Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

"ΟΥΤΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ"

Διαβάζω ένα άρθρο, με υπογραφή, Χρήστος Αποστολίδης, Οικονομολόγος, Κάτοικος Θεσσαλονίκης, Καταγωγή και δημότης Ιερισσού. Για όσους θέλουν να το διαβάσουν βρίσκεται ΕΔΏ

Από την αρχή δημιουργίας αυτού του μπλοκ, είπα ότι προς το παρόν δεν έχει ειδησεογραφικό χαρακτήρα, μιας και δεν μπορώ να παρακολουθήσω με συνέπεια την ταχύτητα των ειδήσεων, αλλά ότι θα είναι ένα μπλοκ που θα προσπαθήσει με επιχειρήματα να προβάλει την άλλη άποψη για τα μεταλλεία της περιοχής μας. Είπα κάποια στιγμή, ότι τίποτα πια δε θα πέφτει κάτω.

 Η δημοσίευση λοιπόν αυτή γίνεται για να αποσαφηνιστούν οι ανακρίβειες που αναφέρει ο κύριος Αποστολίδης και να ακουστεί και η δική μας άποψη. Να καταλάβουν κάποιοι ότι ούτε ρουφιάνοι είμαστε, ούτε ξεπουλάμε τον τόπο μας για ένα μεροκάματο. Πάνω από όλα είμαστε κάτοικοι της περιοχής μας.

Ο κύριος Αποστολίδης λοιπόν, επιτιθέμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Μητρόπουλο, ξεκινάει την επίθεση αναφερόμενος στα «ΜΑΤ του παρακράτους Σαμαρά». Εξυμνεί τους πολίτες που διώκονται ποινικά αλλά δεν αναφέρει τίποτα για τις περιουσίες εργαζόμενων που καταστρέφονταν τότε με καταδρομικές, κουκουλοφόρικες επιδρομές «αγωνιστών». 

Δεν αναφέρει τίποτα για το ΑΤ Ιερισσού που εκδιώχτηκε και από τότε οι συνάδελφοι στην Ιερισσό και τα γύρο χωριά δεν έχουν καμμιά προστασία. Πριν λίγες μέρες κάψανε ένα αυτοκίνητο συναδέλφου από τα Νέα Ρόδα. Ουδείς λόγος. Το βράδι μετά τις συγκεντρώσεις στις Σκουριές, καλούσαν οι συνάδελφοι την αστυνομία και λέγαν ότι κινδυνεύουν. Υπομονή ήταν η απάντηση. Κατηγορεί την μεγάλη παρουσία των ΜΑΤ στις Σκουριές που προστάτευαν κατοίκους που είχαν αναφαίρετο δικαίωμα να παν στη δουλειά τους και δεν κάνει καμία αναφορά στην πλήρη αναρχία της Ιερισσού. Βλέπετε είναι από τους «καλούς». 

Δεν τον ενοχλεί κανείς όταν πηγαίνει για αναψυχή στην γενέτειρά του. Όλα αυτά τα αναφέρει για να ενημερώσει τον βουλευτή που είναι ανενημέρωτος όπως λέει. Πραγματικά, πόσο προπαγάνδα ακόμα. Το έχω ξαναπεί. Αυτή την προπαγάνδα των αντιδρώντων θα την ζήλευε και ο Γκέμπελς. Ένα ένα λοιπόν χρίζουν όλα απάντησης.

2162 τόνοι τοξικής σκόνης την ώρα. Ναι. Έτσι λέει η μελέτη. Δεν είναι όμως τοξική. Το μεταλλείο στις Σκουριές δεν περιέχει θειάφι ούτε βαρέα μέταλλα. Από πού προκύπτει η τοξικότητα; Η εκπομπή της σκόνης σημαίνει η αποκόλληση της από το έδαφος. Δε σημαίνει ότι αυτή θα ανέβει στην στρατόσφαιρα και θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη.  Έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος παραμονής της σκόνης στον αέρα και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή. 

Αναφέρει ο κύριος Αποστολίδης, για να ενημερώσει τον βουλευτή, ότι η σκόνη θα προκαλείτε από τόνους εκρηκτικών. Λάθος κύριε, αν διάβαζες λίγο πιο κάτω το συγκεκριμένο παράρτημα που επικαλείσαι στην ανάρτησή σου, θα έβλεπες ότι η λιγότερη σκόνη προέρχεται από τις εκρήξεις και η περισσότερη από την κυκλοφορία των οχημάτων. 

Όταν θα είναι σε πλήρη εξέλιξη το έργο, τα οχήματα θα κινούνται μέσα από το βουνό, από έναν νέο δρόμο που θα διανοίξει η εταιρεία και δεν θα υπάρχει η παραμικρή όχληση στους όμορους οικισμούς. 


