Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Η χθεσινή συζήτηση σε εκπομπή της ΕΡΤ3 σχετικά με το θέμα των μεταλλείων στις Σκουριές χαρακτηρίστηκε ομολογουμένως από ένα πολιτισμένο κλίμα και σεβασμό ανάμεσα στις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να συνεχιστεί σε ανάλογες συζητήσεις στο άμεσο αλλά και το προσεχές μέλλον.

Πολύ σημαντική ήταν η δημόσια παραδοχή του, Δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη, Γιώργου Ζουμπά, ότι υπάρχουν φαινόμενα εκφοβισμού σε βάρος εργαζομένων στην Ιερισσό, αλλά και η έκφραση της βούλησής του, να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά του δήμου και άλλων φορέων για να τερματιστεί αυτό το θλιβερό φαινόμενο.

Αυτό που δεν συμπεριλαμβάνεται στα θετικά της συζήτησης ήταν η παρουσία του συντονιστή της, δημοσιογράφου Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος δυστυχώς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων που προσδοκά ο τηλεθεατής και ταυτόχρονα χρηματοδότης της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο κάθε πολίτης αλλά και δημοσιογράφος μπορεί να έχει την προσωπική του άποψη και να την εκφράζει δημόσια. Ωστόσο κατάλληλος για το συντονισμό ενός debate είναι ένας δημοσιογράφος ο οποίος κρατά ίσες αποστάσεις και φροντίζει ώστε οι τεκμηριωμένες θέσεις και των δύο πλευρών να αναδειχθούν ισότιμα.

Στην προκειμένη ο κ. Γιαννούλης φαινόταν να έχει μελετήσει όλα τα antigold επιχειρήματα ενώ φαινόταν να μη γνωρίζει από την άλλη, ότι στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής έχουν βρει χώρο δράσης κουκουλοφόροι, οι οποίοι παριστάνουν τους οικολόγους ακτιβιστές και στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ακόμη και άτομα από άλλες χώρες. Μάλιστα οι εν λόγω ακτιβιστές έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρά επεισόδια, ακόμη και μέσα στο δάσος των Σκουριών με αλλεπάλληλες ρίψεις μολότοφ και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος, επίσης, φάνηκε μάλιστα να ενοχλείται όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός του είπε ότι από τα έσοδα της επένδυσης μπορούν να προκύψουν ισοδύναμα ποσά για να ανασταλούν οριστικά δυσβάσταχτοι φόροι, όπως για παράδειγμα το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η παντελής άγνοια του δημοσιογράφου για τις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε πριν 3 χρόνια ο ιδρυτής του «παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων». Ο δημοσιογράφος φάνηκε ότι δεν έχει ακούσει ούτε λέξη για επιθέσεις εκφοβισμού σε βάρος μεταλλωρύχων στην Ιερισσό.

Ο κ. Γιαννούλης – για την ιστορία σημειώνουμε – ήταν στο πρόσφατο παρελθόν και υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης με το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπαινισσόμαστε κάτι σε σχέση με την χθεσινή του παρουσία, η οποία ωστόσο σύμφωνα με τα παραπάνω κρίνεται ως εξόχως μεροληπτική και ακατάλληλη για μία τέτοια συζήτηση. Θα ήταν ευχής έργον να ξαναγίνει μια ανάλογη εκπομπή στην ΕΡΤ3 και πολύ σύντομα μάλιστα. Θα ήταν όμως καλύτερα συντονιστής της να είναι ένα δημοσιογράφος χωρίς «antigold» εξαρτήσεις. Έτσι η συζήτηση θα ήταν πολύ πιο ουσιαστική.

Αναδημοσίευση από www.rizopoulospost.com

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ερτ 3 δεν είναι κανάλι. Είναι γιάφκα. Τι δεν καταλαβαίνεις;