Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: "ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ"

«Η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έκανε λόγο για κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Όπως είπε, «η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής» και σημείωσε ότι «έχουν εξαντληθεί τα όρια του ελληνικού λαού».

Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για ότι έγινε το διάστημα των πέντε μηνών της διακυβέρνησής του, σημείωσε ωστόσο, ότι «η ευθύνη για την κρίση οφείλεται στα πέντε χρόνια των μνημονίων που δεν οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση».

Διεκδικούμε μια συμφωνία που στο τέλος του τούνελ θα έχει φως, μια λύση  με σεβασμό στη δημοκρατία και τους κανόνες, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στέλνεται σήμερα αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε επίσης ότι περιλαμβάνει την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Η πρόταση μας περιλαμβάνει δίκαιη κατανομή βαρών, ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Αν δεν βάλουμε στο τραπέζι την ανάπτυξη δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση» υπογράμμισε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας». «Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» σημείωσε.

Χαρακτήρισε γενναία την επιλογή του λαού στο δημοψήφισμα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ. Τη στιγμή εκείνη μερίδα ευρωβουλευτών χειροκρότησαν, ενώ άλλοι γιούχαραν τον Έλληνα πρωθυπουργό για να λάβουν την απάντηση από τον κ. Τσίπρα: «Άκουσον με, πάταξον δε».

«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στον ναό της δημοκρατίας στην Ευρώπη» τόνισε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπήκε μέσα στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου εν μέσω χειροκροτημάτων. Σε έδρανα βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου είχαν αναρτηθεί κάρτες που λένε «ΟΧΙ».

Αναδημοσίευση από www.voria.gr