Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΕΚΡΗΞΗ" ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ?


Του Αθανασίου Καρίνα Μηχανικού Μεταλλειολόγου - Γεωτεχνικού

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική και ειδικότερα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αριστοτέλη, αποτέλεσε την αιτία διχασμού της τοπικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. 

Εξαιτίας των ενεργειών και των παραλείψεων της κεντρικής διοίκησης στο χειρισμό του εν λόγω θέματος (π.χ. έλλειψη διαβούλευσης, παρουσία ΜΑΤ στην περιοχή κ.α.), προκλήθηκε ένταση στην τοπική κοινωνία, η οποία ένταση έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία εκρηκτική κατάσταση που τροφοδοτείται περαιτέρω από τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτικών της κεντρικής διοίκησης, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Η περιοχή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με συνέπεια να είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, μεταξύ των κατοίκων που διαφωνούν με την υλοποίηση της επένδυσης και των κατοίκων που συμφωνούν. 

Η κατάσταση στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και την απαράδεκτη τεχνικά απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας του μεταλλείου και υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., μπορεί να ξεφύγει και να λάβουν χώρα ανεξέλεγκτες εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην «έκρηξη» της περιοχής.

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη του διχασμού της τοπικής κοινωνίας είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών και δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία σε 5 οικισμούς (Ουρανούπολη, Τρυπητή, Νέα Ρόδα, Ιερισσός και Γομάτι) υπερψηφίστηκαν παρατάξεις που είναι ενάντια στην υλοποίηση της επένδυσης, ενώ στους υπόλοιπους 11 οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Στρατονίκη, Στάγειρα, Βαρβάρα, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Μεγάλη Παναγία, Πυργαδίκια, Αρναία και Στανός) υπερψηφίστηκαν παρατάξεις που είναι υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης. 

Επιπροσθέτως, ως συνέπεια του διχασμού και της συσσωρευμένης έντασης στην τοπική κοινωνία είναι να λαμβάνουν χώρα πολλά επεισόδια εκφοβισμού, κοινωνικού ρατσισμού και βίας, ιδιαίτερα εις βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία. Τα εν λόγω επεισόδια έχουνε συμβεί κυρίως στους 5 οικισμούς όπου κυριαρχούν οι πολέμιοι της επένδυσης και ιδιαίτερα στην Ιερισσό. Την ύπαρξη αυτών των φαινομένων βίας παραδέχτηκε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή και ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη.

Η εν λόγω εκρηκτική κατάσταση στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη πρέπει να εκτονωθεί άμεσα προκειμένου να αποφύγουμε την πυροδότηση μιας «έκρηξης».

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ενεργοποιηθεί κατάλληλα, το ταχύτερο δυνατόν, στο πλαίσιο και του προγράμματος που είχε παρουσιάσει προεκλογικά στους ψηφοφόρους της, και να διενεργήσει ημερίδες ουσιαστικής και σφαιρικής ενημέρωσης των πολιτών για το κάθε ενδεχόμενο, είτε της υλοποίησης είτε της μη υλοποίησης της επένδυσης. 

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να μεριμνήσει ώστε να κατανοήσουμε οι δημότες του Δήμου Αριστοτέλη τις μας ξημερώνει σε κάθε περίπτωση. Στις ημερίδες θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποι του επενδυτή, της πλευράς των αντιδρώντων και του υπουργείου ΠΕΚΑ που καθόρισε τους όρους αδειοδότησης και τη διαδικασία παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ μέρους του δημοσίου.

Απώτερος σκοπός των ενεργειών της Δημοτική Αρχής θα πρέπει να είναι η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος. Με τη διενέργεια του τοπικού δημοψηφίσματος στο Δήμο Αριστοτέλη θα επιτευχθεί εκτόνωση της συσσωρευμένης από χρόνια έντασης, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο και θα αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία και θα κοστίσουν ποικιλοτρόπως. 

Η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όσο το δυνατόν πιο ήρεμες συνθήκες. Η όλη διαδικασία του δημοψηφίσματος (ημερίδες ενημέρωσης κλπ) μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας παράγοντας είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση των δημοτών, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα εκ μέρους όλους. 

Το επενδυτικό σχέδιο και η λειτουργία του μεταλλείου δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Αντίστοιχα, η διακοπή της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Ο μοναδικός τρόπος για να καταγραφεί η βούληση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας είναι το τοπικό δημοψήφισμα.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ενεργοποιηθεί κατάλληλα, στο πλαίσιο και του προγράμματος που είχε παρουσιάσει προεκλογικά στους ψηφοφόρους της, και να διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα : «Συμφωνείτε με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ; 
Ναι – Συμφωνώ. ή Όχι – Δεν συμφωνώ.»

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας