Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 2ο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ 120 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ανάληψη 120 ευρώ από τον τραπεζικό τους λογαριασμό θα αποκτήσουν από αύριο Πέμπτη οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Δηλαδή, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι θα μπορέσουν να πάρουν για δεύτερη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα capital controls το ποσό των 120 ευρώ.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως και τη Δευτέρα ενώ στα ATMs θα διατηρηθεί το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ. 


Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιουλίου 2015, παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ισχύει.

Πέραν των όσων ισχύουν με βάση τις προηγούμενες νομοθετικές πράξεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με την τραπεζική αργία, από την Πέμπτη 9 Ιουλίου μέχρι και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015, δύναται να πραγματοποιούνται από τα τραπεζικά καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό και οι ακόλουθες πράξεις:

1. Η μετατροπή σε ευρώ ποσού σύνταξης που καταβάλλεται σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η μεταφορά  αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η εφάπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι 120 ευρώ. Απαιτείται αίτηση του δικαιούχου.
2. Η εκ νέου εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού συντάξεως 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο που δεν είναι κάτοχος κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ).
3. Η εκ νέου εφάπαξ καταβολή συνολικού ποσού 120 ευρώ στους δικαιούχους των παρακάτω επιδομάτων – παροχών από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ):
  • τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας,
  • επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, και
  • βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολουμένων.
Έως την Δευτέρα το βράδυ θα υπάρχει επάρκεια χρημάτων στα ATM των τραπεζών, υποστήριξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Τα χρήματα στα ATM επαρκούν έως το βράδυ της Δευτέρας» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν χαρτονομίσματα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου.

Η κατάσταση σταδιακά θα ομαλοποιηθεί, συνέχισε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

«Η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή www.naftemporiki.gr και www.voria.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας μην παραπονιούνται όσοι στέκονται (μικροί-μεγάλοι-παππούδες) στις ουρές των ΑΤΜ γιατί από αυτούς οι 6 από τους 10 θέλουν να αυτομαστιγώνονται.