Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΜΙΧ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Συνέντευξη στον Γιώργο Αλοίμονο

Η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που έγιναν στη χώρα. Συγχρόνως, αποτέλεσε και «χρυσό δισκοπότηρο» ανάμεσα στη διαμάχη της πρώην κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ μας κάνει λόγο για τη σημερινή κατάσταση που κυριαρχεί στην περιοχή, τις προθέσεις της εταιρείας, αλλά και τα μελλοντικά της σχέδια.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Η επένδυση συνεχίζεται, η εταιρεία εξακολουθεί να τιμά απρόσκοπτα τις δεσμεύσεις που έχει λάβει έναντι του Δημοσίου και της τοπικής κοινωνίας. Και επειδή πολλά ακούγονται, τα μεταλλεία υπάρχουν εδώ και δέκα αιώνες. Η Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, από τη στιγμή που αναλάβαμε, από εκεί που απασχολούσε 40 εργαζομένους, πλέον έχει ξεπεράσει τους 1.900.

Όμως, πολλά ακούγονται για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχουν τα μεταλλεία στην περιοχή…

Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω εντελώς ξεκάθαρα. Η μελέτη ΠΕ, που έχουμε καταθέσει στο ελληνικό Δημόσιο, έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την οποία έχουν φτιάξει Έλληνες μηχανικοί, έχει αποσπάσει τον χαρακτηρισμό «best practice», δηλαδή αυτή των βέλτιστων πρακτικών. Οφείλουμε όλοι να νιώθουμε περήφανοι για αυτό. Γιατί Έλληνες επιστήμονες λειτουργούν με ήθος, επάρκεια και σεβασμό για την ανάπτυξη της χώρας τους.

Σε ποια φάση βρίσκονται οι επαφές σας με την κυβέρνηση;

Έγινε μια συνάντηση το περασμένο Σάββατο. Βασικός στόχος ήταν να σπάσει ο πάγος και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ούτε εμείς, και πιστεύω ούτε και η κυβέρνηση, έχουμε διαφορετικά συμφέροντα και στόχους. Για εμάς βασικός κριτής και στόχος είναι οι εργαζόμενοί μας, η ευημερία της περιοχής και ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Η μελέτη ανάπτυξης που έχουμε κάνει μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για αειφόρο και υγιή ανάπτυξη. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εργαλείο για την Πολιτεία. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, δεν θέλουμε σύγκρουση με κανέναν. Πιστεύω ότι πολλά βασίζονται σε μια παρεξήγηση. Αν κάτσουμε όλοι μαζί και συζητήσουμε, νομίζω ότι όλα μπορούν να λυθούν.

Πληροφορίες λένε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας φοβούνται. Γιατί;


Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός έχουν περάσει πολλά. «Τιμωρήθηκαν» από κάποιους, επειδή απλώς εργάζονταν. Οι εργαζόμενοί μας είναι κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, συνεισφέρουν περίπου 28 εκατ. ευρώ στην περιοχή, ενώ βοηθούν και την τουριστική ανάπτυξη. Σκεφτείτε ότι, πέραν των επενδύσεων που έχουν, ήδη, γίνει –300 εκατ. ευρώ το 2014–, για τα επόμενα χρόνια αναμένονται επενδύσεις της τάξεως των 625 εκατ. ευρώ. Όλοι εμείς στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ είμαστε θεματοφύλακες της ανάπτυξης της περιοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναδημοσίευση από www.paraskhnio.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Θεοδωρακόπουλε δώστε στους διώκτες της μεταλλευτικής τα πραγματικά στοιχεία της αναπτυξης που δίνει η μεταλλευτική στην περιοχή.
Μιλήστε για τους Μαδεμοχωρίτες που γύρισαν πίσω με αριθμούς.
Μιλήστε για τις γεννήσεις, για τα σχολειά και τους δημοτικούς σταθμούς που γέμισαν με παιδιά στα Μαδεμοχώρια.
Μπορεί να μην είναι η δουλειά σας, αλλα κάποιος πρέπει να το κάνει. Η παράταξη του κυρίου Πάχτα πήρε την απόφαση να μην ξαναπάει στην Ιερισσό ΄'ογο τρομοκρατίας. Ποιός θα μιλήσει και ενημερώσει γιά αυτές τις αλήθειες το πανελλήνιο.
Τουλάχιστον κάντε το εσείς.