Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΣτΕ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ


Απορρίφθηκε από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Επικρατείας, Νικ. Σακελλαρίου το αίτημα για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής "παγώματος" της απόφασης του πρώην υπουργού Παν. Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού Χαλκιδικής. 

Η σχετική απόφαση για προσωρινό "πάγωμα" ή όχι της απόφασης αναστολής θα εκδοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές ενώ μέχρι την Παρασκευή η εταιρία, οι εργαζόμενοι και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα. 

Όλα αυτά μετά την 4ωρη κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας  για την απόφαση του πρώην υπουργού Π. Σκουρλέτη να αναστείλει την  λειτουργία  των μεταλλείων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική. 

Με την απόφαση , κατά της οποίας κατατέθηκε προσφυγή της εταιρίας, και 4 σωματείων εργαζομένων υπέρ των οποίων παρενέβησαν τοπικοί φορείς και ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Απαντήσεις

Με την απόφαση του κ. Σκουρλέτη διακόπηκε προσωρινά  η λειτουργία των μεταλλείων, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα παραβιάστηκε  ο όρος που ανέφερε  ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της  Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων.  Οι   δοκιμές έγιναν  στο Πόρι της Φινλανδίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec.

Στην σύσκεψη του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας (οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος, ο οποίος είναι εισηγητής , Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Μαντζουράνης και Αικατερίνη Χριστοφορίδου, ενώ  παρόντες ήταν  και οι 4 βοηθοί του κ. Μάζου, οι Βασίλειος Γκέρτσος, Δημήτρης Πυργάκης, Χρήστος Νέγρης και Νικόλαος Νικολάκης) παραβρέθηκαν οι δικηγόροι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός  Ελένη Τροβά  και των σωματείων των εργαζομένων που συμπλέουν με το πνεύμα της εταιρείας  Νίκος Αλιβιζάτος), δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως δικηγόροι του Δημοσίου  Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης και Γεωργία Παπαδάκη, τεχνικοί και ο Φιλανδός τεχνικός lkka Veikko Kojo, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία Outotec.

Ο κ. Σακελλαρίου ζήτησε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικηγόροι να καταθέσουν υπόμνημα, ενώ από τους συνηγόρους του Δημοσίου επιπρόσθετα ζητήθηκε να απαντήσουν και σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τους δικαστές, αλλά ζητήθηκε να καταθέσει ατομικά υπόμνημα και ο τεχνικός lkka Veikko Kojo. Σε χθεσινή σύσκεψη ο εισηγητής είχε ζητήσει τις ακριβείς θέσεις της εταιρίας επί τεχνικών θεμάτων.

Το δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε υπόμνημα 45 σελίδων, με το οποίο τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης  αφού πως λέει αυτή εκδόθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι η υποβληθείσα τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας δεν είχε συνταχθεί ούτε καν σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών που έκανε η εταιρεία Outotec  στο Πόρι της Φινλανδίας.

Επίσης, το Δημόσιο, αμφισβητεί  την οικονομική ζημία που επικαλείται η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, στο οποίο λειτουργεί και το εργοστάσιο εμπλουτισμού προς παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, οι εργασίες του οποίου ουδόλως θίγονται από την απόφαση  του κ. Σκουρλέτη.

Η κύρια προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου 2015.

Αναδημοσίευση από www.capital.gr