Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

''Η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ''

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent αναφέρει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει σταυροφορία για να κλείσει το ορυχείο χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. 

Το άρθρο αναφέρει ότι η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει στόχο να ανακαλέσει όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει σε κρατική περιουσία και μεταξύ αυτών είναι και τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Η επένδυση  ανήκει στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold, που έχει την έδρα της στο Βανκούβερ και σε αυτή απασχολούνται περίπου 2.000 εργαζόμενοι ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέσα στο τρέχον έτος θα προσλάβει άλλους 1.000 εργαζόμενους. Τώρα όμως οι θέσεις αυτών των ανθρώπων βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει την επέκταση της επένδυσης, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο Independent τονίζει ότι τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση, αξίας 350 εκατ. ευρώ, αλλά δεν παραλείπει να αναφέρει ότι εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αρχίσει εκστρατείες διαμαρτυρίας που έγιναν εντονότερες από το 2012, όταν η καναδική εταιρεία εξαγόρασε τα ορυχεία από την Hellas Gold. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κάτοικοι φοβούνται πως οι νέες τεχνολογίες που θα εγκαταστήσει η εταιρεία, όταν επεκταθεί, θα είναι επιζήμιες για την υγεία τους.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται ανάμεσα στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αθήνας και της επενδυτικής εταιρείας. Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του 33χρονου επικεφαλή των εργαζομένων, Γιώργου Χατζή, ο οποίος αναφέρει: «Το μόνο που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε τις οικογένειές μας. Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο ή επιβλαβές με την επένδυση και η συμβολή της στην Οικονομία είναι τεράστια».

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, αναφέρει ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την επένδυση αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τους εργαζόμενους. «Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος μοναδικός, με αληθινή φυσική ομορφιά. Είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη. Δεν χρειάζεται ένα ορυχείο για να ανθίσει».

Ο Eduardo Moura, αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Ελλάδα δήλωσε: «Το ορυχείο απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη από τις τοπικές κοινωνίες και τα συνδικάτα των εργαζομένων. Είμαστε απογοητευμένοι με την ανακοίνωση του υπουργού αλλά προς το παρόν "it is business as usual" (συνεχίζουμε τη δουλειά μας όπως πάντα)».

Αναδημοσίευση από fimotro.blogspot.gr