Η σκόνη πιθανόν να μην είναι ορατή ή εισπνεύσιμη από λίγες δεκάδες μέτρα από τις εγκαταστάσεις. Αλήθεια, αναρωτήθηκες ποτέ γιατί έρχεται σκόνη μόνο από την Αφρική και όχι από την Αραβία, την Ιταλία (έχουν βαριά βιομηχανία εκεί) ή από άλλες γειτονικές χώρες; Η υγρασία και το κλίμα στη Σαχάρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεταφοράς της σκόνης. 

Εδώ η εταιρεία λέει ότι η υγρασία θα κυμαίνεται το λιγότερο στο 30%. Εγώ σου λέω σα κάτοικος ότι στο μεγαλύτερο μέρος του έτους θα είναι στο 70-90%. Καταλαβαίνεις τη διαφορά; Αλήθεια, επειδή είσαι οικονομολόγος, γνωρίζεις τη θεωρητική εκπομπή σκόνης μιας λεωφόρου, δίπλα από την οποία πιθανόν ζεις; Γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν έρχεται σκόνη από τα λατομεία, τις μονάδες παραγωγής σκυροδέματος και τις λοιπές βιομηχανίες; Απλά αναφέρω  ότι ένα μικρό λατομείο αδρανών παράγει 1200 τόνους σκόνης την ημέρα. Επαναλαμβάνω όμως ότι η σκόνη στις Σκουριές ΔΕΝ είναι τοξική!

Η μελισσοκομία λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί.  Δεν επηρεάζεται καθόλου από την επένδυση. Περισσότερο επηρεάζεται από τους κλέφτες μελισσιών που το τελευταίο διάστημα αυξάνονται παρά από την επένδυση. Νομίζεις ότι χωράει πολλούς ακόμα επαγγελματίες μελισσοκόμους η περιοχή


Γεωργία, λόγω των μικρών καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη βόρεια Χαλκιδική οι γεωργοί μετρούνται στα δάχτυλα. Δεν επηρεάζονται από την επένδυση μιας και οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται αρκετά μακριά από το χώρο δράσης του μεταλλείου και όπως σας ανέλυσα η σκόνη δε θα φτάνει ως εκεί.

Κτηνοτροφία. Μιλάτε φαντάζομαι για σταβλισμένη διότι βοσκότοπους εδώ δεν έχει. Αν είχατε εικόνα της περιοχής θα το ξέρατε. Στην εποχή της κρίσης ποιος έχει τη δυνατότητα μιας τόσο μεγάλης επένδυσης για σταβλισμένη κτηνοτροφία; Πάντος όποιος την έχει, του εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημά του, γιατί η επένδυση δεν τον επηρεάζει καθόλου.

Στα παραπάνω προστίθεται ο τουρισμός. Σας θυμίζω ότι στη Γερακινή, πολύ κοντά στο ανοιχτό ορυχείο των μεταλλείων Γερακινής, πραγματοποιείτε αυτή τη στιγμή μια από της μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Χαλκιδική. Η ανακατασκευή του Gerakina Beach. Σας λέει κάτι αυτό; 

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που προκύπτουν από όλα αυτά; Λέτε ότι είστε από την Ιερισσό. Είστε σίγουρος; Διότι τα νούμερα αυτά μόνο απομακρυσμένοι από την περιοχή άνθρωποι, που ενδεχομένως να μην την έχουν επισκεφτεί ποτέ τα λένε και προκαλούν γέλιο ακόμα και στους ντόπιους αντιδρώντες.  Τέλος πάντων, ο τουρισμός κινδυνεύει όχι από την επένδυση αλλά από εσάς με την δυσφήμηση που τον κάνετε. Και θα σας γυρίσει μπούμεραγκ, να ξέρετε, γιατί ακόμα και να πάψη η επένδυση το κλίμα που δημιουργήσατε φοβάμαι ότι θα δυσκολευτείτε πολύ να το αναστρέψετε.

Η καθίζηση της οικονομίας της Χαλκιδικής θα υπάρξει μόνο αν ματαιωθεί η επένδυση. Τι νομίζετε εσείς; Θα μείνουμε άνεργοι και θα καθίσουμε να βλέπουμε την εποχιακή εργασία του τουρισμού, να λειτουργεί, με μαύρη εργασία, με 20 ευρώ την ημέρα από το πρωί μέχρι το βράδι; Γελιέστε. Η προ του Άθω περιοχή θα είναι μόνιμα αποκλεισμένη. Τότε θα καταλάβετε τι θα πει πλήγμα στον τουρισμό.

