Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Η τηλεμαχία ανάμεσα σε Τσίπρα και Μειμαράκη μπορεί σε κάποιους μπορεί να ξακαθάρισε ή να μην ξεκαθάρισε σε κάποιους το τι μέλλει γενέσθαι από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου. 
Σ' ότι αφορά το θέμα που καίει τη Χαλκιδική και δεν είναι άλλο από την επαναλειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, νομίζουμε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν ξεκαθαρίζουν το τοπίο για την επαύριο των εκλογών.

Την ερώτηση την έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη από τον Αντέννα και ζήτησε από τους δύο πολιτικούς να ξεκαθαρίσουν τι θα γίνει την επόμενη των εκλογών με το ζήτημα των Σκουριών αν και εφόσον το κόμμα τους κερδίσει τις εκλογές.

Ακολουθούν οι απαντήσεις που έδωσαν και μετά ένα μικρό σχόλιο από εμάς.

Τσίπρας: Το θέμα δεν είναι χθεσινό η σημερινό. Υπάρχει κάθετος διαχωρισμός στην τοπική κοινωνία στην περιοχή…. Υπάρχει μια εταιρεία που εξορύσσει μεταλλεύματα και προετοιμάζεται να κάνει και εξόρυξη χρυσού. Η εξόρυξη χρυσού είναι επιβλαβής παγκοσμίως, εκτός κι αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι τουριστικοί φορείς διαμαρτύρονται έντονα. Μολύνεται η περιοχή, μολύνεται η θάλασσα… Εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστούν οι Νόμοι. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά επενδύσεις που σέβονται τους Νόμους. Ζητήσαμε από την εταιρεία να μας παρουσιάσει ασφαλή μέθοδο για την εξόρυξή και δεν το έκανε. Προχωρήσαμε σε αναστολή μόνο για το κομμάτι που αφορά στην εξόρυξη χρυσού . Η εταιρεία εκβιαστικά προχώρησε σε πλήρη αναστολή χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους ως ασπίδα. Είμαστε και με τους εργαζόμενους . Είμαστε όμως και με το περιβάλλον και πάνω απ’ όλα με τους Νόμους.

Μ. Χούκλη: Δηλαδή αν η εταιρεία κάνει αυτό που ζητήσετε θα κάνετε ανάκληση της αναστολής;

Τσίπρας: Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης. Αν δεν βλάπτει το περιβάλλον θα προχωρήσει. Αν όμως αποδειχθεί ότι βλάπτει θα σταματήσει. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι.

Μεϊμαράκης: Ο κ. Τσίπρας διώχνει όλες τις επενδύσεις. Δεν προχωράει τίποτα. Δεν είναι ότι όλες έχουν θέμα νομικό. Και τι νομικό. Στο ΣτΕ αποφάσισε θετικά. Γιατί κάνει αλα κάρτ χρήση των αποφάσεων του ΣτΕ. Δεν το καταλαβαίνω. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε τα μεγάλα έργα και θα τρέξουμε απ’ την πρώτη μέρα θα δουλέψουμε.

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Από την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ προκύπτει η σαφής δέσμευση του για επαναλειτουργία των μεταλλείων από τη στιγμή που η δικαιοσύνη έχει επισφραγίσει με αποφασεις της τη νομιμότητα σ΄όλο το φάσμα των εργασιών.

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός φάνηκε από την απάντηση του ότι είναι εγκλωβισμένος στην "antigold" ρητορική που είναι βουτηγμένη στην ανακρίβεια και στην ασέβεια απέναντι στους θεσμούς όπως είναι η δικαιοσύνη. 

Είναι τουλάχιστον λυπηρό να ακούς έναν νέο και άφθαρτο υποτίθεται πολιτικό, που είχε δημιουργήσει τόσες ελπίδες στους Έλληνες, να μιλάει για εφαρμογή της νομιμότητας και ταυτόχρονα να αγνοεί επιδεικτικά τις 11 αποφάσεις που έχει εκδώσει το ΣτΕ για τα μεταλλεία εξαιτίας των κομματικών του αγκυλώσεων.