Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τις ισορροπίες μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επιχείρησε να περισώσει ο Mario Draghi με τη σολομώντειο λύση της διατήρησης του ELA αλλά… με ταυτόχρονο μεγάλο "κούρεμα" των εγγυήσεων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την απορρόφηση της ρευστότητας.

Μεταξύ των "σκληρών" του κ. Weidmann που απαιτούσαν διακοπή της χρήσης του ELA και των ολοένα και λιγότερων "συγκαταβατικών" με το ελληνικό πρόβλημα κεντρικών τραπεζιτών, ο κ. Draghi επέλεξε τη λύση αυτή, εξασφαλίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα προκαταλάβει με τη δική της παρέμβαση τις αποφάσεις των πολιτικών θεσμών αύριο. Διατηρώντας τις ελληνικές τράπεζες στο ισχύον καθεστώς αλλά με περισσότερο περιοριστικούς όρους.


Η λύση που επέλεξε να εφαρμόσει έρχεται σε συνέχεια των εξελίξεων και της αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και που οδήγησε στην αύξηση όπως προαναφέρθηκε του "κουρέματος" στις εγγυήσεις των τραπεζών για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA με συνέπεια να συρρικνώνεται η διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν αλλάζει το όριο χρήσης του ELA το οποίο παραμένει στα 89 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι σήμερα.

Βέβαια, με την μεγάλη αύξηση του κουρέματος σχεδόν εξαντλεί τις διαθέσιμες εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα πάντως με τη διαβεβαίωση διοικητικού παράγοντα της ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν περί τα 20 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ελλείμματος εγγυήσεων που δημιουργεί το επιπλέον μεγάλο κούρεμα.

Τα επόμενα 24ωρα οι συναντήσεις τόσο του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να κρίνουν την πορεία της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Στα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα στηριχθούν οι νέες αποφάσεις της ΕΚΤ είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Ο κ. Draghi έχει επανειλημμένα θέσει ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA την ύπαρξη προγράμματος ή την προοπτική συμφωνίας για ένα πρόγραμμα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, μετά τη συζήτηση μίας πρότασης από την Τράπεζα της Ελλάδα.
O ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων (collateral).

Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεδεμένα με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπροσαρμόσει το "κούρεμα" (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA.


Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του."

Αναδημοσίευση από www.capital.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ BLOG: Να σημειώσουμε εδώ ότι παρατάθηκε μέχρι την Τετάρτη η τραπεζική αργία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να πάρουν τα 120 εύρω όσοι συνταξιούχοι δεν τα παρέλαβαν τις προηγούμενες μέρες. 

Τό όριο ημερήσιας ανάληψης από τα ΑΤΜ παραμένει στα 60 ευρώενώ τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα για τις θυρίδες.