Νερά. Πρέπει να μάθετε ότι άλλο άντληση και άλλο γεώτρηση. Το ανοιχτό όρυγμα θα έχει βάθος 220 μ και θα ξεκινάει 600 μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάντε την αφαίρεση και θα δείτε ότι στον πάτο του ανοιχτού ορύγματος θα είμαστε 380 μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην υπόγεια εξόρυξη χρησιμοποιείται, παραδοσιακά, άντληση των νερών που σημαίνει με απλά λόγια, τα νερά που τρέχουν μέσα στις στοές, αντλούνται, βγαίνουν στην επιφάνεια, επεξεργάζονται, ένα μέρος τους καταναλώνεται και η υπόλοιπη ποσότητα επιστρέφει στη φύση σε ιδανικές συνθήκες. Τοξικότητα στις Σκουριές δεν υπάρχει. Διαβάστε την μελέτη με καθαρό μυαλό και όχι με θεωρίες που αποδέχεστε αξιωματικά.

Κυάνιο και Flash Smelting. Γράφετε και σας διαβάζει κόσμος που δε γνωρίζει και σας πιστεύει. Μόνο η αναφορά σε κυάνιο και Σκουριές δείχνει ή ότι δεν έχετε ιδέα γιατί μιλάτε ή ότι δίνεται πληροφορίες με την μέθοδο του brain storming, εις γνώσιν σας, για να δημιουργήσετε καταιγίδα αντιδράσεων από αυτούς που δε ξέρουν.

Πρώτον: Η μεταλλουργία είναι χωροθετημένη στο Μαδέμ Λάκκο, εκεί που κυβέρνηση και Δήμος θέλουν να συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα σε φθίνουσα πορεία και όχι στις Σκουριές.

Δεύτερον: Με τη μέθοδο Flash Smelting, δεν υπάρχει κυάνιο. Αρσενικό υπάρχει μόνο στο μεταλλείο Ολυμπιάδας και Στρατωνίου. 

Στις Σκουριές δεν υπάρχει καθόλου Αρσενικό. Υπάρχει όμως Χαλκός που είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση αυτής της μεθόδου. Η μεταλλουργία θα επεξεργάζεται ταυτόχρονα τα κοιτάσματα Ολυμπιάδας και Σκουριών. Μήπως έτσι πέφτει το ποσοστό Αρσενικού επί του συνόλου; Το 11% δεν το έχω διασταυρώσει και για αυτό δεν αναφέρομαι σε αυτό.  Αλλά αυτή τη στιγμή, που γίνεται η μεταλλουργία των συμπυκνωμάτων Ολυμπιάδας; Στη Κίνα.


Αυτά σε πρώτη φάση. Συγνώμη αν κούρασα με μακροσκελή ανάλυση αλλά κάποια πράγματα πρέπει να απαντώνται αναλυτικά σε ανθρώπους που θέλουν να δείχνουν ενημερωμένοι ενώ είναι απλά παραπληροφορημένοι. 

Για να προλάβω κακεντρεχή σχόλια, δεν είμαι στέλεχος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Ένας απλός εργαζόμενος υπογείων στοών είμαι.

Αναδημοσίευση από mion240w.blogspot.gr

               

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απόσταση μεταξύ δημότη Ιερισσού και κατοίκου Θεσσαλονίκης είναι όχι μόνο τα 100 km αλλά η διαφορά αντίληψης και νοοτροπίας της εξέλιξης του τόπου του. Κατά συνέπεια η εξ’αποστάσεως φιλολογία είναι τουλάχιστον περιττή αν όχι ελάχιστα αληθοφανής. Καλό θα είναι οι κατά δήλωση οικονομολόγοι να αναφέρονται σε οικονομικά στοιχεία, οι μετεωρολόγοι σε καιρικά φαινόμενα και οι παπατζήδες στον παπά! Η γνωστή τακτική της παραπληροφόρησης από ανώνυμους προβοκάτορες δεν αποδίδει πλέον. Καλή η προσπάθεια αλλά το ‘ όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω ‘ δεν αφορά τεκμηριωμένη επιστημονική απόσταξη ιδεών αλλά απόψεις καφενείου. Ας παραμείνει ο οικονομολόγος μας στην Θεσσαλονίκη όπου μπορεί να επισκεφτεί το δάσος του Σεϊχ-Σου για συλλογή πεταλούδων-μανιταριών και ας αφήσει τους πραγματικούς δημότες της Β.Χαλκιδικής να δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα για την ανάπτυξη όπως αυτή προκύπτει από την συνέχεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

ΟΒΕΛΙΞ