Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

"ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ"

Το κείμενο που ακολουθεί πρωτοδημοσιευτήκε στη σελίδα "ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Είναι από τις περιπτώσεις κειμένων που δεν χρειάζονται καμία εισαγωγή, καθώς είναι πλήρες νοημάτων και διαχρονικών αληθειών...

Καλή ανάγνωση!

"Αλήθειες και ψέματα….
Παραμύθια και δράκοι
Χρυσός και περιβάλλον…
Μεγαλωμένοι στο χωριό στο Στρατώνι. Στην Στρατονίκη, στο Νεοχώρι… 11 Μαντεμοχώρια σε ποιο από όλα….. τι σημασία έχει? Μέσα στην φύση στα δέντρα στα βουνά.
Μεγαλώνοντας με πάτερα μεταλλωρύχο, παππού … φίλους συγγενείς. Μια ζωή γύρω από την δουλειά που μας τάιζε, μας μεγάλωνε μας βοηθούσε να κάνουμε όνειρα!

Όνειρα για σπουδές, για δουλείες όνειρα που είχανε φτερά.
Η μυρωδιά του πυρίτη έμπαινε στα σπίτια μας κάθε μέρα. Τα χρώματα από το θειάφι … γύρω μας στην φύση να μας θυμίζουν την αυγή, να μας γεμίζουν με εικόνες ηλιοβασιλέματος.
Η θάλασσα δίπλα μας να ταΐζει με το γαλάζιο την ψύχη μας…….. δελφίνια να κολυμπούν ολόγυρα και ψάρια να γεμίζουν τα τραπέζια μας παρέα με καλό κρασάκι και τραγούδια, εμείς σαν παιδιά τριγύρω και το παιχνίδι να μην τελειώνει.
Όλα αυτά να τα στεφανώνει το πράσινο σε όλο του το μεγαλείο, σε όλες τις αποχρώσεις που μπορείς να φανταστείς, να ονειρευτής.
Μέσα σε όλη την φύση το μεταλλείο … εκεί….
Εκεί ήταν όταν γεννηθήκαμε….. εκεί περιμένουμε να είναι… όσο ζούμε.
Αλυσίδα εκείνο και εμείς, άσχετα εάν δεν δουλεύουν όλοι εκεί, δεμένοι είναι μαζί του… είναι η ρίζα μας, η αναφορά μας.
Πολλά χρόνια το ακούμε το χρυσό…. Πριν σκοτώσουν τον Αλέκο Αθανασιάδη…. Μετά που πέρασε στο κράτος…. Πάλι τρέχαμε…… το 1993 στην Αθήνα… θυμάμαι τότε μας χαρακτήρισαν σαν πρόβατα, γιατί ήμασταν ήρεμοι χωρίς φασαρίες……
Μετά ήρθε πάλι επενδυτής …… και ξαφνικά το κλείσιμο
2003 Ιανουάριος…. Χωρίς δουλειά … χωρίς ταμείο…. Χωρίς τίποτα…. Και 40 άτομα να προσπαθούν να σώσουν το περιβάλλον δουλεύοντας κάθε μέρα για ένα χρόνο…. Κάθε μέρα για την διαφύλαξη του τόπου!
Όλα στον αέρα.. παιδιά που ήταν φοιτητές…. Παιδιά που ήταν φαντάροι….. άλλοι που περίμεναν να πιάσουν δουλειά……
Ένα τηλεφώνημα και όλα στον αέρα…….
Ένα χρόνος αβέβαιος. Με χώρια που άδειασαν σίγα σίγα και μαζί τους τα σχολειά… τα μαγαζιά.
Ένας χρόνος που τα Νότια τουριστικά χώρια δεν ήξεραν καν ότι είμαστε άνεργοι, ότι δεν έχουμε μπει στο ταμείο ανεργίας…. Ότι αγωνιστήκαμε …. Ότι κλειστήκαμε στις στοές…. Ότι πεινάσαμε… ότι οι παππούδες… οι γονείς…. μοιράστηκαν τις συντάξεις τους μαζί μας….. ένα χρόνος που τους ήταν αδιάφορο το τι θα γίνει στο μεταλλείο… τι γίνεται με το περιβάλλον.
Όταν μετά από ένα χρόνο πουλήθηκε, πήραμε αποζημιώσεις και ανασάναμε …… πάλι αδιαφορία… πάλι δεν τους ένοιαξε τι γίνεται στα Μαντεμοχωρια…..
Όταν άρχισαν οι προσλήψεις εκεί κατάλαβαν ότι κάτι γίνεται , έτρεξαν λοιπόν και έκαναν αιτήσεις, έτσι δεν είναι η ζωή άλλωστε?
Και ξαφνικά………… ο δράκος εμφανίστηκε και τους ξεσήκωσε…. Και θεώρησαν τους εαυτούς τους σωτήρες του τόπου……
Κόκκινη κλώστη δεμένη….. και ξανά από την αρχή
Η εργατιά στους δρόμους και η απαξίωση από κυβερνήσεις και κυβερνητικούς(που ούτε καν ξέρουν που βρίσκονται οι Σκουριές ή το Στρατώνι….. που οι περισσότεροι το νομίζουν ότι είναι οι σκουριές λόγω της κόκκινης θάλασσας από την πλημμύρα του 2010 )
Παιχνίδια στην πλάτη μας….. τι τους νοιάζει τι τους πειράζει….
Λένε δεν φοβούνται….
Λένε το «κίνημα» είναι ισχυρό….
Λένε λένε…. Ρίχνουν ζάρια στα τραπέζια και παίζουν μόνοι τους…….
Όμως ένα πράγμα δεν ξέρουν, ήρθε η ώρα να το μάθουν.
Το σύνθημα ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ…….
Αυτό δεν μπορούν να το ξέρουν οι κύριοι… δεν ξέρουν την ιστορία μας… και εμείς εδώ γνωρίζουμε τον τρόπο του αγωνίζεσθε, το έχουμε αποδείξει.
Μπορεί τα ΜΜΕ να μην μας παίζουν γιατί δεν καταστρέφουμε, δεν λέμε ψέματα, δεν πουλάμε παραμύθια, δεν είμαστε ο δράκος..
Εργαζόμενοι είμαστε, του μεροκάματου και όπως και να λέγεται η εταιρεία που διαχειρίζεται το μεταλλείο, εμείς είμαστε εκεί να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΜΑΤΟ ΜΑΣ….
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρόνο να παίζουν, δεν έχουν χρόνο να τρέχουν, να δημιουργούν κινήματα που στην πραγματικότητα είναι ΜΚΟ και πληρώνονταν από το κράτος για να το πολεμανε.
ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΛΕΡΩΜΕΝΟΙ, ΜΟΥΤΖΟΥΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΘΑΡΗ ΨΥΧΗ, ΜΑΤΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
ΔΥΝΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ

ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ."

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λογια βγαλμενα απο ψυχη
λογια που σε κανουν να σπαρταρας
περηφανα και συναμα ταπηνα
μπραβο ηθος αξιες ειναι ολα αυτα που μας χαρακτιριζουν