Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Για την έκθεση του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων η οποία κατηγορεί την «Ελληνικός Χρυσός» πως «φυγαδεύει» κεφάλαια στο εξωτερικό και κατασπαταλά το δημόσιο πλούτο, μίλησε στον Alpha 96,5 ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος «Ελληνικός Χρυσός».

«Η μελέτη μας (σ.σ. περιβαλλοντικών επιπτώσεων), εναντίον της οποίας έγινε προσφυγή στο ΣτΕ το 2012 ή 2013, υπήρξε απόφαση απορριπτική  των προσφυγών, ουσιαστικά δικαίωσε τη μελέτη που συμπεριλαμβάνει και το flash melting (σ.σ. μεθοδολογία απόσπασης)», ανέφερε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο η εταιρεία είναι νόμιμη, καθώς έχουν εγκριθεί οι τεχνικές μελέτες για την Ολυμπιάδα, τις Μαύρες Πέτρες, τις Σκουριές, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν οι αντίστοιχες μελέτες για τα φράγματα στις Σκουριές και στον Κοκκινόλακα. «Υπεβλήθη εντός του Δεκεμβρίου του 2014 η τεχνική μελέτη για την κατασκευή εργοστασίου χρυσού με τη μέθοδο του flash melting. Όποιος έχει τα επιστημονικά κότσια, να την εγκρίνει, και θα δούμε αν λέμε ψέματα ή όχι.» συνέχισε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το εργοστάσιο flash melting είναι παραγωγής χαλκού, πρωτίστως, και δευτερευόντως χρυσού. «Η ύπαρξη χαλκού στις Σκουριές, γιατί οι Σκουριές είναι μεταλλείο χαλκού πρώτιστα, επιτρέπει να παραχθεί χρυσός από τον πυρίτη της Ολυμπιάδος, χωρίς την προσθήκη κυανίου. Δεν έχω πρόβλημα με το κυάνιο. Έχει δαιμονοποιηθεί. Χωρίς τις Σκουριές, η παραγωγή χρυσού δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την προσθήκη κυανίου.», διευκρίνισε ο Μ. Θεοδωρακόπουλος.

Στο ερώτημα ποιο εργοστάσιο θα δεχόταν συμπύκνωμα με 11% αρσενικό, όπως προβλέπεται για την τροφοδοσία του Μαντέμ Λάκκου, ο κ. Θεοδωρακόπουλος απάντησε πως το κάθε εργοστάσιο εμπλουτισμού ανά τον κόσμο φτιάχνεται με βάση τις προδιαγραφές του εκάστοτε υλικού. «Η δικιά μας μελέτη είναι πιστοποιημένη από την Outokumpu», συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Τέλος αναφορικά με τις κατηγορίες του Παρατηρητηρίου περί εξαγωγής των συμπληρωμάτων στην Κίνα, και οικονομικών απωλειών για το ελληνικό δημόσιο ο κ. Θεοδωρακόπουλος επιβεβαίωσε τη διαδικασία λέγοντας πως:«εμείς θα αρχίσουμε την παραγωγή στην Ολυμπιάδα τέλη του 2016. Τα τέλματα που βρίσκονται στην επιφάνεια από την εποχή της ΑΕΧΕΚ, είναι 2.300.000 τόνοι, επεξεργάζονται και προκύπτει ένα συμπύκνωμα χρυσού. Αυτό εξάγεται σε χώρες που έχουνε μεταλλουργίες που μπορούν να παράγουνε χρυσό. Άρα να κάνουμε τη μεταλλουργία χρυσού το ταχύτερο δυνατό για να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα στην Ελλάδα.»

Αναδημοσίευση από www.alpha965.gr

Eπίσης όλη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε και ΕΔΏ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πραγματική σημασία της ανάπτυξης επικεντρώνεται στο μέγεθος και στην απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων της οποιασδήποτε επένδυσης, όπου με απόλυτους αριθμούς φαίνεται η συνεισφορά στην εθνική οικονομία.Κάποιοι δεν καταλάβανε ακόμη ότι στο 2015 δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί ούτε ένα ευρώ,ούτε μία θέση εργασίας από την Ελλάδα.Καλό είναι όσοι επιθυμούν να ενημερώνονται για την συγκεκριμένη επένδυση να αναζητούν επίσημες πηγές και όχι παρατηρητές ανόμων συμφερόντων.Η καλόπιστη κριτική είναι πάντα αποδεκτή και βοηθάει εποικοδομητικά στην εξέλιξη των πραγμάτων.

ΟΒΕΛΙΞ