Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΘΟΔΟΣ 7.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν από μια ακριβώς εβδομάδα, Δευτέρα του Πάσχα, ήταν στην κορύφωση τους οι προετοιμασίες για την μεγαλύτερη κάθοδο Χαλκιδικιωτών που έγινε μέχρι σήμερα στο λεκανοπέδιο Αττικής.

4 μέρες μετά την Πέμπτη 16 Απριλίου 2015 οι μνήμες απ΄ αυτή τη μεγαλειώδη μετακίνηση 7.000 Μαδεμοχωριτών παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη όχι μόνο όσων συμμετείχαν αλλά και όσων είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν από κοντά ή μέσα από τις εικόνες που αναπαρήγαγαν τα ΜΜΕ εκείνη την ημέρα.

Και πως να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο για ένα συλλαλητήριο που έμεινε στην ιστορία για την μαζική συμμετοχή, τον αγωνιστικό παλμό, τον ενθουσιασμό, την ευρηματικότητα, την ειρηνικότητα, την οργάνωση και τον πολιτισμό που εξήγαγαν προς το κλεινόν άστυ οι κάτοικοι της πολυπληθούς μεταλλευτικής κοινότητας της ΒΑ Χαλκιδικής.

Για ένα συλλαλητήριο που δεν ζήτησε και δεν πήρε στήριξη από καμία κοινωνική ομάδα εκτός Χαλκιδικής. Για μια πορεία που τελείωσε, όπως ξεκίνησε. Χωρίς προσθήκες, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις για επικοινωνιακές εντυπώσεις. 

Μια λαοθάλασσα την οποία συνέθεταν εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειες τους και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής με καθαρά τα πρόσωπα τους.

Αποδεικνύοντας και στους πλέον δύσπιστους και παραπληροφορημένους, ότι η αυτή η κοινωνία έχει μάθει να ξεπερνάει τις όποιες δυσκολίες και προκλήσεις χάρη στο ήθος και τις διαχρονικές αξίες της.  

Στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την τρισχιλιετή παραγωγική δραστηριότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Το καταπληκτικό βίντεο που ακολουθεί μας υπενθυμίζει μέσα σε σύντομο χρόνο τα όσα αλησμόνητα έγιναν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα. Δείτε το.