Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ... EN ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ.


Του Αθανάσιου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Η τήρηση της νομιμότητας είναι η αυτονόητη υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων στη επένδυση πλευρών, του επενδυτή, της πολιτείας και των πολιτικών, των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη. 

Μοναδικός αξιολογητής και κριτής αυτών ως προς την τήρηση της νομιμότητας είναι η ελληνική δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουν να εμπιστεύονται και να σέβονται τις αποφάσεις της.

Η ιστορία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι όσες προσφυγές στη δικαιοσύνη έχουν γίνει προς έλεγχο τήρησης της νομιμότητας εκ μέρους του επενδυτή δικαίωσαν τον επενδυτή. Συγκεκριμένα εκδόθηκαν περισσότερες από δέκα αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες δικαιώνουν τον επενδυτή σε θέματα περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Επίσης, οι προσφυγές του επενδυτή εναντίον της πολιτείας είχαν ως αποτελέσματα να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον επενδυτή. Τέλος, εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις που θα ελέγχουν την τήρηση της νομιμότητας εκ μέρους ορισμένων πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη που διαφωνούν με την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού.

Στην παρούσα φάση αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου με την οποία ο επενδυτής ζητούσε την προσωρινή αναστολή της επίμαχης απόφασης του Υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες υλοποίησης της επένδυσης χρυσού. Επίσης, στις 2 Οκτωβρίου θα εκδικαστεί η προσφυγή του επενδυτή στο ΣτΕ με την οποία ζητάει την ακύρωση της εν λόγω απόφασης.

Η προσφυγή του επενδυτή στο ΣτΕ ήταν η μοναδική κίνηση άμυνας που θα μπορούσε να γίνει απέναντι στην επιθετική και απαράδεκτη τεχνικά απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ να ανακαλέσει τις άδειες υλοποίησης της επένδυσης χρυσού, δεδομένου και του χρόνου έκδοσής της, παραμονές εκλογών.

Εν αναμονή και ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην τοπική κοινωνία. 

Ο επενδυτής και η πολιτεία οφείλουν να οικοδομήσουν μία σχέση συνεργασίας με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, με ειλικρινή διάλογο, χωρίς ιδεολογικές και άλλες προκαταλήψεις, προκειμένου να υλοποιηθεί η μεγαλύτερη άμεση επένδυση στη χώρα ύψους 1.1 δις € αξιοποιώντας των ορυκτό πλούτο στη ΒΑ Χαλκιδική και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας των 2000 εργαζομένων, πέραν όλων των άλλων ωφελημάτων για την τοπική και εθνική οικονομία και ανάπτυξη.

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας