποτα. Γιατί είναι γέννημα της γόνιμης ή μάλλον στείρας φαντασίας σου!!!