Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: "ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΕΝΟ"


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Το πρόβλημα με τις Σκουριές αποδίδεται και στο θεσμικό κενό που υπάρχει στους περιβαλλοντικούς νόμους σχετικά με τα ορυχεία και την εξορυκτική δραστηριότητα. 

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με τα λεγόμενά του να δημιουργούν σημαντικά περιθώρια ερμηνείας ως προς το σκεπτικό της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτη με την οποία ανεστάλη η δραστηριότητα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

"Ένα μεγάλο πρόβλημα θεσμικής υστέρησης το οποίο προκάλεσε φυσικά διαφορετικές ερμηνείες για ενέργειες συγκεκριμένης εταιρείας και από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα τολμούσα να πω και από ερμηνείες οι οποίες έχουν διχάσει και την τοπική κοινωνία και φυσικά και έχουν μεταφερθεί σε δικαστικούς αγώνες. Επιμένουμε στο ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα” σημείωσε.



Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα στα μεταλλεία έχει αποκατασταθεί μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Συμβούλιο της Επικρατείας βάσει της οποίας, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί των προσφυγών των τεσσάρων σωματείων, το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Αναδημοσίευση από capital.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Η κουβέντα του υπουργού οικονομίας είναι ίσως το κλειδί που πρέπει να πάρει το πολιτικό σύστημα της χώρας για να ξεκλειδώσει όλες αυτές τις αρρυθμίες που προκαλούν σ' όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας τα πάμπολλα θεσμικά κενά που υπάρχουν ως "μαύρες τρύπες" στην χώρα.

Κενά που εκμεταλλεύονται κάθε λογής επιτήδειοι και τυχοδιώκτες για να παραστήσουν τους αυτόκλητους σωτήρες, αστυνομικούς, δικηγόρους, εισαγγελείς, περιβαλλοντολόγουςκαι ούτω καθ εξής  και στο τέλος ελλείψει πάντα θεσμών και φραγμών να εξελίσσονται σε εξωθεσμικούς μεγαλοπαράγοντες που κανείς θεσμικός δεν μπορεί να αγνοήσει, αν θέλει να μακροημερεύσει στο πόστο ευθύνης του. 

Μπορεί να γίνει κάτι σοβαρό σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο  για να εκλείψουν αυτά τα θλιβερά φαινόμενα από τη χώρα που την αποσταθεροποιούν συνεχώς;

Αν συμβεί θα είναι σαν να έχουμε κερδίσει 11 εκατομμύρια Έλληνες ταυτόχρονα το Τζόκερ...